Tento domáci banánový likér je skvelou alternatívou k sviatočnej klasike. Má jemnú, krémovú chuť a príprava je jednoduchšia, než sa zdá. Ak hľadáte originálny jedlý darček, tento domáci banánový likér je perfektná voľba.
Základom je nechať banány lúhovať v alkohole. Zvyšok prípravy je už veľmi rýchly. Poďme na to.
Ako pripraviť domáci banánový likér?
Banány nakrájajte a zalejte vodkou. Nechajte lúhovať 7 dní. Preceďte. Uvarte mlieko, smotanu a cukor (nesmie vrieť). Po úplnom vychladnutí zmiešajte obe tekutiny.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas lúhovania: 7 dní
- Počet porcií: cca 1 liter
- Náročnosť: Jednoduchá
- Trend: Sviatočný recept
Potrebujeme
- 4 zrelé banány
- 400 ml vodky (čistej, aspoň 40%)
- 300 ml mlieka (plnotučného)
- 250 ml smotany na varenie (10-12 %)
- 150–200 g kryštálového cukru (podľa chuti)
- 1 struk vanilky (voliteľné, pre vianočnú vôňu)
- Štipka kurkumy alebo šafranu (pre farbu)
Postup prípravy
- Banány ošúpte a nakrájajte na kolieska. Vložte ich do čistého, uzatvárateľného pohára.
- Ak používate vanilkový struk, pozdĺžne ho rozrežte a pridajte k banánom.
- Zalejte vodkou. Pohár pevne uzavrite.
- Nechajte lúhovať na tmavom a chladnom mieste po dobu 7 dní.
- Po týždni zmes prefiltrujte cez husté sitko alebo plátno. Banánový výluh si odložte.
- Do hrnca nalejte mlieko, smotanu na varenie a pridajte cukor.
- Na miernom ohni zahrievajte a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pozor: Zmes nesmie vrieť!
- Pridajte štipku kurkumy pre peknú žltú farbu. Dobre premiešajte.
- Odstavte z ohňa a nechajte smotanový základ úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- Do úplne vychladnutého smotanového základu pomaly prilejte prefiltrovaný banánový výluh.
- Metličkou všetko dobre premiešajte, aby sa tekutiny spojili.
- Hotový likér nalejte do čistých, uzatvárateľných fliaš.
Tipy na záver
- Chladenie je kľúčové: Smotanový základ musí byť pred zmiešaním s alkoholom naozaj úplne studený. Ak by bol teplý, alkohol by sa mohol odpariť a chuť by nebola jemná.
- Farba likéru: Kurkuma alebo šafran sú len na vizuálny efekt. Ak ich vynecháte, likér bude mať svetlú, krémovú farbu, čo na chuti nič nemení.
Jednoduché variácie
- Karamelová verzia: Namiesto bieleho cukru opatrne rozpustite a skaramelizujte 150 g cukru, zalejte ho smotanou a mliekom a rozvarte.
- S nádychom rumu: Pre výraznejšiu chuť môžete časť vodky (napr. 100 ml) nahradiť kvalitným bielym alebo tmavým rumom.
Časté otázky (FAQ)
Prečo sa v recepte nepoužíva kyslá smotana? Originálny recept ju možno uvádza, ale je to chyba. Kyslá smotana by sa v kombinácii s alkoholom a mliekom mohla zraziť. Na krémový základ je vždy lepšia smotana na varenie alebo šľahanie.
Ako dlho vydrží domáci banánový likér? Vďaka alkoholu a cukru vydrží v chladničke pomerne dlho. Pre najlepšiu chuť ho odporúčame skladovať v chlade a spotrebovať do 2-3 mesiacov.
Je nutné lúhovanie 7 dní? Je to ideálny čas, aby banány odovzdali svoju plnú chuť. Ak nemáte čas, minimum sú 3-4 dni, ale chuť nebude taká intenzívna.
Likér podávajte dobre vychladený, čistý alebo s kockou ľadu. Je výborný aj na preliatie vianočnej vianočky alebo zmrzliny. Skladujte ho v chladničke.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na internete od gatitul.ro, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Legendárne ľadové likérové špice: Najtradičnejší nielen vianočný dezert!
- Fantastické likérové rezy: Tento zákusok chutí úžasne, hviezdim s ním na každej oslave!
- Hit internetu: Recept na najlepší domáci Kinder čokoládový likér
- Hrnčekový banánový koláč: Ak máte doma 3 banány a 4 vajcia, určite ho skúste!
- Domáce likérové špičky – recept ako od profesionála
