Search

Zemiaková pizza z plechu – rýchly a lacný obed pre každého

zemiaková pizza
zemiaková pizza

Obsah receptu

Publikované: 2. augusta 2025, 14:33

Hľadáte tip na rýchly, lacný a neuveriteľne chutný obed pre celú rodinu? Táto zemiaková pizza z jedného plechu je presne to, čo potrebujete! Je bez zdĺhavého kysnutia, plná zeleniny a na jej prípravu vám stačia úplne bežné suroviny. Jednoducho skvelé!

Namiesto klasického cesta tvorí základ zmes strúhaných zemiakov a zeleniny spojená jemným cestíčkom. Je to skvelý spôsob, ako si vychutnať „pizzu“ v úplne novom, no rovnako lahodnom šate.

Ako sa robí zemiaková pizza z plechu?

Nastrúhané a vyžmýkané zemiaky zmiešajte s orestovanou zeleninou. V samostatnej miske pripravte cestíčko z vajec, smotany a múky. Všetko spolu zmiešajte, rozotrite na plech a pečte pri 180 °C. Pred dopečením posypte syrom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: 40 minút
  • Počet porcií: 1 veľký plech (cca 4-5 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
  • Trend: Jedlo z jedného plechu, Lacný obed, Bezmäsité jedlo

Potrebujeme

  • cca 800 g zemiakov (varný typ B)
  • 200 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda)
  • 200 ml kyslej smotany (16 %)
  • 150 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 2 papriky (ideálne rôznych farieb)
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1-2 jarné cibuľky
  • 1 lyžica paradajkovej pasty
  • 12 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
  • 2-3 lyžice rastlinného oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

Príprava zeleniny

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Veľký plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie a potrite ho olejom.
  2. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Ihneď ich vložte do misy so studenou vodou, aby nezhnedli.
  3. Cibuľu, mrkvu a papriky si očistite a nakrájajte nadrobno. Jarnú cibuľku nasekajte.
  4. Na panvici rozohrejte trochu oleja, pridajte cibuľu a restujte ju 2-3 minúty dosklovita. Potom pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájanú papriku, osoľte, okoreňte a restujte ďalších 5-7 minút, kým zelenina mierne nezmäkne.

Miešanie a pečenie

  1. Nastrúhané zemiaky zlejte a rukami alebo cez čistú utierku z nich dôkladne vyžmýkajte čo najviac vody. Toto je kľúčový krok pre dobrú textúru!
  2. Vyžmýkané zemiaky dajte do veľkej misy. Pridajte k nim orestovanú zeleninu z panvice, paradajkovú pastu a nasekanú jarnú cibuľku.
  3. V samostatnej menšej miske rozšľahajte vajcia so soľou a korením. Prilejte kyslú smotanu a premiešajte. Nakoniec prisypte preosiatu múku s kypriacim práškom a vymiešajte hladké cestíčko.
  4. Cestíčko nalejte k zemiakovo-zeleninovej zmesi a všetko spolu dôkladne premiešajte.
  5. Hotovú zmes rovnomerne rozotrite na pripravený plech.
  6. Pečte v predhriatej rúre 30 minút.
  7. Po 30 minútach pizzu vyberte, posypte nahrubo nastrúhaným syrom a vráťte do rúry. Pečte ďalších 10 minút, kým sa syr neroztopí a nezozlatne.
  8. Hotovú zemiakovú pizzu nechajte pred krájaním chvíľu odstáť.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra chuť môžete do cestíčka pridať aj prelisovaný strúčik cesnaku alebo bylinky.
  2. Namiesto papriky môžete použiť inú zeleninu, napríklad cuketu alebo šampiňóny.
  3. Zemiaková pizza chutí skvele aj na druhý deň, studená.

Variácie

  • Mäsová verzia: Spolu s cibuľou orestujte 150 g na kocky nakrájanej slaniny alebo šunky.
  • Pikantná obmena: Pridajte do zeleninového základu štipku chilli alebo na kolieska nakrájanú feferónku.
  • Syrový mix: Použite zmes viacerých druhov syra, napríklad údený a nivu pre výraznejšiu chuť.

Táto zemiaková pizza je skvelým dôkazom toho, že aj z pár lacných surovín sa dá vykúzliť fantastický obed. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Výdatné a chutné, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty