Vždy som si myslel, že upiecť domáce veterníky je vrchol cukrárskeho umenia, no tento recept ma presvedčil o opaku. A ten krém? To je absolútne nebo! Kombinácia sviežeho ananásového pudingu s jemným mascarpone a nadýchanou šľahačkou je pre mňa objavom sezóny.
1. Odpaľované cesto: V hrnci zmiešajte vodu, maslo, cukor a soľ. Na strednom ohni zmes priveďte do varu.
2. Keď zmes vrie, stiahnite ju z ohňa a naraz do nej vsypte preosiatu hladkú múku.
3. Vráťte hrniec na mierny oheň a vareškou intenzívne miešajte asi 1–2 minúty. Cesto sa spojí do jednej gule a na dne hrnca sa začne tvoriť biely povlak. Tomuto procesu sa hovorí "odpaľovanie".
4. Cesto preložte do misy a nechajte ho chladnúť asi 10 minút, kým nebude len vlažné.
5. Do vlažného cesta postupne, jedno po druhom, zašľahajte vajíčka. Ďalšie vajce pridajte vždy až vtedy, keď je to predošlé úplne zapracované.
6. Rúru predhrejte na 200 °C. Cesto naplňte do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou.
7. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekajte veterníčky s dostatočnými rozostupmi.
8. Pečte presne 15 minút pri 200 °C. Rúru za žiadnych okolností neotvárajte!
9. Potom teplotu znížte na 180 °C a dopekajte ďalších 20 minút, kým nebudú krásne zlatisté. Upečené veterníčky nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
10. Ananásový krém: Ananás aj so šťavou rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Prelejte do hrnca.
11. K ananásovej drti pridajte cukor a kukuričný škrob a dobre rozmiešajte.
12. Zmes za stáleho miešania varte na strednom ohni do zhustnutia, podobne ako puding. Trvá to asi 3–4 minúty.
13. Horúci ananásový puding prelejte do misky, vmiešajte doň lyžicu masla a prikryte ho fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu. Nechajte ho úplne, dokonale vychladnúť.
14. V inej mise vyšľahajte studenú smotanu na tuhú šľahačku.
15. Do šľahačky krátko zašľahajte mascarpone a kondenzované mlieko.
16. Nakoniec po lyžiciach opatrne zašľahajte úplne vychladnutý ananásový puding.
17. Vychladnuté veterníčky pozdĺžne prerežte. Spodnú časť naplňte krémom pomocou cukrárskeho vrecka a priklopte vrchnou časťou.
18. Pred podávaním ich posypte práškovým cukrom a skladujte v chladničke.
Poznámky
1. Ako na dokonalé cesto? Vajcia musia mať izbovú teplotu a musia sa do cesta zapracovať postupne. Ak by ste ich pridali všetky naraz, cesto by sa mohlo zraziť.2. Aby krém nebol tekutý: Ananásový puding musí byť naozaj stopercentne vychladnutý, ideálne z chladničky. Ak by bol čo i len trochu teplý, po zmiešaní so šľahačkou by sa celý krém roztopil.Jednoduché variácie:Kokosová chuť: Do hotového krému zľahka vmiešajte 2-3 lyžice strúhaného kokosu pre ešte exotickejší nádych.Čokoládová poleva: Namiesto posypania cukrom môžete vrch veterníčkov poliať rozpustenou bielou čokoládou.