Vždy som si myslel, že upiecť domáce veterníky je vrchol cukrárskeho umenia, no tento recept ma presvedčil o opaku. Odpaľované cesto je v skutočnosti veľmi logické a keď dodržíte pár základných pravidiel, odmení sa vám dokonalými, dutými a nadýchanými kúskami. A ten krém? To je absolútne nebo!
Kombinácia sviežeho ananásového pudingu s jemným mascarpone a nadýchanou šľahačkou je pre mňa objavom sezóny. Je to skvelá, moderná a exotická obmena klasických karamelových veterníkov, ktorou zaručene ohúrite každú návštevu.
Ako upiecť dokonalé veterníky?
Kľúčom je správne pripravené odpaľované cesto a hlavne správna technika pečenia. Cesto pečte najprv zprudka, aby naskočilo, a potom teplotu znížte. Rúru počas prvej fázy pečenia za žiadnych okolností neotvárajte! Krém sa skladá z vychladnutého ananásového pudingu a šľahačkovej zmesi.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min
- Čas pečenia: 35 min
- Počet porcií: cca 15-20 ks
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/kus
- Trend: Fúzia chutí / Domáca cukráreň
Potrebujeme
Odpaľované cesto
- 200 ml vody
- 80 g masla
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 štipka soli
- 130 g hladkej múky
- 4 stredne veľké vajcia (izbovej teploty)
Ananásový krém
- 1 konzerva ananásu (cca 340 g aj so šťavou)
- 100 g kryštálového cukru
- 30 g kukuričného škrobu
- 1 PL masla
- 200 ml studenej smotany na šľahanie (min. 33 %)
- 5 PL mascarpone (cca 125 g)
- 2 PL kondenzovaného mlieka (sladeného)
Postup prípravy
- Odpaľované cesto: V hrnci zmiešajte vodu, maslo, cukor a soľ. Na strednom ohni zmes priveďte do varu.
- Keď zmes vrie, stiahnite ju z ohňa a naraz do nej vsypte preosiatu hladkú múku.
- Vráťte hrniec na mierny oheň a vareškou intenzívne miešajte asi 1–2 minúty. Cesto sa spojí do jednej gule a na dne hrnca sa začne tvoriť biely povlak. Tomuto procesu sa hovorí “odpaľovanie”.
- Cesto preložte do misy a nechajte ho chladnúť asi 10 minút, kým nebude len vlažné.
- Do vlažného cesta postupne, jedno po druhom, zašľahajte vajíčka. Ďalšie vajce pridajte vždy až vtedy, keď je to predošlé úplne zapracované.
- Rúru predhrejte na 200 °C. Cesto naplňte do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie striekajte veterníčky s dostatočnými rozostupmi.
- Pečte presne 15 minút pri 200 °C. Rúru za žiadnych okolností neotvárajte!
- Potom teplotu znížte na 180 °C a dopekajte ďalších 20 minút, kým nebudú krásne zlatisté. Upečené veterníčky nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
- Ananásový krém: Ananás aj so šťavou rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Prelejte do hrnca.
- K ananásovej drti pridajte cukor a kukuričný škrob a dobre rozmiešajte.
- Zmes za stáleho miešania varte na strednom ohni do zhustnutia, podobne ako puding. Trvá to asi 3–4 minúty.
- Horúci ananásový puding prelejte do misky, vmiešajte doň lyžicu masla a prikryte ho fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu. Nechajte ho úplne, dokonale vychladnúť.
- V inej mise vyšľahajte studenú smotanu na tuhú šľahačku.
- Do šľahačky krátko zašľahajte mascarpone a kondenzované mlieko.
- Nakoniec po lyžiciach opatrne zašľahajte úplne vychladnutý ananásový puding.
- Vychladnuté veterníčky pozdĺžne prerežte. Spodnú časť naplňte krémom pomocou cukrárskeho vrecka a priklopte vrchnou časťou.
- Pred podávaním ich posypte práškovým cukrom a skladujte v chladničke.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na dokonalé cesto? Vajcia musia mať izbovú teplotu a musia sa do cesta zapracovať postupne. Ak by ste ich pridali všetky naraz, cesto by sa mohlo zraziť.
- Aby krém nebol tekutý: Ananásový puding musí byť naozaj stopercentne vychladnutý, ideálne z chladničky. Ak by bol čo i len trochu teplý, po zmiešaní so šľahačkou by sa celý krém roztopil.
Jednoduché variácie
- Kokosová chuť: Do hotového krému zľahka vmiešajte 2-3 lyžice strúhaného kokosu pre ešte exotickejší nádych.
- Čokoládová poleva: Namiesto posypania cukrom môžete vrch veterníčkov poliať rozpustenou bielou čokoládou.
Záver
Tieto veterníčky sú ľahké, svieže a chuťovo dokonale vyvážené. Ideálny dezert na akúkoľvek slávnostnú príležitosť.
Recept vychádza z verzie od lecker mit Ann, upravila, opravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.