Publikované: 15. októbra 2025, 13:00
Keď sa povie príloha ku grilovačke, nemusí to byť len horčica a chlieb. Tento šalát je môj absolútny favorit, pretože je neuveriteľne svieži, chrumkavý a plný farieb. Je to presne ten typ prílohy, ktorý dokonale vyváži chuť pečeného mäsa a nikdy nie je nudný.
Celé kúzlo je v kombinácii rôznych druhov zeleniny, jednoduchej, no výraznej zálievke a chrumkavých opečených orechoch. Ukážem vám aj trik, vďaka ktorému zostanú listy šalátu vždy svieže a nezvädnuté.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia (orechov): 10 min
- Počet porcií: 4-6 (ako príloha)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 180 kcal/porcia
- Trend: Zdravá príloha
Potrebujeme
Zelenina:
- 3 ks šalátovej uhorky (hadovky)
- 1 ks žltej papriky
- 1 zväzok reďkoviek (cca 5-6 ks)
- 3 ks paradajok
- 1 ks menšej červenej cibule
- 3 ks jarnej cibuľky (aj so zelenou vňaťou)
- pár listov hlávkového šalátu (napr. rímskeho)
Zálievka a orechy:
- 1/2 hrnčeka vlašských orechov
- 3 PL extra panenského olivového oleja
- 1 PL jablčného octu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 ČL soli
- 1/3 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 160 °C. Vlašské orechy rozložte na malý plech a pečte 8–10 minút, kým sa nerozvonia. Nechajte ich úplne vychladnúť a potom nasekajte nahrubo.
- Medzitým si pripravte všetku zeleninu. Uhorky, papriku, reďkovky a paradajky nakrájajte na menšie kocky. Červenú cibuľu nakrájajte na tenké prúžky. Jarnú cibuľku nasekajte na kolieska.
- V malej miske alebo pohári si pripravte zálievku. Zmiešajte olivový olej, jablčný ocot, soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Dobre premiešajte vidličkou.
- Vo veľkej mise zmiešajte tvrdšiu zeleninu: uhorky, papriku, reďkovky, paradajky a červenú cibuľu. Zalejte pripravenou zálievkou a dôkladne premiešajte.
- Teraz kľúčový krok: Tesne pred podávaním do šalátu zľahka vmiešajte natrhané listy hlávkového šalátu, nasekanú jarnú cibuľku a opečené vlašské orechy.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Aby šalát nezvädol: Listový šalát a bylinky (jarná cibuľka, pažítka) pridávajte do šalátu vždy až úplne na záver. Kyslá a slaná zálievka by ich pri dlhšom kontakte pripravila o sviežosť a chrumkavosť.
- Opečené orechy sú základ: Nevynechajte krátke opečenie orechov v rúre. Tento jednoduchý krok dramaticky zlepší ich chuť. Zbaví ich horkosti a zvýrazní ich sladkú, orieškovú arómu.
Jednoduché variácie
- S balkánskym syrom: Pre ešte sýtejšiu a slanšiu verziu pridajte do hotového šalátu 150 g rozdrobeného syra feta alebo balkánskeho syra.
- Medovo-horčicová zálievka: Namiesto klasickej zálievky vyskúšajte zmiešať 3 PL olivového oleja, 1 PL jablčného octu, 1 ČL dijonskej horčice a 1 ČL medu.
Tento šalát je fantastický nielen ako príloha, ale aj ako ľahká a zdravá samostatná večera.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Kúzlo chuti, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.