Ak patríte k milovníkom chrumkavého vyprážaného kurčaťa, tento recept si zamilujete. Ukážem vám overený postup, s ktorým si doma pripravíte kuracie stehienka presne ako z vášho obľúbeného fastfoodu – s extra chrumkavou, korenistou kôrkou a úžasne šťavnatým mäsom vo vnútri.
1. Marinovanie. V miske zmiešajte všetky suroviny na marinádu: soľ, sójovú omáčku, kečup, zázvorovú a cesnakovú pastu a čierne korenie.
2. Do marinády vložte umyté a osušené kuracie stehná a rukami ich dôkladne obaľte. Misu prikryte a nechajte v chladničke marinovať aspoň 2 hodiny.
3. Príprava zmesi na obalenie. V hlbokom tanieri alebo miske zmiešajte múku, kukuričný škrob, soľ, sušený cesnak a mleté chilli.
4. Pripravte si druhú misu s čistou, studenou vodou.
5. Obaľovanie (kľúčový krok!). Marinované stehno vyberte z marinády a dôkladne ho obaľte v múčnej zmesi.
6. Obalené stehno rýchlo ponorte na sekundu do misy so studenou vodou.
7. Hneď ho vráťte späť do múčnej zmesi a opäť ho poriadne obaľte. Pritláčajte zmes na mäso, aby sa vytvorila hrubšia, nerovnomerná vrstva.
8. Vyprážanie (dôležité!). V hlbokom a širšom hrnci rozohrejte vysokú vrstvu oleja (aspoň 3-4 cm) na teplotu približne 170 °C.
9. Obalené stehná opatrne vkladajte do horúceho oleja. Nevkladajte ich príliš veľa naraz, aby teplota oleja prudko neklesla.
10. Smažte z každej strany približne 6–8 minút, celkovo teda 12–16 minút, kým nie je povrch tmavozlatý a chrumkavý. Mäso musí byť pri kosti úplne prepečené.
11. Hotové stehná vyberajte dierovanou naberačkou a odkladajte na kuchynskú mriežku, aby odkvapkal prebytočný olej a zostali chrumkavé.
Poznámky
1. Ako na naozaj chrumkavú kôrku? Tajomstvo extra chrumkavej a šupinatej kôrky je v dvojitom obalení s ponorením do vody. Voda vytvorí na prvej vrstve múky malé 'pľuzgieriky', ktoré sa v horúcom oleji premenia na neodolateľné chrumkavé lupienky.2. Správna teplota oleja. Pre dokonalý výsledok je dôležitá stála teplota oleja okolo 170-175 °C. Ak je olej príliš horúci, kôrka zhorí a vnútro zostane surové. Ak je príliš studený, kôrka nasiakne olejom a nebude chrumkavá.