Ak máte radi experimenty a hľadáte novú obľúbenú chuť ku káve, ste tu správne. Tento hrnčekový recept vám ukáže, ako upiecť koláč s čiernym čajom, ktorý je neskutočne voňavý a vláčny. Je to prekvapivá, no absolútne fantastická kombinácia chutí.
Celé kúzlo spočíva v tom, že kvalitný sypaný čaj najprv pomelieme na úplne jemný prášok. Vďaka tomu sa jeho aróma dokonale prepojí s cestom a vytvorí jedinečný chuťový zážitok. Poďte sa so mnou presvedčiť, aké je to jednoduché!
Ako upiecť hrnčekový koláč s čiernym čajom?
Sypaný čierny čaj najprv zomeľte na jemný prášok. V mise vyšľahajte vajcia s cukrom, jogurtom a olejom. Potom zľahka vmiešajte preosiatu múku zmiešanú s pomletým čajom a kypriacim práškom. Cesto vylejte do formy, posypte cukrom a upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 50 minút
- Počet porcií: 1 buchta (cca 12 plátkov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/plátok
- Trend: Originálny recept
Potrebujeme
(Používame hrnček s objemom 250 ml)
- 2 hrnčeky hladkej múky (250 g)
- 1 hrnček kryštálového cukru (200 g)
- 1 hrnček bieleho jogurtu (250 g)
- ⅔ hrnčeka rastlinného oleja (150 ml)
- 2 ks vajec
- 2 PL kvalitného sypaného čierneho čaju (napr. Earl Grey)
- ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
- ½ ČL jedlej sódy
- 1 štipka soli
- kryštálový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Najprv si predhrejte rúru na 170 °C (teplovzdušná) alebo 190 °C (klasická, horný a dolný ohrev). Formu na biskupský chlebíček (s rozmermi cca 30×11 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Teraz prichádza to kúzlo: Sypaný čierny čaj nasypte do čistého mlynčeka na kávu alebo malého výkonného mixéra. Zomeľte ho na úplne jemný prášok. Je to kľúčové pre jemnú textúru koláča.
- Vo veľkej mise metličkou krátko vyšľahajte vajcia s cukrom a štipkou soli.
- Pridajte jogurt a olej a všetko spolu dobre premiešajte do hladkej zmesi.
- V druhej miske zmiešajte a preosejte múku, kypriaci prášok a jedlú sódu. K tejto zmesi primiešajte aj pomletý čajový prášok.
- Sypkú zmes postupne a zľahka vmiešajte stierkou do tekutej. Miešajte naozaj len kým sa suroviny nespoja. Nepremiešajte ho!
- Hladké cesto vylejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
- Na záver povrch cesta zľahka posypte lyžicou kryštálového cukru. Pri pečení vytvorí úžasne chrumkavú kôrku.
- Pečte približne 50 minút. Či je buchta hotová, otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť čistá.
- Upečenú buchtu nechajte asi 15 minút chladnúť vo forme. Potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Videorecept
Tipy
- Prečo pomlieť čaj? Ak by ste do cesta pridali celé čajové lístky, boli by tvrdé a nepríjemné na jedenie. Pomletím na jemný prášok (ako kakao) sa aróma čaju dokonale uvoľní a prepojí s cestom, pričom textúra zostane krásne jemná.
- Aký čaj je najlepší? Najlepší výsledok dosiahnete s kvalitným a výrazne aromatickým čajom, ako je Earl Grey (vďaka bergamotu). Skvele sa hodia aj zmesi čierneho čaju s korením (chai).
- Nevynechajte jogurt: Jogurt v tomto recepte nie je len tak. Jeho kyslosť reaguje so sódou bikarbónou a pomáha koláč krásne nadvihnúť. Zároveň mu dodáva úžasnú vláčnosť, vďaka ktorej zostane mäkký aj na ďalší deň.
Variácie
- S citrónovou polevou: Na úplne vychladnutú buchtu môžete natrieť jednoduchú citrónovú polevu (práškový cukor vymiešaný s trochou citrónovej šťavy). Skvele doplní chuť čaju.
- S orechmi: Do cesta môžete spolu s múkou pridať aj pol hrnčeka nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo pekanových orechov.
- Korenistá verzia: Spolu s mletým čajom pridajte do sypkej zmesi aj pol lyžičky mletej škorice a štipku kardamómu pre ešte voňavejší, jesenný výsledok.
Záver
Nakrájajte na plátky a podávajte. Je to prekvapivo lahodný a originálny koláč na každú príležitosť.
Tento recept je inšpirovaný od Il Rifugio Perfetto, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.