Hovädzie mäso na prírodno so šťavou je klasika, ktorú milujeme všetci. S naším receptom bude mäso mäkké ako maslo a omáčka neodolateľne lahodná.
Naučíme vás, ako pripraviť hovädzie mäso na prírodno, ktoré sa bude rozplývať na jazyku. S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi zvládnete tento recept ľavou zadnou.
Hovädzie mäso na prírodno so šťavou
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzích steakov
- Soľ a korenie podľa chuti
- Hladká múka na obalenie
- Olej na vyprážanie (približne 8 lyžíc)
- 400 gramov cibule (nakrájaná na tenké plátky)
- 30 gramov cesnaku (nakrájaný na jemno)
- 1 polievková lyžica paradajkového koncentrátu
- 250 mililitrov roztlačených paradajok (alebo paradajkovej omáčky)
- Voda podľa potreby
Postup prípravy:
Príprava rezňov:
- Hovädzie steaky osušte papierovou utierkou, jemne naklepte a osoľte ich z oboch strán.
- Jednu stranu steakov obalte v múke.
Vyprážanie rezňov:
- Na vysokom ohni zahrejte 5 lyžíc oleja v hlbokej panvici.
- Vložte steaky do panvice obalenou stranou nadol a smažte 2 až 3 minúty, kým sa nevytvorí zlatohnedá kôrka.
- Steaky otočte a smažte ďalšie 2 minúty z druhej strany.
- Vyberte steaky z panvice a odložte ich bokom.
Príprava omáčky:
- Použite rovnakú panvicu, v ktorej ste smažili mäso, a pridajte ďalšie 3 lyžice oleja. Zohrejte ho na strednom ohni.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju 3 až 4 minúty, kým nezmäkne a nezačne zlátnuť.
- Pridajte nasekaný cesnak a restujte ďalšie 2 minúty.
- Pridajte paradajkový koncentrát a dobre premiešajte, aby sa rovnomerne rozložil.
- Pridajte roztlačené paradajky a podľa chuti osoľte a okoreňte.
Dusené mäso:
- Vložte steaky späť do panvice s omáčkou.
- Prilejte toľko vody, aby bolo mäso zakryté.
- Varte na strednom ohni 50 až 60 minút, občas premiešajte a podľa potreby pridajte viac vody.
Dokončenie:
- Po 50 až 60 minútach skontrolujte mäso, ak je mäkké, vyberte ho z omáčky.
- Omáčku zmixujte, vráťte mäso do omáčky a varte ešte na miernom ohni ďalších 15 až 20 minút, aby sa zahustila.
Tipy:
- Pre ešte intenzívnejšiu chuť pridajte do omáčky trochu červeného vína.
- Ak nemáte čerstvé paradajky, môžete použiť kvalitnú paradajkovú konzervu.
- Podávajte s vašou obľúbenou prílohou – ryžou, zemiakmi, knedľou alebo cestovinami.
Hovädzie mäso na prírodno so šťavou – Video recept:
Hovädzie mäso na prírodno so šťavou je jedlo, ktoré poteší celú rodinu. S naším receptom bude jeho príprava jednoduchá a výsledok famózny. Prajeme vám dobrú chuť!
Súvisiace články:
Ako pripraviť hovädzie mäso také mäkké ako maslo? Nebudete potrebovať ani nôž!
Ako pripraviť hovädzie mäso s omáčkou: Recept na mäso, ktoré sa vám rozpadne na jazyku!
Hovädzie mäso s cesnakom a zeleninou z rúry: Recept na šťavnatý nedeľný obed
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa