Search

Ako upiecť koláč s čiernym čajom? Tento hrnčekový recept je geniálny

Hrnčekový koláč s čiernym čajom
Hrnčekový koláč s čiernym čajom

Obsah receptu

Publikované: 31. augusta 2025, 12:53

Ak máte radi experimenty a hľadáte novú obľúbenú chuť ku káve, ste tu správne. Tento hrnčekový recept vám ukáže, ako upiecť koláč s čiernym čajom, ktorý je neskutočne voňavý a vláčny. Je to prekvapivá, no absolútne fantastická kombinácia chutí.

Celé kúzlo spočíva v tom, že kvalitný sypaný čaj najprv pomelieme na úplne jemný prášok. Vďaka tomu sa jeho aróma dokonale prepojí s cestom a vytvorí jedinečný chuťový zážitok. Poďte sa so mnou presvedčiť, aké je to jednoduché!

Ako upiecť hrnčekový koláč s čiernym čajom?

Sypaný čierny čaj najprv zomeľte na jemný prášok. V mise vyšľahajte vajcia s cukrom, jogurtom a olejom. Potom zľahka vmiešajte preosiatu múku zmiešanú s pomletým čajom a kypriacim práškom. Cesto vylejte do formy, posypte cukrom a upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas pečenia: 50 minút
  • Počet porcií: 1 buchta (cca 12 plátkov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/plátok
  • Trend: Originálny recept

Potrebujeme

(Používame hrnček s objemom 250 ml)

  • 2 hrnčeky hladkej múky (250 g)
  • 1 hrnček kryštálového cukru (200 g)
  • 1 hrnček bieleho jogurtu (250 g)
  • ⅔ hrnčeka rastlinného oleja (150 ml)
  • 2 ks vajec
  • 2 PL kvalitného sypaného čierneho čaju (napr. Earl Grey)
  • ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ ČL jedlej sódy
  • 1 štipka soli
  • kryštálový cukor na posypanie

Postup prípravy

  1. Najprv si predhrejte rúru na 170 °C (teplovzdušná) alebo 190 °C (klasická, horný a dolný ohrev). Formu na biskupský chlebíček (s rozmermi cca 30×11 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Teraz prichádza to kúzlo: Sypaný čierny čaj nasypte do čistého mlynčeka na kávu alebo malého výkonného mixéra. Zomeľte ho na úplne jemný prášok. Je to kľúčové pre jemnú textúru koláča.
  3. Vo veľkej mise metličkou krátko vyšľahajte vajcia s cukrom a štipkou soli.
  4. Pridajte jogurt a olej a všetko spolu dobre premiešajte do hladkej zmesi.
  5. V druhej miske zmiešajte a preosejte múku, kypriaci prášok a jedlú sódu. K tejto zmesi primiešajte aj pomletý čajový prášok.
  6. Sypkú zmes postupne a zľahka vmiešajte stierkou do tekutej. Miešajte naozaj len kým sa suroviny nespoja. Nepremiešajte ho!
  7. Hladké cesto vylejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
  8. Na záver povrch cesta zľahka posypte lyžicou kryštálového cukru. Pri pečení vytvorí úžasne chrumkavú kôrku.
  9. Pečte približne 50 minút. Či je buchta hotová, otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť čistá.
  10. Upečenú buchtu nechajte asi 15 minút chladnúť vo forme. Potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Videorecept

Tipy

  1. Prečo pomlieť čaj? Ak by ste do cesta pridali celé čajové lístky, boli by tvrdé a nepríjemné na jedenie. Pomletím na jemný prášok (ako kakao) sa aróma čaju dokonale uvoľní a prepojí s cestom, pričom textúra zostane krásne jemná.
  2. Aký čaj je najlepší? Najlepší výsledok dosiahnete s kvalitným a výrazne aromatickým čajom, ako je Earl Grey (vďaka bergamotu). Skvele sa hodia aj zmesi čierneho čaju s korením (chai).
  3. Nevynechajte jogurt: Jogurt v tomto recepte nie je len tak. Jeho kyslosť reaguje so sódou bikarbónou a pomáha koláč krásne nadvihnúť. Zároveň mu dodáva úžasnú vláčnosť, vďaka ktorej zostane mäkký aj na ďalší deň.

Variácie

  • S citrónovou polevou: Na úplne vychladnutú buchtu môžete natrieť jednoduchú citrónovú polevu (práškový cukor vymiešaný s trochou citrónovej šťavy). Skvele doplní chuť čaju.
  • S orechmi: Do cesta môžete spolu s múkou pridať aj pol hrnčeka nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo pekanových orechov.
  • Korenistá verzia: Spolu s mletým čajom pridajte do sypkej zmesi aj pol lyžičky mletej škorice a štipku kardamómu pre ešte voňavejší, jesenný výsledok.

Záver

Nakrájajte na plátky a podávajte. Je to prekvapivo lahodný a originálny koláč na každú príležitosť.

Tento recept je inšpirovaný od Il Rifugio Perfetto, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty