Search

Zabudnite na minútky, ktoré sú za 5 minút suché. Tieto bravčové plátky sa dusia v omáčke a sú také mäkké, že ich krájate lyžicou.

bravčové plátky na cibuľke
bravčové plátky na cibuľke

Obsah receptu

Publikované: 10. septembra 2025, 08:00

Ak vás už nebavia rýchlo opečené bravčové rezne, ktoré sú často tvrdé a bez šťavy, tento recept je pre vás vykúpením. Ja som sa s tým trápil dlho. Dnes už viem, že tajomstvo dokonale krehkého mäsa nie je v rýchlosti, ale v trpezlivosti a poctivej cibuľovej omáčke, v ktorej sa plátky pomaly dusia.

Celé kúzlo sa odohráva v jednom hrnci. Mäso najprv prudko opečiete, aby si udržalo šťavu, a potom ho ponoríte do bohatej omáčky z karamelizovanej cibuľky. Výsledok je hodný nedeľného obeda.

Ako urobiť bravčové plátky, aby boli mäkké?

Mäso najprv sprudka opečte z oboch strán, aby sa zatiahlo. Potom ho vyberte a na výpeku pomaly duste cibuľu do tmavo zlatej farby. Vráťte mäso do hotovej omáčky a pomaly ho duste pod pokrievkou domäkka.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas dusenia: 35 min
  • Počet porcií: 3
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
  • Trend: Úspora času

Potrebujeme

  • 6 plátkov bravčového stehna alebo karé (hrúbka cca 1,5 cm)
  • 300 g cibule
  • soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 1 strúčik cesnaku
  • olej (podľa potreby na opekanie)
  • 1 vrchovatá PL hladkej múky
  • 750 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1/2 ČL sušeného tymianu

Postup prípravy

  1. Plátky mäsa z oboch strán dôkladne osoľte a okoreňte. Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak na tenké plátky.
  2. Na panvici rozpáľte tenkú vrstvu oleja. Mäso sprudka opečte z oboch strán, len aby sa zatiahlo a získalo zlatistú farbu (asi 2 minúty z každej strany).
  3. Opečené plátky vyberte a odložte bokom na tanier.
  4. Do výpeku na panvici pridajte všetku nakrájanú cibuľu. Znížte teplotu a za občasného miešania ju restujte do tmavo zlatej až hnedej farby. Buďte trpezliví, môže to trvať 10 minút.
  5. Keď je cibuľa krásne tmavá, zaprášte ju múkou a restujte ešte asi minútu. Týmto vytvoríte základ omáčky, tzv. zápražku.
  6. Zalejte horúcim vývarom a metličkou dobre premiešajte, aby sa rozpustili všetky hrudky.
  7. Do omáčky pridajte plátky cesnaku, sójovú omáčku a tymian. Priveďte do varu.
  8. Teraz do vriacej omáčky vráťte opečené plátky mäsa.
  9. Panvicu prikryte pokrievkou, stíšte oheň na minimum a nechajte pomaly dusiť približne 30 minút, alebo kým mäso nebude dokonale mäkké.
  10. Nakoniec mäso opäť vyberte. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérom dohladka a podľa potreby dochuťte soľou.
  11. Vráťte mäso do hladkej omáčky, nechajte ho prehriať a môžete podávať.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Tajomstvo tmavej cibuľky: Pri restovaní cibuľu pokojne nechajte na dne panvice jemne prihorieť. Keď ju potom podlejete trochou vody alebo vývaru, všetka táto chuť sa odlepí a vytvorí neuveriteľne bohatý a tmavý základ omáčky.
  2. Omáčka bez mixéra: Ak nemáte tyčový mixér, nevadí. Omáčku môžete jednoducho prepasírovať cez husté sitko. Nebude taká krémová, ale stále veľmi chutná.

Jednoduché variácie

  • Hubová verzia: Spolu s cibuľou orestujte aj 150 g na plátky nakrájaných šampiňónov pre ešte bohatšiu chuť.
  • Smotanové zjemnenie: Na úplný záver, po rozmixovaní, môžete do omáčky vmiešať 50 ml smotany na varenie pre jemnejšiu a krémovejšiu konzistenciu.

Záver

Výsledkom je jedlo, ktoré chutí ako nedeľný obed od babičky. Podávajte s ryžou, zemiakovou kašou alebo klasickou slovenskou knedľou.

Pôvodný recept od Vaříme s Mozkem bol upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty