Vyskúšajte náš jedinečný recept na domáci kečup z Hokkaido tekvice! Táto lahôdka nielenže skvele chutí, ale je aj zdravou alternatívou ku kupovaným kečupom. Pripravte si s nami tento chutný a jednoduchý kečup, ktorý si zamiluje celá rodina.
Domáci kečup z Hokkaido tekvice je ideálny na grilovačky, ako príloha k mäsu, alebo dokonca ako základ na domácu pizzu. Jeho sladká chuť s jemným nádychom korenín dodá vašim jedlám ten pravý šmrnc. Pripravte sa na to, že tento kečup sa stane hitom každej vašej oslavy.
Ingrediencie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas odležania: 2-3 hodiny
- Čas varenia: 1,5 hodiny
- Čas zavárania: 20 minút
- Obtiažnosť: ⭐⭐ (stredná)
- Množstvo: 12 pohárov po 250 ml
- 2500 g tekvice Hokaido
- 500 g červenej papriky
- 500 g cibule
- 500 g paradajkového pretlaku
- približne 150 ml octu (mierne cez 1/2 hrnčeka)
- 100 g cukru (1/2 hrnčeka)
- 2 lyžice soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1/2 lyžičky sušenej bazalky
- 1 balenie jedlej sódy (na sterilizáciu pohárov)
Postup prípravy
- Najprv sterilizujte poháre: poháre o veľkosti 250 ml, viečka a všetok riad, ktorý budete pri zaváraní používať, ponorte do hrnca s vodou a umývacím prostriedkom na riad. Pridajte balenie jedlej sódy a nechajte prejsť varom po dobu aspoň 10 minút. Poháre a riad potom vyskladajte na plech a nechajte vyschnúť.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte na väčšie kúsky.
- Tekvicu Hokaido dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Rozkrojte ju, vydlabte jadierka, ale šupku neodstraňujte (pri tekvici Hokaido je jedlá a zmäkne pri varení). Tekvicu nakrájajte na kocky.
- Papriku umyte, zbavte semienok a nakrájajte na väčšie kúsky.
- Všetku nakrájanú zeleninu vložte do veľkej misy, posypte soľou a dôkladne premiešajte. Nechajte odpočívať 2-3 hodiny, aby zelenina pustila šťavu.
- Po odležaní preložte zeleninu aj s vytvorenou šťavou do veľkého hrnca. Na veľmi miernom ohni varte približne 1 hodinu, kým sa zelenina nerozvarí na kašu. Občas premiešajte, aby sa nepripálila. Ak by sa zelenina začala pripaľovať, pridajte 3/4 hrnčeka vody.
- Do rozovretej zeleniny pridajte ocot, paradajkový pretlak a cukor. Dobre premiešajte a chvíľu varte.
- Prisypte čierne korenie, mletú sladkú papriku, oregano a bazalku. Všetko dôkladne premiešajte a varte ďalších 30 minút.
- Vypnite plameň a zeleninu rozmixujte ponorným mixérom do hladkej konzistencie.
- Horúci kečup opatrne nalejte do sterilizovaných pohárov, naplňte ich približne centimeter pod okraj. Ihneď uzavrite viečkami a dobre utiahnite.
- Do veľkého hrnca vložte naplnené poháre a nalejte do neho vodu tak, aby siahala do 2/3 výšky pohárov. Vodu priveďte do varu a od momentu, keď začne vrieť, zavárajte ešte 20 minút.
- Po skončení zavárania poháre opatrne vyberte z vody a postavte ich dnom hore na utierku. Nechajte ich takto chladnúť 24 hodín.
- Po vychladnutí skontrolujte tesnosť viečok – stlačte stred viečka, ktorý by sa nemal prehýbať. Hotový tekvicový kečup skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Tipy
- Vždy robím kontrolu hustoty – ak je kečup príliš hustý, pridám trochu vody, ak je príliš riedky, varím ho dlhšie s odkrytou pokrievkou, aby sa voda odparila.
- U nás doma tento kečup používame nielen k mäsu, ale aj ako základ na pizzu – stačí ho rozriediť trochou vody a máte originálnu tekvicovú pizzu!
- Ak máte radi pikantnejšiu chuť, pridajte do zmesi jeden až dva čili papričky alebo štipku chilli vločiek – dodá to kečupu zaujímavý rozmer.
- Toto zaváranina vydrží v správne sterilizovaných pohároch minimálne rok, ale verím mi, že ho miniete oveľa skôr!
Video recept:
Domáci kečup z Hokkaido tekvice je skvelý spôsob, ako využiť sezónnu zeleninu a pripraviť si zdravú a chutnú pochúťku. Tento recept je jednoduchý, no výsledok vás určite prekvapí. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše skúsenosti a tipy v komentároch!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Obžerstvo