Nedeľná polievka bez poctivých domácich rezancov? Pre mňa úplne nepredstaviteľné! Práve tie tenké, žltučké rezance sú korunou každého vývaru a spomienkou na detstvo a babičkinu kuchyňu. Zabudnite na kupované, tie sa s domácimi nedajú ani porovnať. Dnes vám ukážem starý dobrý recept len zo štyroch základných surovín, s ktorým si pripravíte tie najlepšie rezance. Sú pevné, nerozvaria sa a polievke dodajú tú pravú, poctivú chuť. Je to láska a tradícia na tanieri.
Možno sa vám príprava domácich rezancov zdá zložitá, ale opak je pravdou. Je to nesmierne jednoduché a dokonca aj relaxačné. Stačí len trocha trpezlivosti pri vaľkaní a krájaní. A ten výsledok? Na nezaplatenie! Najlepšie na tom je, že si ich môžete naraz urobiť viac, nechať poriadne vysušiť a mať tak zásobu na niekoľko týždňov vždy poruke.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas schnutia: cca 25 minút (pred finálnym krájaním)
- Počet porcií/kusov: 1 dávka (cca 4-5 porcií do polievky)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 130 g hrubej múky (plus na podsypanie)
- 1 ks vajca
- 1 PL vody (podľa potreby)
- 1 štipka soli
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Do misy si nasypem hrubú múku a soľ. V strede urobím jamku, do ktorej rozklepnem vajíčko.
- Začnem spracovávať cesto, najprv vareškou alebo vidličkou, potom rukami. Malo by vzniknúť tuhé, nelepivé cesto. Ak sa príliš drobí a nedrží pokope, pridám lyžicu vody a poriadne ju do cesta zapracujem.
Vaľkanie a krájanie rezancov:
- Cesto na jemne pomúčenej doske starostlivo rozvaľkám na čo najtenšiu placku. Okraje môžem orezať. Placku nechám na doske schnúť približne 15 minút.
- Preschnutú placku nakrájam na prúžky. Každý prúžok otočím a nechám ich schnúť ďalších 10 minút.
- Potom rezance nakrájam podľa vlastnej preferencie na tenko alebo široko.
Sušenie a skladovanie:
- Čerstvé rezance môžem ihneď uvariť v polievke (varia sa veľmi rýchlo, len 2-3 minúty).
- Ak chcem rezance pripraviť do zásoby, rozprestriem ich na čistú utierku a nechám ich na suchom a vzdušnom mieste úplne preschnúť, čo môže trvať aj celý deň. Úplne suché, “štrngajúce” rezance potom uložím do skleneného pohára s viečkom. Takto uskladnené vydržia aj niekoľko mesiacov.
Videorecept
Tipy
- Ak chcem, aby mali rezance krásnu sýtožltú farbu ako od babičky, použijem domáce vajíčko s tmavým žĺtkom. Prípadne môžem do cesta pridať malú štipku kurkumy.
- Niekedy, keď cesto vypracujem, zabalím ho do fólie a nechám ho 20-30 minút odpočívať pri izbovej teplote. Lepok sa uvoľní a cesto sa mi potom ľahšie vaľká na tenko.
- Ak nemám poruke valček, poslúži aj čistá fľaša od vína. Dôležité je vaľkať cesto od stredu smerom von, aby bolo rovnomerne tenké.
- Ak máte doma strojček na cestoviny, máte vyhraté! Cesto si ním krásne na tenko vyvaľkáte a potom na nadstavci aj dokonale nakrájate bez námahy.
Dúfam, že vám tento recept na poctivé domáce rezance urobí radosť. Tá trocha námahy sa vám vráti v podobe tej najlepšej polievky, akú si viete predstaviť. Nie je nič lepšie ako vôňa a chuť domova. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od YouTube kanálu Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili.