Hľadáte skutočne osviežujúci dezert, pri ktorom nemusíte zapnúť rúru? Táto nepečená ovocná bábovka s tenkou vrstvou karamelu je presne to, čo potrebujete. Je ľahká, vyzerá luxusne a jej príprava je prekvapivo rýchla. Recept na nepečenú ovocnú bábovku si zamilujete.
1. Najprv si pripravte ovocie. Banány nakrájajte na kolieska, jahody na polovice, pomaranč ošúpte a rozdeľte na mesiačiky (alebo kúsky).
2. Všetko ovocie dajte do misy a ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou, aby banány nezhnedli.
3. Pripravte karamel. Na suchej panvici na strednom ohni pomaly rozpustite 100 g cukru. Nemiešajte, panvicou len občas potraste.
4. Keď je cukor úplne tekutý a má jantárovú farbu, odstavte ho. Opatrne (bude to prskať!) doň prilejte 50–100 ml horúcej vody.
5. Karamel pravdepodobne stvrdne. Vráťte panvicu na oheň a na miernom plameni miešajte, kým sa hrudky opäť nerozpustia na hladký sirup (trvá to asi 2 minúty).
6. Tekutý karamel ihneď vylejte do bábovkovej formy. Rýchlym krúživým pohybom sa snažte pokryť dno aj steny formy. Nechajte vychladnúť.
7. Do hrnca nalejte 100 ml vody (z odmeraných 500 ml) a vysypte do nej 2 balíčky práškovej želatíny. Nechajte 10 minút napučať.
8. Potom do hrnca prilejte zvyšných 400 ml vody, pomarančovú šťavu (350 ml) a pridajte 100 g cukru.
9. Za stáleho miešania zmes zahrievajte, kým sa cukor a želatína úplne nerozpustia. Zmes musí byť horúca, ale nesmie sa variť, inak želatína stratí svoju schopnosť tuhnúť.
10. Do formy s vychladnutým karamelom pekne naukladajte pripravenú ovocnú zmes.
11. Ovocie zalejte ešte teplou želatínovou zmesou.
12. Nepečenú bábovku vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 5 hodín, ideálne však cez noc.
13. Pred podávaním formu krátko (na 3–5 sekúnd) ponorte do horúcej vody. Opatrne vyklopte na servírovací tanier.
Poznámky
1. Pozor na Kivi a Ananás: Ak používate práškovú želatínu, nikdy do dezertu nedávajte čerstvé kivi, ananás, mango alebo papáju. Obsahujú enzýmy, ktoré bránia želatíne stuhnúť. Použite iné ovocie (bobuľové, banány, broskyne).2. Ako bezpečne vyklopiť bábovku: Kľúčom je krátke ponorenie do horúcej vody. Tým sa karamel na stenách formy uvoľní a bábovka krásne vykĺzne. Nenamáčajte ju však pridlho.3. Pudingová verzia: Ak nemáte želatínu, môžete použiť pôvodný recept (80 g škrobu), ale dezert nepôjde vyklopiť. Servírujte ho ako poháre vrstvením ovocia a horúceho pudingu (zo škrobu a šťavy).4. Mliečna bábovka: Namiesto džúsu a vody použite 1 liter mlieka, cukor a želatínu. Vznikne vám mliečna "panna cotta" bábovka s ovocím a karamelom.