Search

Dokonalý zeleninový šalát s orechmi a jarnou cibuľkou: Ideálna príloha ku grilovanému mäsu

Zeleninový šalát s orechmi a jarnou cibuľkou
Zeleninový šalát s orechmi a jarnou cibuľkou

Obsah receptu

Publikované: 15. októbra 2025, 13:00

Keď sa povie príloha ku grilovačke, nemusí to byť len horčica a chlieb. Tento šalát je môj absolútny favorit, pretože je neuveriteľne svieži, chrumkavý a plný farieb. Je to presne ten typ prílohy, ktorý dokonale vyváži chuť pečeného mäsa a nikdy nie je nudný.

Celé kúzlo je v kombinácii rôznych druhov zeleniny, jednoduchej, no výraznej zálievke a chrumkavých opečených orechoch. Ukážem vám aj trik, vďaka ktorému zostanú listy šalátu vždy svieže a nezvädnuté.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas pečenia (orechov): 10 min
  • Počet porcií: 4-6 (ako príloha)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 180 kcal/porcia
  • Trend: Zdravá príloha

Potrebujeme

Zelenina:

  • 3 ks šalátovej uhorky (hadovky)
  • 1 ks žltej papriky
  • 1 zväzok reďkoviek (cca 5-6 ks)
  • 3 ks paradajok
  • 1 ks menšej červenej cibule
  • 3 ks jarnej cibuľky (aj so zelenou vňaťou)
  • pár listov hlávkového šalátu (napr. rímskeho)

Zálievka a orechy:

  • 1/2 hrnčeka vlašských orechov
  • 3 PL extra panenského olivového oleja
  • 1 PL jablčného octu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL soli
  • 1/3 ČL čerstvo mletého čierneho korenia

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 160 °C. Vlašské orechy rozložte na malý plech a pečte 8–10 minút, kým sa nerozvonia. Nechajte ich úplne vychladnúť a potom nasekajte nahrubo.
  2. Medzitým si pripravte všetku zeleninu. Uhorky, papriku, reďkovky a paradajky nakrájajte na menšie kocky. Červenú cibuľu nakrájajte na tenké prúžky. Jarnú cibuľku nasekajte na kolieska.
  3. V malej miske alebo pohári si pripravte zálievku. Zmiešajte olivový olej, jablčný ocot, soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Dobre premiešajte vidličkou.
  4. Vo veľkej mise zmiešajte tvrdšiu zeleninu: uhorky, papriku, reďkovky, paradajky a červenú cibuľu. Zalejte pripravenou zálievkou a dôkladne premiešajte.
  5. Teraz kľúčový krok: Tesne pred podávaním do šalátu zľahka vmiešajte natrhané listy hlávkového šalátu, nasekanú jarnú cibuľku a opečené vlašské orechy.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Aby šalát nezvädol: Listový šalát a bylinky (jarná cibuľka, pažítka) pridávajte do šalátu vždy až úplne na záver. Kyslá a slaná zálievka by ich pri dlhšom kontakte pripravila o sviežosť a chrumkavosť.
  2. Opečené orechy sú základ: Nevynechajte krátke opečenie orechov v rúre. Tento jednoduchý krok dramaticky zlepší ich chuť. Zbaví ich horkosti a zvýrazní ich sladkú, orieškovú arómu.

Jednoduché variácie

  • S balkánskym syrom: Pre ešte sýtejšiu a slanšiu verziu pridajte do hotového šalátu 150 g rozdrobeného syra feta alebo balkánskeho syra.
  • Medovo-horčicová zálievka: Namiesto klasickej zálievky vyskúšajte zmiešať 3 PL olivového oleja, 1 PL jablčného octu, 1 ČL dijonskej horčice a 1 ČL medu.

Tento šalát je fantastický nielen ako príloha, ale aj ako ľahká a zdravá samostatná večera.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Kúzlo chuti, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty