Search

Ak milujete karamel, táto torta Mars s bohatým čokoládovým krémom je pre vás tá pravá

Torta Mars
Torta Mars

Obsah receptu

Publikované: 9. septembra 2025, 07:00

Hľadáte recept na dokonalú tortu Mars? Prinášam vám overený postup na vláčny kakaový korpus, poctivý slaný karamel a neuveriteľne jemný čokoládový krém. Túto tortu pečiem na rodinné oslavy, kde vždy zmizne ako prvá. Ten moment, keď sa karamel roztečie po tanieri, je na nezaplatenie.

Kľúčom k úspechu je správne zapracovanie želatíny. Vďaka tomu je krém dokonale hladký, no zároveň pevný. Ste pripravení upiecť si tú najlepšiu čokoládovú tortu?

Ako správne pripraviť tortu Mars?

Základom je vláčny kakaový korpus. Kľúčový je čokoládový krém stabilizovaný želatínou a vrstva domáceho slaného karamelu. Tortu skladajte vo forme a nechajte ju pred podávaním poriadne stuhnúť v chladničke.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 45 min
  • Čas pečenia/varenia: 40 min
  • Počet porcií: 12
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia

Potrebujeme

Korpus

  • 3 ks vajcia
  • 1 štipka soli
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • 50 ml mlieka
  • 30 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
  • 80 g hladkej múky
  • 20 g kakaového prášku
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Slaný karamel

  • 150 g kryštálového cukru
  • 30 g masla
  • 150 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 1 štipka soli

Čokoládový krém

  • 100 g mliečnej čokolády
  • 100 g horkej čokolády (aspoň 50 %)
  • 100 ml smotany na šľahanie (33 %, na zohriatie)
  • 350 ml smotany na šľahanie (33 %, studenej)
  • 10 g plátkovej alebo práškovej želatíny
  • 4 PL studenej vody

Poleva (Ganache)

  • 100 g horkej čokolády
  • 80 ml smotany na šľahanie (33 %)

Postup prípravy

Príprava korpusu

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (s priemerom cca 20 cm) vysteľte papierom na pečenie. Boky zľahka potrite maslom a vysypte múkou.
  2. Najprv vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli a oboma cukrami do bledej a hustej peny.
  3. Potom pomaly prilejte mlieko a olej. Už len zľahka prešľahajte na nízkych otáčkach.
  4. V miske zmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok. Sypkú zmes opatrne zapracujte do vaječného základu.
  5. Cesto nalejte do pripravenej formy. Vrch môžete prikryť alobalom, aby sa korpus nevysušil.
  6. Pečte približne 35–40 minút. Skúste test špajdľou. Po upečení nechajte korpus úplne vychladnúť a až potom ho vodorovne rozrežte na tri rovnaké pláty.

Slaný karamel

  1. Cukor nasypte do hlbšej panvice so svetlým dnom. Na strednom ohni ho nechajte rozpustiť na tekutý jantárový karamel. Nemiešajte ho, panvicou len občas potraste.
  2. Keď je cukor rozpustený, stiahnite ho z ohňa. Ihneď pridajte maslo a metličkou rýchlo miešajte, kým sa nespojí.
  3. Potom za stáleho miešania tenkým prúdom prilievajte smotanu. Pozor, zmes bude prskať.
  4. Vráťte panvicu na mierny oheň. Varte ešte asi 2 minúty, kým karamel nezhustne. Nakoniec vmiešajte štipku soli.
  5. Karamel prelejte do misky a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu.

Príprava krému

  1. Želatínu nechajte napučať v 4 lyžiciach studenej vody po dobu 10 minút.
  2. Medzitým si nalámte obe čokolády do misky. Zalejte ich 100 ml horúcej smotany a nechajte chvíľu postáť. Potom vymiešajte dohladka, až kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Nechajte vychladnúť.
  3. Napučanú želatínu mierne zohrejte (napr. 10 sekúnd v mikrovlnke), kým sa nerozpustí. Nesmie sa variť.
  4. Do tekutej želatíny pridajte jednu lyžicu vychladnutej čokoládovej zmesi a premiešajte. Týmto krokom želatínu temperujete.
  5. Následne vmiešajte temperovanú želatínu do zvyšku čokoládovej zmesi.
  6. V čistej miske vyšľahajte 350 ml studenej smotany do polotuha.
  7. Nakoniec do šľahačky pomaly zašľahajte čokoládovú zmes so želatínou. Vznikne vám hladký a nadýchaný krém.

Vrstvenie a dokončenie

  1. Pripravte si servírovací tanier. Položte naň čistý tortový ráfik (boky formy).
  2. Na dno položte prvý plát korpusu. Naneste naň tretinu krému a polejte ho polovicou vychladnutého karamelu.
  3. Na karamel opatrne natrite ďalšiu tretinu krému. Prikryte druhým plátom korpusu.
  4. Postup zopakujte: korpus, zvyšný karamel, zvyšný krém a navrch položte posledný, tretí plát korpusu.
  5. Tortu zakryte fóliou. Vložte ju do chladničky stuhnúť aspoň na 3 hodiny, ideálne však cez noc.
  6. Na záver pripravte polevu. Čokoládu zalejte horúcou smotanou, vymiešajte dohladka a nechajte mierne vychladnúť.
  7. Polevu nalejte na vrch stuhnutej torty a nechajte ju voľne stiecť po bokoch. Pred krájaním ju dajte ešte na chvíľu do chladničky.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Pri vlievaní smotany do horúceho karamelu buďte naozaj opatrní, pretože zmes prudko zasyčí a napení sa. Najlepšie je použiť hlbšiu panvicu alebo hrniec.
  2. Korpus si môžete pokojne upiecť aj deň vopred. Po úplnom vychladnutí ho zabaľte do fólie. Bude sa vám s ním na druhý deň lepšie pracovať a ľahšie ho rozkrojíte.

Jednoduché variácie

  • Pre extra chrumkavosť pridajte na karamelovú vrstvu hrsť nasekaných pražených arašidov.
  • Namiesto kombinácie čokolád použite len kvalitnú horkú (70 %) pre ešte intenzívnejšiu chuť krému.

Záver

Výsledkom je torta, ktorá poteší každého milovníka sýtych čokoládových dezertov. U nás doma ju podávame len tak, jemne vychladenú priamo z chladničky.

Recept vychádza z verzie od Ellen’s Kitchen, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty