Keď dostanem neovládateľnú chuť na niečo sladké, ale nechce sa mi tráviť hodiny v kuchyni a špiniť kopu riadu, tento recept je moja absolútna záchrana. Zabudnite na zložité a zdĺhavé koláče! Na túto fantastickú jablkovú taštičku, ktorá chutí ako luxusný závin z cukrárne, vám naozaj stačí len jeden plát lístkového cesta, pár jabĺk a o chvíľu máte na stole chrumkavú a neskutočne šťavnatú delikatesu.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia/pečenia: 25 minút
- Počet porcií: 1 závin (cca 8 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 320 kcal/porcia
- Trend: Rýchle pečenie
Potrebujeme
- 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta (275 g)
- 2 ks väčších jabĺk
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 1 PL masla
- 1 PL marhuľového džemu
- hrsť sušienok Amaretti (cca 50 g)
- 1 ks žĺtok + 1 PL mlieka (na potretie)
- hrsť mandľových lupienkov
Postup prípravy
- Príprava jablkovej plnky. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte nahrubo.
- Na panvici rozpustite maslo. Pridajte nastrúhané jablká, kryštálový cukor a škoricu.
- Za občasného miešania na strednom plameni duste približne 10 minút, kým jablká nezmäknú, neskaramelizujú a neodparí sa z nich prebytočná šťava.
- Hotovú jablkovú zmes preložte na tanier a nechajte ju úplne vychladnúť.
- Príprava závinu. Rúru si predhrejte na 200 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Na pracovnej doske rozviňte plát lístkového cesta. Polovicu cesta (pozdĺžne) potrite tenkou vrstvou marhuľového džemu.
- Na džem rovnomerne rozotrite úplne vychladnutú jablkovú plnku.
- Vrch plnky posypte nahrubo rozdrvenými sušienkami Amaretti.
- Druhú, prázdnu polovicu cesta preložte cez plnku. Okraje dôkladne postláčajte prstami alebo hrotmi vidličky, aby plnka pri pečení nevytiekla.
- Pečenie. Povrch pripraveného závinu potrite žĺtkom rozmiešaným v mlieku.
- Ostrým nožom môžete na povrchu urobiť niekoľko jemných zárezov alebo ho popichajte vidličkou, aby mala kadiaľ unikať para.
- Na záver vrch bohato posypte mandľovými lupienkami.
- Pečte vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 20–25 minút, kým nie je povrch krásne zlatohnedý a chrumkavý.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Tajomstvo dokonalej plnky – sušienky Amaretti. Nevynechávajte Amaretti sušienky, sú kľúčom k úspechu! Tieto talianske mandľové sušienky nie sú v plnke len tak pre nič za nič. Počas pečenia nasiaknu všetku prebytočnú šťavu z jabĺk, vďaka čomu sa krehké lístkové cesto vôbec nerozmočí. Navyše dodajú celej plnke fantastickú a luxusnú mandľovú chuť.
- Horúca rúra pre to najchrumkavejšie cesto. Lístkové cesto potrebuje na to, aby sa krásne “rozlístkovalo” a bolo dokonale chrumkavé, prudký teplotný šok. Preto rúru vždy dobre predhrejte na vyššiu teplotu (ideálne 200 °C). Pri nízkej teplote by sa maslo z cesta pomaly topilo a výsledok by bol nízky, mastný a nie tak chrumkavý.
Jednoduché variácie
- S orechmi namiesto Amaretti: Ak nemáte po ruke Amaretti sušienky, môžete ich nahradiť nahrubo nasekanými vlašskými orechmi zmiešanými s jednou lyžicou strúhanky. Strúhanka tiež pomôže vsiaknuť prebytočnú vlhkosť z jabĺk.
- S iným ovocím: Tento recept funguje absolútne skvele aj s iným sezónnym ovocím. Vyskúšajte ho s nahrubo nastrúhanými hruškami (pridajte k nim aj trochu citrónovej šťavy, aby nezhnedli) alebo s vykôstkovanými a na polovice nakrájanými slivkami či marhuľami.
Výsledkom je bleskový a elegantný zákusok, ktorý je zvonku úžasne chrumkavý a vnútri plný bohatej, šťavnatej jablkovo-mandľovej plnky. Najlepšie chutí ešte vlažný, posypaný práškovým cukrom, prípadne s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo šľahačky.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Ricette dolce facili, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.