Search

Domáce rezance do polievky ako od babičky: Tento jednoduchý RECEPT sa vždy podarí

domáce polievkové rezance
domáce polievkové rezance

Obsah receptu

Publikované: 9. júla 2025, 08:00

Nedeľná polievka bez poctivých domácich rezancov? Pre mňa úplne nepredstaviteľné! Práve tie tenké, žltučké rezance sú korunou každého vývaru a spomienkou na detstvo a babičkinu kuchyňu. Zabudnite na kupované, tie sa s domácimi nedajú ani porovnať. Dnes vám ukážem starý dobrý recept len zo štyroch základných surovín, s ktorým si pripravíte tie najlepšie rezance. Sú pevné, nerozvaria sa a polievke dodajú tú pravú, poctivú chuť. Je to láska a tradícia na tanieri.

Možno sa vám príprava domácich rezancov zdá zložitá, ale opak je pravdou. Je to nesmierne jednoduché a dokonca aj relaxačné. Stačí len trocha trpezlivosti pri vaľkaní a krájaní. A ten výsledok? Na nezaplatenie! Najlepšie na tom je, že si ich môžete naraz urobiť viac, nechať poriadne vysušiť a mať tak zásobu na niekoľko týždňov vždy poruke.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas schnutia: cca 25 minút (pred finálnym krájaním)
  • Počet porcií/kusov: 1 dávka (cca 4-5 porcií do polievky)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 130 g hrubej múky (plus na podsypanie)
  • 1 ks vajca
  • 1 PL vody (podľa potreby)
  • 1 štipka soli

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Do misy si nasypem hrubú múku a soľ. V strede urobím jamku, do ktorej rozklepnem vajíčko.
  2. Začnem spracovávať cesto, najprv vareškou alebo vidličkou, potom rukami. Malo by vzniknúť tuhé, nelepivé cesto. Ak sa príliš drobí a nedrží pokope, pridám lyžicu vody a poriadne ju do cesta zapracujem.

Vaľkanie a krájanie rezancov:

  1. Cesto na jemne pomúčenej doske starostlivo rozvaľkám na čo najtenšiu placku. Okraje môžem orezať. Placku nechám na doske schnúť približne 15 minút.
  2. Preschnutú placku nakrájam na prúžky. Každý prúžok otočím a nechám ich schnúť ďalších 10 minút.
  3. Potom rezance nakrájam podľa vlastnej preferencie na tenko alebo široko.

Sušenie a skladovanie:

  1. Čerstvé rezance môžem ihneď uvariť v polievke (varia sa veľmi rýchlo, len 2-3 minúty).
  2. Ak chcem rezance pripraviť do zásoby, rozprestriem ich na čistú utierku a nechám ich na suchom a vzdušnom mieste úplne preschnúť, čo môže trvať aj celý deň. Úplne suché, “štrngajúce” rezance potom uložím do skleneného pohára s viečkom. Takto uskladnené vydržia aj niekoľko mesiacov.

Videorecept

Tipy

  1. Ak chcem, aby mali rezance krásnu sýtožltú farbu ako od babičky, použijem domáce vajíčko s tmavým žĺtkom. Prípadne môžem do cesta pridať malú štipku kurkumy.
  2. Niekedy, keď cesto vypracujem, zabalím ho do fólie a nechám ho 20-30 minút odpočívať pri izbovej teplote. Lepok sa uvoľní a cesto sa mi potom ľahšie vaľká na tenko.
  3. Ak nemám poruke valček, poslúži aj čistá fľaša od vína. Dôležité je vaľkať cesto od stredu smerom von, aby bolo rovnomerne tenké.
  4. Ak máte doma strojček na cestoviny, máte vyhraté! Cesto si ním krásne na tenko vyvaľkáte a potom na nadstavci aj dokonale nakrájate bez námahy.

Dúfam, že vám tento recept na poctivé domáce rezance urobí radosť. Tá trocha námahy sa vám vráti v podobe tej najlepšej polievky, akú si viete predstaviť. Nie je nič lepšie ako vôňa a chuť domova. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od YouTube kanálu Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty