Ak vás už nebavia rýchlo opečené bravčové rezne, ktoré sú často tvrdé a bez šťavy, tento recept je pre vás vykúpením. Ja som sa s tým trápil dlho. Dnes už viem, že tajomstvo dokonale krehkého mäsa nie je v rýchlosti, ale v trpezlivosti a poctivej cibuľovej omáčke, v ktorej sa plátky pomaly dusia.
Celé kúzlo sa odohráva v jednom hrnci. Mäso najprv prudko opečiete, aby si udržalo šťavu, a potom ho ponoríte do bohatej omáčky z karamelizovanej cibuľky. Výsledok je hodný nedeľného obeda.
Ako urobiť bravčové plátky, aby boli mäkké?
Mäso najprv sprudka opečte z oboch strán, aby sa zatiahlo. Potom ho vyberte a na výpeku pomaly duste cibuľu do tmavo zlatej farby. Vráťte mäso do hotovej omáčky a pomaly ho duste pod pokrievkou domäkka.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas dusenia: 35 min
- Počet porcií: 3
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
- Trend: Úspora času
Potrebujeme
- 6 plátkov bravčového stehna alebo karé (hrúbka cca 1,5 cm)
- 300 g cibule
- soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 1 strúčik cesnaku
- olej (podľa potreby na opekanie)
- 1 vrchovatá PL hladkej múky
- 750 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
- 1 PL sójovej omáčky
- 1/2 ČL sušeného tymianu
Postup prípravy
- Plátky mäsa z oboch strán dôkladne osoľte a okoreňte. Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak na tenké plátky.
- Na panvici rozpáľte tenkú vrstvu oleja. Mäso sprudka opečte z oboch strán, len aby sa zatiahlo a získalo zlatistú farbu (asi 2 minúty z každej strany).
- Opečené plátky vyberte a odložte bokom na tanier.
- Do výpeku na panvici pridajte všetku nakrájanú cibuľu. Znížte teplotu a za občasného miešania ju restujte do tmavo zlatej až hnedej farby. Buďte trpezliví, môže to trvať 10 minút.
- Keď je cibuľa krásne tmavá, zaprášte ju múkou a restujte ešte asi minútu. Týmto vytvoríte základ omáčky, tzv. zápražku.
- Zalejte horúcim vývarom a metličkou dobre premiešajte, aby sa rozpustili všetky hrudky.
- Do omáčky pridajte plátky cesnaku, sójovú omáčku a tymian. Priveďte do varu.
- Teraz do vriacej omáčky vráťte opečené plátky mäsa.
- Panvicu prikryte pokrievkou, stíšte oheň na minimum a nechajte pomaly dusiť približne 30 minút, alebo kým mäso nebude dokonale mäkké.
- Nakoniec mäso opäť vyberte. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérom dohladka a podľa potreby dochuťte soľou.
- Vráťte mäso do hladkej omáčky, nechajte ho prehriať a môžete podávať.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Tajomstvo tmavej cibuľky: Pri restovaní cibuľu pokojne nechajte na dne panvice jemne prihorieť. Keď ju potom podlejete trochou vody alebo vývaru, všetka táto chuť sa odlepí a vytvorí neuveriteľne bohatý a tmavý základ omáčky.
- Omáčka bez mixéra: Ak nemáte tyčový mixér, nevadí. Omáčku môžete jednoducho prepasírovať cez husté sitko. Nebude taká krémová, ale stále veľmi chutná.
Jednoduché variácie
- Hubová verzia: Spolu s cibuľou orestujte aj 150 g na plátky nakrájaných šampiňónov pre ešte bohatšiu chuť.
- Smotanové zjemnenie: Na úplný záver, po rozmixovaní, môžete do omáčky vmiešať 50 ml smotany na varenie pre jemnejšiu a krémovejšiu konzistenciu.
Záver
Výsledkom je jedlo, ktoré chutí ako nedeľný obed od babičky. Podávajte s ryžou, zemiakovou kašou alebo klasickou slovenskou knedľou.
Pôvodný recept od Vaříme s Mozkem bol upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.