Hľadáte recept na dokonalú tortu Mars? Prinášam vám overený postup na vláčny kakaový korpus, poctivý slaný karamel a neuveriteľne jemný čokoládový krém. Túto tortu pečiem na rodinné oslavy, kde vždy zmizne ako prvá. Ten moment, keď sa karamel roztečie po tanieri, je na nezaplatenie.
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (s priemerom cca 20 cm) vysteľte papierom na pečenie. Boky zľahka potrite maslom a vysypte múkou.
2. Najprv vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli a oboma cukrami do bledej a hustej peny.
3. Potom pomaly prilejte mlieko a olej. Už len zľahka prešľahajte na nízkych otáčkach.
4. V miske zmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok. Sypkú zmes opatrne zapracujte do vaječného základu.
5. Cesto nalejte do pripravenej formy. Vrch môžete prikryť alobalom, aby sa korpus nevysušil.
6. Pečte približne 35–40 minút. Skúste test špajdľou. Po upečení nechajte korpus úplne vychladnúť a až potom ho vodorovne rozrežte na tri rovnaké pláty.
Príprava slaného karamelu:
1. Cukor nasypte do hlbšej panvice so svetlým dnom. Na strednom ohni ho nechajte rozpustiť na tekutý jantárový karamel. Nemiešajte ho, panvicou len občas potraste.
2. Keď je cukor rozpustený, stiahnite ho z ohňa. Ihneď pridajte maslo a metličkou rýchlo miešajte, kým sa nespojí.
3. Potom za stáleho miešania tenkým prúdom prilievajte smotanu. Pozor, zmes bude prskať.
4. Vráťte panvicu na mierny oheň. Varte ešte asi 2 minúty, kým karamel nezhustne. Nakoniec vmiešajte štipku soli.
5. Karamel prelejte do misky a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu.
Príprava krému:
1. Želatínu nechajte napučať v 4 lyžiciach studenej vody po dobu 10 minút.
2. Medzitým si nalámte obe čokolády do misky. Zalejte ich 100 ml horúcej smotany a nechajte chvíľu postáť. Potom vymiešajte dohladka, až kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Nechajte vychladnúť.
3. Napučanú želatínu mierne zohrejte (napr. 10 sekúnd v mikrovlnke), kým sa nerozpustí. Nesmie sa variť.
4. Do tekutej želatíny pridajte jednu lyžicu vychladnutej čokoládovej zmesi a premiešajte. Týmto krokom želatínu temperujete.
5. Následne vmiešajte temperovanú želatínu do zvyšku čokoládovej zmesi.
6. V čistej miske vyšľahajte 350 ml studenej smotany do polotuha.
7. Nakoniec do šľahačky pomaly zašľahajte čokoládovú zmes so želatínou. Vznikne vám hladký a nadýchaný krém.
2. Na dno položte prvý plát korpusu. Naneste naň tretinu krému a polejte ho polovicou vychladnutého karamelu.
3. Na karamel opatrne natrite ďalšiu tretinu krému. Prikryte druhým plátom korpusu.
4. Postup zopakujte: korpus, zvyšný karamel, zvyšný krém a navrch položte posledný, tretí plát korpusu.
5. Tortu zakryte fóliou. Vložte ju do chladničky stuhnúť aspoň na 3 hodiny, ideálne však cez noc.
6. Na záver pripravte polevu. Čokoládu zalejte horúcou smotanou, vymiešajte dohladka a nechajte mierne vychladnúť.
7. Polevu nalejte na vrch stuhnutej torty a nechajte ju voľne stiecť po bokoch. Pred krájaním ju dajte ešte na chvíľu do chladničky.
Poznámky
1. Pri vlievaní smotany do horúceho karamelu buďte naozaj opatrní, pretože zmes prudko zasyčí a napení sa. Najlepšie je použiť hlbšiu panvicu alebo hrniec.2. Korpus si môžete pokojne upiecť aj deň vopred. Po úplnom vychladnutí ho zabaľte do fólie. Bude sa vám s ním na druhý deň lepšie pracovať a ľahšie ho rozkrojíte.Variácie:• Pre extra chrumkavosť pridajte na karamelovú vrstvu hrsť nasekaných pražených arašidov.• Namiesto kombinácie čokolád použite len kvalitnú horkú (70 %) pre ešte intenzívnejšiu chuť krému.