Search

Zabudnite na zložité koláče. Na túto jablkovú taštičku vám stačí lístkové cesto a 2 jablká.

Jablkový závin z lístkového cesta
Jablkový závin z lístkového cesta

Obsah receptu

Publikované: 6. októbra 2025, 07:00

Keď dostanem neovládateľnú chuť na niečo sladké, ale nechce sa mi tráviť hodiny v kuchyni a špiniť kopu riadu, tento recept je moja absolútna záchrana. Zabudnite na zložité a zdĺhavé koláče! Na túto fantastickú jablkovú taštičku, ktorá chutí ako luxusný závin z cukrárne, vám naozaj stačí len jeden plát lístkového cesta, pár jabĺk a o chvíľu máte na stole chrumkavú a neskutočne šťavnatú delikatesu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia/pečenia: 25 minút
  • Počet porcií: 1 závin (cca 8 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 320 kcal/porcia
  • Trend: Rýchle pečenie

Potrebujeme

  • 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta (275 g)
  • 2 ks väčších jabĺk
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 PL masla
  • 1 PL marhuľového džemu
  • hrsť sušienok Amaretti (cca 50 g)
  • 1 ks žĺtok + 1 PL mlieka (na potretie)
  • hrsť mandľových lupienkov

Postup prípravy

  1. Príprava jablkovej plnky. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte nahrubo.
  2. Na panvici rozpustite maslo. Pridajte nastrúhané jablká, kryštálový cukor a škoricu.
  3. Za občasného miešania na strednom plameni duste približne 10 minút, kým jablká nezmäknú, neskaramelizujú a neodparí sa z nich prebytočná šťava.
  4. Hotovú jablkovú zmes preložte na tanier a nechajte ju úplne vychladnúť.
  5. Príprava závinu. Rúru si predhrejte na 200 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  6. Na pracovnej doske rozviňte plát lístkového cesta. Polovicu cesta (pozdĺžne) potrite tenkou vrstvou marhuľového džemu.
  7. Na džem rovnomerne rozotrite úplne vychladnutú jablkovú plnku.
  8. Vrch plnky posypte nahrubo rozdrvenými sušienkami Amaretti.
  9. Druhú, prázdnu polovicu cesta preložte cez plnku. Okraje dôkladne postláčajte prstami alebo hrotmi vidličky, aby plnka pri pečení nevytiekla.
  10. Pečenie. Povrch pripraveného závinu potrite žĺtkom rozmiešaným v mlieku.
  11. Ostrým nožom môžete na povrchu urobiť niekoľko jemných zárezov alebo ho popichajte vidličkou, aby mala kadiaľ unikať para.
  12. Na záver vrch bohato posypte mandľovými lupienkami.
  13. Pečte vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 20–25 minút, kým nie je povrch krásne zlatohnedý a chrumkavý.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Tajomstvo dokonalej plnky – sušienky Amaretti. Nevynechávajte Amaretti sušienky, sú kľúčom k úspechu! Tieto talianske mandľové sušienky nie sú v plnke len tak pre nič za nič. Počas pečenia nasiaknu všetku prebytočnú šťavu z jabĺk, vďaka čomu sa krehké lístkové cesto vôbec nerozmočí. Navyše dodajú celej plnke fantastickú a luxusnú mandľovú chuť.
  2. Horúca rúra pre to najchrumkavejšie cesto. Lístkové cesto potrebuje na to, aby sa krásne “rozlístkovalo” a bolo dokonale chrumkavé, prudký teplotný šok. Preto rúru vždy dobre predhrejte na vyššiu teplotu (ideálne 200 °C). Pri nízkej teplote by sa maslo z cesta pomaly topilo a výsledok by bol nízky, mastný a nie tak chrumkavý.

Jednoduché variácie

  • S orechmi namiesto Amaretti: Ak nemáte po ruke Amaretti sušienky, môžete ich nahradiť nahrubo nasekanými vlašskými orechmi zmiešanými s jednou lyžicou strúhanky. Strúhanka tiež pomôže vsiaknuť prebytočnú vlhkosť z jabĺk.
  • S iným ovocím: Tento recept funguje absolútne skvele aj s iným sezónnym ovocím. Vyskúšajte ho s nahrubo nastrúhanými hruškami (pridajte k nim aj trochu citrónovej šťavy, aby nezhnedli) alebo s vykôstkovanými a na polovice nakrájanými slivkami či marhuľami.

Výsledkom je bleskový a elegantný zákusok, ktorý je zvonku úžasne chrumkavý a vnútri plný bohatej, šťavnatej jablkovo-mandľovej plnky. Najlepšie chutí ešte vlažný, posypaný práškovým cukrom, prípadne s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo šľahačky.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Ricette dolce facili, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty