Hľadáte tip na rýchly, lacný a neuveriteľne chutný obed pre celú rodinu? Táto zemiaková pizza z jedného plechu je presne to, čo potrebujete! Je bez zdĺhavého kysnutia, plná zeleniny a na jej prípravu vám stačia úplne bežné suroviny. Jednoducho skvelé!
Namiesto klasického cesta tvorí základ zmes strúhaných zemiakov a zeleniny spojená jemným cestíčkom. Je to skvelý spôsob, ako si vychutnať „pizzu“ v úplne novom, no rovnako lahodnom šate.
Ako sa robí zemiaková pizza z plechu?
Nastrúhané a vyžmýkané zemiaky zmiešajte s orestovanou zeleninou. V samostatnej miske pripravte cestíčko z vajec, smotany a múky. Všetko spolu zmiešajte, rozotrite na plech a pečte pri 180 °C. Pred dopečením posypte syrom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 1 veľký plech (cca 4-5 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
- Trend: Jedlo z jedného plechu, Lacný obed, Bezmäsité jedlo
Potrebujeme
- cca 800 g zemiakov (varný typ B)
- 200 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda)
- 200 ml kyslej smotany (16 %)
- 150 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 2 papriky (ideálne rôznych farieb)
- 1 veľká cibuľa
- 1 mrkva
- 1-2 jarné cibuľky
- 1 lyžica paradajkovej pasty
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
Príprava zeleniny
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Veľký plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie a potrite ho olejom.
- Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Ihneď ich vložte do misy so studenou vodou, aby nezhnedli.
- Cibuľu, mrkvu a papriky si očistite a nakrájajte nadrobno. Jarnú cibuľku nasekajte.
- Na panvici rozohrejte trochu oleja, pridajte cibuľu a restujte ju 2-3 minúty dosklovita. Potom pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájanú papriku, osoľte, okoreňte a restujte ďalších 5-7 minút, kým zelenina mierne nezmäkne.
Miešanie a pečenie
- Nastrúhané zemiaky zlejte a rukami alebo cez čistú utierku z nich dôkladne vyžmýkajte čo najviac vody. Toto je kľúčový krok pre dobrú textúru!
- Vyžmýkané zemiaky dajte do veľkej misy. Pridajte k nim orestovanú zeleninu z panvice, paradajkovú pastu a nasekanú jarnú cibuľku.
- V samostatnej menšej miske rozšľahajte vajcia so soľou a korením. Prilejte kyslú smotanu a premiešajte. Nakoniec prisypte preosiatu múku s kypriacim práškom a vymiešajte hladké cestíčko.
- Cestíčko nalejte k zemiakovo-zeleninovej zmesi a všetko spolu dôkladne premiešajte.
- Hotovú zmes rovnomerne rozotrite na pripravený plech.
- Pečte v predhriatej rúre 30 minút.
- Po 30 minútach pizzu vyberte, posypte nahrubo nastrúhaným syrom a vráťte do rúry. Pečte ďalších 10 minút, kým sa syr neroztopí a nezozlatne.
- Hotovú zemiakovú pizzu nechajte pred krájaním chvíľu odstáť.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chuť môžete do cestíčka pridať aj prelisovaný strúčik cesnaku alebo bylinky.
- Namiesto papriky môžete použiť inú zeleninu, napríklad cuketu alebo šampiňóny.
- Zemiaková pizza chutí skvele aj na druhý deň, studená.
Variácie
- Mäsová verzia: Spolu s cibuľou orestujte 150 g na kocky nakrájanej slaniny alebo šunky.
- Pikantná obmena: Pridajte do zeleninového základu štipku chilli alebo na kolieska nakrájanú feferónku.
- Syrový mix: Použite zmes viacerých druhov syra, napríklad údený a nivu pre výraznejšiu chuť.
Táto zemiaková pizza je skvelým dôkazom toho, že aj z pár lacných surovín sa dá vykúzliť fantastický obed. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Výdatné a chutné, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.