Search

Zabudnite na vaječný koňak: Tento domáci banánový likér je hitom Vianoc

Domáci banánový likér
Domáci banánový likér

Obsah receptu

Publikované: 7. novembra 2025, 08:02

Tento domáci banánový likér je skvelou alternatívou k sviatočnej klasike. Má jemnú, krémovú chuť a príprava je jednoduchšia, než sa zdá. Ak hľadáte originálny jedlý darček, tento domáci banánový likér je perfektná voľba.

Základom je nechať banány lúhovať v alkohole. Zvyšok prípravy je už veľmi rýchly. Poďme na to.

Ako pripraviť domáci banánový likér?

Banány nakrájajte a zalejte vodkou. Nechajte lúhovať 7 dní. Preceďte. Uvarte mlieko, smotanu a cukor (nesmie vrieť). Po úplnom vychladnutí zmiešajte obe tekutiny.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas lúhovania: 7 dní
  • Počet porcií: cca 1 liter
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Trend: Sviatočný recept

Potrebujeme

  • 4 zrelé banány
  • 400 ml vodky (čistej, aspoň 40%)
  • 300 ml mlieka (plnotučného)
  • 250 ml smotany na varenie (10-12 %)
  • 150–200 g kryštálového cukru (podľa chuti)
  • 1 struk vanilky (voliteľné, pre vianočnú vôňu)
  • Štipka kurkumy alebo šafranu (pre farbu)

Postup prípravy

  1. Banány ošúpte a nakrájajte na kolieska. Vložte ich do čistého, uzatvárateľného pohára.
  2. Ak používate vanilkový struk, pozdĺžne ho rozrežte a pridajte k banánom.
  3. Zalejte vodkou. Pohár pevne uzavrite.
  4. Nechajte lúhovať na tmavom a chladnom mieste po dobu 7 dní.
  5. Po týždni zmes prefiltrujte cez husté sitko alebo plátno. Banánový výluh si odložte.
  6. Do hrnca nalejte mlieko, smotanu na varenie a pridajte cukor.
  7. Na miernom ohni zahrievajte a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pozor: Zmes nesmie vrieť!
  8. Pridajte štipku kurkumy pre peknú žltú farbu. Dobre premiešajte.
  9. Odstavte z ohňa a nechajte smotanový základ úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
  10. Do úplne vychladnutého smotanového základu pomaly prilejte prefiltrovaný banánový výluh.
  11. Metličkou všetko dobre premiešajte, aby sa tekutiny spojili.
  12. Hotový likér nalejte do čistých, uzatvárateľných fliaš.

Tipy na záver

  1. Chladenie je kľúčové: Smotanový základ musí byť pred zmiešaním s alkoholom naozaj úplne studený. Ak by bol teplý, alkohol by sa mohol odpariť a chuť by nebola jemná.
  2. Farba likéru: Kurkuma alebo šafran sú len na vizuálny efekt. Ak ich vynecháte, likér bude mať svetlú, krémovú farbu, čo na chuti nič nemení.

Jednoduché variácie

  • Karamelová verzia: Namiesto bieleho cukru opatrne rozpustite a skaramelizujte 150 g cukru, zalejte ho smotanou a mliekom a rozvarte.
  • S nádychom rumu: Pre výraznejšiu chuť môžete časť vodky (napr. 100 ml) nahradiť kvalitným bielym alebo tmavým rumom.

Časté otázky (FAQ)

Prečo sa v recepte nepoužíva kyslá smotana? Originálny recept ju možno uvádza, ale je to chyba. Kyslá smotana by sa v kombinácii s alkoholom a mliekom mohla zraziť. Na krémový základ je vždy lepšia smotana na varenie alebo šľahanie.

Ako dlho vydrží domáci banánový likér? Vďaka alkoholu a cukru vydrží v chladničke pomerne dlho. Pre najlepšiu chuť ho odporúčame skladovať v chlade a spotrebovať do 2-3 mesiacov.

Je nutné lúhovanie 7 dní? Je to ideálny čas, aby banány odovzdali svoju plnú chuť. Ak nemáte čas, minimum sú 3-4 dni, ale chuť nebude taká intenzívna.


Likér podávajte dobre vychladený, čistý alebo s kockou ľadu. Je výborný aj na preliatie vianočnej vianočky alebo zmrzliny. Skladujte ho v chladničke.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na internete od gatitul.ro, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty