Publikované: 24. septembra 2025, 05:00
Ak patríte k milovníkom chrumkavého vyprážaného kurčaťa, tento recept si zaručene zamilujete. Ukážem vám overený postup, s ktorým si doma pripravíte kuracie stehienka presne ako z vášho obľúbeného fastfoodu – s extra chrumkavou, korenistou a šupinatou kôrkou a úžasne šťavnatým mäsom vo vnútri. Je to oveľa lepšie ako originál!
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min (+ 2 hodiny marinovanie)
- Čas varenia/pečenia: 30 min
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia
- Trend: Comfort food
Potrebujeme
Marináda
- 500 g kuracích dolných stehien (“paličiek”)
- 1 ČL soli
- ½ ČL sójovej omáčky
- 1 PL kečupu
- 1 ČL zázvorovej pasty (alebo strúhaného zázvoru)
- 1 ČL cesnakovej pasty (alebo prelisovaného cesnaku)
- 1 ČL mletého čierneho korenia
Obalovacia zmes
- 375 g hladkej múky
- 60 g kukuričného škrobu
- 1 ČL soli
- ½ ČL sušeného cesnaku
- ½ ČL mletého chilli
- olej na vyprážanie (aspoň 1 liter)
Postup prípravy
- Marinovanie. V miske zmiešajte všetky suroviny na marinádu: soľ, sójovú omáčku, kečup, zázvorovú a cesnakovú pastu a čierne korenie.
- Do marinády vložte umyté a osušené kuracie stehná a rukami ich dôkladne obaľte. Misu prikryte a nechajte v chladničke marinovať aspoň 2 hodiny.
- Príprava zmesi na obalenie. V hlbokom tanieri alebo miske zmiešajte múku, kukuričný škrob, soľ, sušený cesnak a mleté chilli.
- Pripravte si druhú misu s čistou, studenou vodou.
- Obaľovanie (kľúčový krok!). Marinované stehno vyberte z marinády a dôkladne ho obaľte v múčnej zmesi.
- Obalené stehno rýchlo ponorte na sekundu do misy so studenou vodou.
- Hneď ho vráťte späť do múčnej zmesi a opäť ho poriadne obaľte. Pritláčajte zmes na mäso, aby sa vytvorila hrubšia, nerovnomerná vrstva.
- Vyprážanie (dôležité!). V hlbokom a širšom hrnci rozohrejte vysokú vrstvu oleja (aspoň 3-4 cm) na teplotu približne 170 °C.
- Obalené stehná opatrne vkladajte do horúceho oleja. Nevkladajte ich príliš veľa naraz, aby teplota oleja prudko neklesla.
- Smažte z každej strany približne 6–8 minút, celkovo teda 12–16 minút, kým nie je povrch tmavozlatý a chrumkavý. Mäso musí byť pri kosti úplne prepečené.
- Hotové stehná vyberajte dierovanou naberačkou a odkladajte na kuchynskú mriežku, aby odkvapkal prebytočný olej a zostali chrumkavé.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na naozaj chrumkavú kôrku? Tajomstvo extra chrumkavej a šupinatej kôrky je v dvojitom obalení s rýchlym ponorením do studenej vody. Voda vytvorí na prvej vrstve múky malé “pľuzgieriky”, ktoré sa v horúcom oleji premenia na neodolateľné chrumkavé lupienky.
- Správna teplota oleja. Pre dokonalý výsledok je naozaj dôležitá stála teplota oleja okolo 170-175 °C. Ak je olej príliš horúci, kôrka zhorí a vnútro zostane surové. Ak je naopak príliš studený, kôrka nasiakne olejom a nebude chrumkavá.
Jednoduché variácie
- Pikantná verzia: Pre extra oheň pridajte do múčnej zmesi okrem mletého čili aj lyžičku kajenského korenia a lyžičku údenej papriky pre dymovú chuť.
- Bylinková verzia: Do múčnej zmesi môžete pridať aj lyžičku sušeného tymianu a oregana pre stredomorský nádych, podobne ako pri príprave stripsy.
Výsledkom je kurča, ktoré hravo tromfne akýkoľvek fastfood svojou chuťou aj kvalitou. Podávajte ho horúce s hranolčekmi a obľúbeným cesnakovým alebo BBQ dipom.
Recept vychádza z verzie od Tiffin Box, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.