Zamatový poklad: Rýchly orechovo-tvarohový koláčik podľa babky Stanky

orechovo-tvarohový koláčik
Zamatový poklad - Rýchly orechovo-tvarohový koláčik podľa babky Stanky

Obsah receptu

Dnes vám prezradím recept na ten najlahodnejší orechovo-tvarohový koláčik, aký ste kedy ochutnali! Recept sa dedí z generácie na generáciu a pochádza od mojej drahej mamy, babky Stanky. Pripravte sa na zamatový zážitok, ktorý vám pripomenie detstvo a vôňu babičkinej kuchyne.

Tento koláčik je nielenže neskutočne chutný, ale aj jednoduchý na prípravu. Stačí vám zopár bežných surovín a trocha lásky, ktorú do pečenia vložíte. Verte mi, výsledok bude stáť za to! Vaši blízki si budú oblizovať všetky prsty a prosiť vás o recept.

Ingrediencie:

  • 170 g masla
  • vanilín podľa chuti
  • 50 g cukru
  • 4 vaječné žĺtky
  • 100 g kyslej smotany
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 400 g hladkej múky
  • 400 g vlašských orechov
  • 4 vaječné bielka
  • 100 g cukru
  • mandľová esencia
  • 3 polievkové lyžice krupice
  • 500 g tvarohu

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  • V miske rozmixujte maslo (170 g) s vanilínom podľa chuti a cukrom (50 g) pomocou mixéra, až kým nevznikne hladká zmes.
  • Pridajte 4 žĺtky a kyslú smotanu (100 g) a opäť premiešajte, až kým sa všetky suroviny nespoja.
  • Pridajte prášok do pečiva (1 lyžička) a múku (400 g) a premiešajte, až kým nevznikne jednotné cesto.
  • Hotové cesto rozdeľte na 2 rovnaké časti a jednu z nich vložte do mrazničky.

Plnka:

  • V miske vyšľahajte bielka (4 ks) spolu s cukrom (100 g), až kým vznikne tuhý sneh.
  • Pridajte mandľovú esenciu a krupicu (3 polievkové lyžice) a premiešajte.
  • Potom pridajte tvaroh (500 g) a opäť premiešajte, aby vznikla jemná zmes.

Príprava koláča:

  • Pekáč o veľkosti 25×40 cm vystlite papierom na pečenie a rovnomerne naň rozotrite jednu časť cesta. Pekáč vložte do chladničky, kým pripravíte plnku.
  • Namleté vlašské orechy (400 g) rovnomerne rozložte na cesto.
  • Teraz pridajte krém a rovnomerne rozotrite.
  • Druhú časť cesta vyberte z mrazničky a nastrúhajte na hrubom strúhadle.

Pečenie:

  • Koláč pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 30-40 minút, kým nie je pekne zlatistý.
  • Po upečení koláč nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom.

Tipy:

  1. Orechy: Pre výraznejšiu chuť orechov ich pred mletím zľahka opražte na suchej panvici.
  2. Tvaroh: Použite kvalitný tvaroh s vyšším obsahom tuku, koláčik bude jemnejší a lahodnejší.
  3. Mrazenie cesta: Cesto v mrazničke nechajte aspoň 30 minút, aby sa vám lepšie strúhalo.
  4. Pečenie: Každá rúra pečie inak, preto sledujte koláčik a v prípade potreby upravte čas pečenia.
  5. Podávanie: Koláčik chutí výborne samotný, ale môžete ho podávať aj s kopčekom šľahačky alebo vanilkovou zmrzlinou.

Video recept:

Verím, že tento orechovo-tvarohový koláčik od babky Stanky vám prinesie veľa radosti a sladkých chvíľ. Nezabudnite sa s ním podeliť aj s ostatnými a uchovajte si ho pre ďalšie generácie. Dobrú chuť!

Súvisiace články:

Tradičný koláč Barozzi – čokoládový dezert z kávovej usadeniny, bez lepku

Citrónový koláč na štýl Crème Brûlée s chrumkavou karamelovou vrstvou

Francúzsky mandľový koláč podľa viktoriánskeho receptu – bez múky, jednoduchý a chutný

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Recepty sú jednoduch

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty