Search

Dokonalé veterníky s krémom z ananásu, mascarpone a šľahačky

recept na veterníky
recept na veterníky

Obsah receptu

Publikované: 13. septembra 2025, 08:30

Vždy som si myslel, že upiecť domáce veterníky je vrchol cukrárskeho umenia, no tento recept ma presvedčil o opaku. Odpaľované cesto je v skutočnosti veľmi logické a keď dodržíte pár základných pravidiel, odmení sa vám dokonalými, dutými a nadýchanými kúskami. A ten krém? To je absolútne nebo!

Kombinácia sviežeho ananásového pudingu s jemným mascarpone a nadýchanou šľahačkou je pre mňa objavom sezóny. Je to skvelá, moderná a exotická obmena klasických karamelových veterníkov, ktorou zaručene ohúrite každú návštevu.

Ako upiecť dokonalé veterníky?

Kľúčom je správne pripravené odpaľované cesto a hlavne správna technika pečenia. Cesto pečte najprv zprudka, aby naskočilo, a potom teplotu znížte. Rúru počas prvej fázy pečenia za žiadnych okolností neotvárajte! Krém sa skladá z vychladnutého ananásového pudingu a šľahačkovej zmesi.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 min
  • Čas pečenia: 35 min
  • Počet porcií: cca 15-20 ks
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/kus
  • Trend: Fúzia chutí / Domáca cukráreň

Potrebujeme

Odpaľované cesto

  • 200 ml vody
  • 80 g masla
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 štipka soli
  • 130 g hladkej múky
  • 4 stredne veľké vajcia (izbovej teploty)

Ananásový krém

  • 1 konzerva ananásu (cca 340 g aj so šťavou)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 1 PL masla
  • 200 ml studenej smotany na šľahanie (min. 33 %)
  • 5 PL mascarpone (cca 125 g)
  • 2 PL kondenzovaného mlieka (sladeného)

Postup prípravy

  1. Odpaľované cesto: V hrnci zmiešajte vodu, maslo, cukor a soľ. Na strednom ohni zmes priveďte do varu.
  2. Keď zmes vrie, stiahnite ju z ohňa a naraz do nej vsypte preosiatu hladkú múku.
  3. Vráťte hrniec na mierny oheň a vareškou intenzívne miešajte asi 1–2 minúty. Cesto sa spojí do jednej gule a na dne hrnca sa začne tvoriť biely povlak. Tomuto procesu sa hovorí “odpaľovanie”.
  4. Cesto preložte do misy a nechajte ho chladnúť asi 10 minút, kým nebude len vlažné.
  5. Do vlažného cesta postupne, jedno po druhom, zašľahajte vajíčka. Ďalšie vajce pridajte vždy až vtedy, keď je to predošlé úplne zapracované.
  6. Rúru predhrejte na 200 °C. Cesto naplňte do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou.
  7. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekajte veterníčky s dostatočnými rozostupmi.
  8. Pečte presne 15 minút pri 200 °C. Rúru za žiadnych okolností neotvárajte!
  9. Potom teplotu znížte na 180 °C a dopekajte ďalších 20 minút, kým nebudú krásne zlatisté. Upečené veterníčky nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
  10. Ananásový krém: Ananás aj so šťavou rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Prelejte do hrnca.
  11. K ananásovej drti pridajte cukor a kukuričný škrob a dobre rozmiešajte.
  12. Zmes za stáleho miešania varte na strednom ohni do zhustnutia, podobne ako puding. Trvá to asi 3–4 minúty.
  13. Horúci ananásový puding prelejte do misky, vmiešajte doň lyžicu masla a prikryte ho fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu. Nechajte ho úplne, dokonale vychladnúť.
  14. V inej mise vyšľahajte studenú smotanu na tuhú šľahačku.
  15. Do šľahačky krátko zašľahajte mascarpone a kondenzované mlieko.
  16. Nakoniec po lyžiciach opatrne zašľahajte úplne vychladnutý ananásový puding.
  17. Vychladnuté veterníčky pozdĺžne prerežte. Spodnú časť naplňte krémom pomocou cukrárskeho vrecka a priklopte vrchnou časťou.
  18. Pred podávaním ich posypte práškovým cukrom a skladujte v chladničke.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na dokonalé cesto? Vajcia musia mať izbovú teplotu a musia sa do cesta zapracovať postupne. Ak by ste ich pridali všetky naraz, cesto by sa mohlo zraziť.
  2. Aby krém nebol tekutý: Ananásový puding musí byť naozaj stopercentne vychladnutý, ideálne z chladničky. Ak by bol čo i len trochu teplý, po zmiešaní so šľahačkou by sa celý krém roztopil.

Jednoduché variácie

  • Kokosová chuť: Do hotového krému zľahka vmiešajte 2-3 lyžice strúhaného kokosu pre ešte exotickejší nádych.
  • Čokoládová poleva: Namiesto posypania cukrom môžete vrch veterníčkov poliať rozpustenou bielou čokoládou.

Záver

Tieto veterníčky sú ľahké, svieže a chuťovo dokonale vyvážené. Ideálny dezert na akúkoľvek slávnostnú príležitosť.

Recept vychádza z verzie od lecker mit Ann, upravila, opravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty