Domáci broskyňový koláč s jemným vanilkovým krémom: Perfektný víkendový dezert

broskyňový koláč s jemným vanilkovým krémom
Broskyňový koláč s jemným vanilkovým krémom

Obsah receptu

Ten vôňový obláčik, čo sa roznesie po kuchyni, keď sa tento koláčik pečie… To je ako objatie od slniečka! Broskyne, sladučké a šťavnaté, sa v tomto koláčiku snúbia s jemnulinkým vanilkovým krémom. A tá vôňa vanilky… Mňam! Domáci broskyňový koláč s jemným vanilkovým krémom je ideálny na nedeľné popoludnie s rodinou, alebo keď len tak zatúžite po niečom sladkom pod zub.

Tento receptík som dostala ešte od mojej mamy, a tá od svojej. Je to taká naša rodinná tradícia. Jednoduchý, ale zato plný lásky a chutí, ktoré pohladia dušu. A viete čo? Zvládne ho upiecť každý, aj ten, kto v kuchyni len začína. Tak šup-šup do zástery a poďme na to!

Ingrediencie:

  • Cesto:
    • 2 vajcia
    • 10 g vanilkového cukru
    • 100 g cukru
    • 50 ml slnečnicového oleja
    • 50 g masla
    • 340 g hladkej múky
    • 10 g prášku do pečiva
  • Krém:
    • 200 g broskýň v náleve
    • 400 ml mlieka
    • 10 g vanilkového cukru
    • 1 žĺtok
    • 3 lyžice cukru
    • 4 lyžice kukuričného škrobu
    • 200 ml smotana na šľahanie
    • Nakrájané mandle
  • Dekorácia:
    • Práškový cukor
  • Forma:
    • Forma na pečenie veľkosti 24 cm

Postup prípravy:

  1. Príprava cesta: Do veľkej misy pridajte 2 vajcia, 10 g vanilkového cukru a 100 g cukru. Dôkladne vyšľahajte do svetlej a nadýchanej konzistencie.
  2. Pridávanie oleja a mlieka: Postupne pridávajte 50 ml slnečnicového oleja a 120 ml mlieka, stále miešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili.
  3. Pridávanie masla: Pridajte 50 g masla a pokračujte v miešaní, kým sa maslo úplne nerozpustí a nezapracuje do cesta.
  4. Pridávanie suchých ingrediencií: Pridajte 340 g preositej hladkej múky a 10 g prášku do pečiva. Dôkladne premiešajte a vypracujte hladké cesto.
  5. Chladenie cesta: Odoberte časť cesta a dajte ho na 20 minút do mrazničky. Zvyšné cesto nalejte do vymazanej formy veľkosti 24 cm a dobre ho natlačte aj po bokoch.
  6. Príprava krému: Broskyňe nakrájajte na malé kúsky.
  7. Príprava krému: V hrnci zmiešajte 400 ml mlieka, 10 g vanilkového cukru, 1 žĺtok, 3 lyžice cukru a 4 lyžice kukuričného škrobu. Miešajte a za stáleho miešania varte, kým krém nezhustne.
  8. Pridávanie smotany a broskýň: Odstavte hrniec z ohňa a pridajte 200 ml smotany na šľahanie. Dobre premiešajte a pridajte nakrájané broskyne.
  9. Vylejte krém do formy: Krém rovnomerne rozotrite na cesto vo forme.
  10. Pridávanie cesta a mandlí: Z mrazničky vyberte stuhnuté cesto, nastrúhajte ho a rovnomerne posypte vrch krému. Posypte plátkami mandlí.
  11. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre na 180–200 °C približne 25 minút, alebo kým koláč nezíska zlatistú farbu a okraje nebudú pevné.
  12. Dokončenie: Po upečení posypte koláč práškovým cukrom. Nechajte ho vychladnúť pred podávaním.

Tipy:

  1. Broskyne: Použite tie najkrajšie, najzrelšie broskyne, aké nájdete. Čím sladšie, tým lepší bude koláčik.
  2. Vanilka: Ak máte možnosť, použite pravý vanilkový struk. Ten vôňový rozdiel je naozaj cítiť.
  3. Cesto: Nechajte ho chvíľku odpočinúť v chladničke, bude sa s ním potom lepšie pracovať.
  4. Krém: Miešajte ho stále, aby sa nepripálil. A nezabudnite na štipku lásky, tá je v každom recepte najdôležitejšia!
  5. Pečenie: Každá rúra pečie trochu inak, tak koláčik priebežne kontrolujte. Keď je zlatistý a špáradlo po zapichnutí vyjde čisté, je hotový.

Video recept:

Tak a je to! Váš broskyňový koláč s jemným vanilkovým krémom je na svete. Ešte ho posypte troškou práškového cukru, ako keď sneží, a môžete podávať. Uvidíte, že sa po ňom len tak zapráši! A nezabudnite si pri tom vychutnať aj šálku dobrej kávy či čaju. Prajem vám dobrú chuť a veľa lásky pri pečení!

Súvisiace články:

Piškótový koláč s broskyňami a citrónovým krémom: Rýchly a jednoduchý recept, ktorý vás zachráni pred neočakávanou návštevou

Sušienky broskyne plnené lahodným orechovým krémom: Nádherný dezert, ktorý očarí každého

Výborný tvarohovo-broskyňový koláč so želé! Rýchly a jednoduchý recept na skvelý dezert!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Fatto in Casa da Alba

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty