Hľadáte skutočne osviežujúci dezert, pri ktorom nemusíte zapnúť rúru? Táto nepečená ovocná bábovka s tenkou vrstvou karamelu je presne to, čo potrebujete. Je ľahká, vyzerá luxusne a jej príprava je prekvapivo rýchla. Recept na nepečenú ovocnú bábovku si zamilujete.
Základom je čerstvé ovocie zaliate pevnou ovocnou želatínou. Karamel na povrchu sa po vyklopení zmení na krásnu lesklú polevu.
Ako pripraviť pevnú nepečenú bábovku?
Bábovkovú formu vylejte tekutým karamelom. Naukladajte do nej nakrájané ovocie (okrem kivi či ananásu). Zalejte zmesou džúsu a vody, ktorú ste povarili a rozpustili v nej želatínu. Nechajte stuhnúť 5 hodín.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas chladenia: 5 hodín (ideálne cez noc)
- Počet porcií: 1 bábovka (cca 12 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 110 kcal/rez
- Trend: Rýchly dezert
Potrebujeme
Ovocný základ
- 2 ks banány
- 150 g jahody
- 1 ks pomaranč (alebo iné mäkké ovocie, okrem kivi)
- citrónová šťava (z 1 ks, na pokvapkanie)
Karamel
- 100 g cukor (krupicový)
- 50–100 ml horúca voda
Želatínová zmes
- 350 ml pomarančová šťava (džús)
- 500 ml voda
- 100 g cukor (krupicový)
- 2 balíčky prášková želatína (na 1 liter tekutiny)
Postup prípravy
- Najprv si pripravte ovocie. Banány nakrájajte na kolieska, jahody na polovice, pomaranč ošúpte a rozdeľte na mesiačiky (alebo kúsky).
- Všetko ovocie dajte do misy a ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou, aby banány nezhnedli.
- Pripravte karamel. Na suchej panvici na strednom ohni pomaly rozpustite 100 g cukru. Nemiešajte, panvicou len občas potraste.
- Keď je cukor úplne tekutý a má jantárovú farbu, odstavte ho. Opatrne (bude to prskať!) doň prilejte 50–100 ml horúcej vody.
- Karamel pravdepodobne stvrdne. Vráťte panvicu na oheň a na miernom plameni miešajte, kým sa hrudky opäť nerozpustia na hladký sirup (trvá to asi 2 minúty).
- Tekutý karamel ihneď vylejte do bábovkovej formy. Rýchlym krúživým pohybom sa snažte pokryť dno aj steny formy. Nechajte vychladnúť.
- Do hrnca nalejte 100 ml vody (z odmeraných 500 ml) a vysypte do nej 2 balíčky práškovej želatíny. Nechajte 10 minút napučať.
- Potom do hrnca prilejte zvyšných 400 ml vody, pomarančovú šťavu (350 ml) a pridajte 100 g cukru.
- Za stáleho miešania zmes zahrievajte, kým sa cukor a želatína úplne nerozpustia. Zmes musí byť horúca, ale nesmie sa variť, inak želatína stratí svoju schopnosť tuhnúť.
- Do formy s vychladnutým karamelom pekne naukladajte pripravenú ovocnú zmes.
- Ovocie zalejte ešte teplou želatínovou zmesou.
- Nepečenú bábovku vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 5 hodín, ideálne však cez noc.
- Pred podávaním formu krátko (na 3–5 sekúnd) ponorte do horúcej vody. Opatrne vyklopte na servírovací tanier.
Videorecept
Tipy na záver
- Pozor na Kivi a Ananás: Ak používate práškovú želatínu, nikdy do dezertu nedávajte čerstvé kivi, ananás, mango alebo papáju. Obsahujú enzýmy, ktoré bránia želatíne stuhnúť. Použite iné ovocie (bobuľové, banány, broskyne).
- Ako bezpečne vyklopiť bábovku: Kľúčom je krátke ponorenie do horúcej vody. Tým sa karamel na stenách formy uvoľní a bábovka krásne vykĺzne. Nenamáčajte ju však pridlho.
Jednoduché variácie
- Pudingová verzia: Ak nemáte želatínu, môžete použiť pôvodný recept (80 g škrobu), ale dezert nepôjde vyklopiť. Servírujte ho ako poháre vrstvením ovocia a horúceho pudingu (zo škrobu a šťavy).
- Mliečna bábovka: Namiesto džúsu a vody použite 1 liter mlieka, cukor a želatínu. Vznikne vám mliečna “panna cotta” bábovka s ovocím a karamelom.
Časté otázky (FAQ)
Prečo bábovka po vyklopení nedrží tvar? Dôvodom môže byť použitie škrobu namiesto želatíny alebo použitie čerstvého kivi/ananásu. Tento recept so želatínou zaručuje pevný tvar, ktorý sa dá krájať.
Prečo je karamel po vychladnutí tvrdý? Je to normálne. Karamel vo forme stvrdne na sklo. Po vyklopení sa však vďaka zvyškovej vlhkosti zmení na krásnu tekutú polevu, ktorá stečie po ovocí.
Môžem použiť iný džús? Áno, skvele chutí aj jablkový, jahodový alebo hroznový džús. Farba bábovky sa zmení podľa použitej šťavy.
Hotová bábovka je krásne lesklá a osviežujúca. Podávajte ju dobre vychladenú, nakrájanú na kúsky. Môžete ju ozdobiť šľahačkou. V chladničke vydrží 2–3 dni.
Recept vychádza z verzie od schöne desserts, upravila (nahradila škrob želatínou) a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Kráľovská jablková torta: Táto torta je taká veľkolepá, že vám ju hostia jednoducho vytrhnú z rúk!
- ŽIADNE pečenie a ŽIADNA želatína! Iba 3 ingrediencie! Čokoládový dezert je hotový za 5 MINÚT!
- Domáci marhuľový džús: Najzdravší nápoj pre deti!
- Super krémový dezert za 10 minút: bez kondenzovaného mlieka, želatíny a smotanového syra!
- Najlepší nepečený ovocný rez s 3 druhmi želé: Ideálny na oslavu alebo víkendovú maškrtu
