Ak vás už nebavia rýchlo opečené bravčové rezne, ktoré sú často tvrdé a bez šťavy, tento recept je pre vás vykúpením. Ja som sa s tým trápil dlho. Dnes už viem, že tajomstvo dokonale krehkého mäsa nie je v rýchlosti, ale v trpezlivosti a poctivej cibuľovej omáčke, v ktorej sa plátky pomaly dusia.
6plátkovbravčového stehna alebo karé(hrúbka cca 1,5 cm)
300gcibule
soľ a mleté čierne korenie(podľa chuti)
1strúčikcesnaku
olej(podľa potreby na opekanie)
1vrchovatá PLhladkej múky
750mlhovädzieho alebo zeleninového vývaru
1PLsójovej omáčky
0.5ČLsušeného tymianu
Pokyny
1. Plátky mäsa z oboch strán dôkladne osoľte a okoreňte. Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak na tenké plátky.
2. Na panvici rozpáľte tenkú vrstvu oleja. Mäso sprudka opečte z oboch strán, len aby sa zatiahlo a získalo zlatistú farbu (asi 2 minúty z každej strany).
3. Opečené plátky vyberte a odložte bokom na tanier.
4. Do výpeku na panvici pridajte všetku nakrájanú cibuľu. Znížte teplotu a za občasného miešania ju restujte do tmavo zlatej až hnedej farby. Buďte trpezliví, môže to trvať 10 minút.
5. Keď je cibuľa krásne tmavá, zaprášte ju múkou a restujte ešte asi minútu. Týmto vytvoríte základ omáčky, tzv. zápražku.
6. Zalejte horúcim vývarom a metličkou dobre premiešajte, aby sa rozpustili všetky hrudky.
7. Do omáčky pridajte plátky cesnaku, sójovú omáčku a tymian. Priveďte do varu.
8. Teraz do vriacej omáčky vráťte opečené plátky mäsa.
9. Panvicu prikryte pokrievkou, stíšte oheň na minimum a nechajte pomaly dusiť približne 30 minút, alebo kým mäso nebude dokonale mäkké.
10. Nakoniec mäso opäť vyberte. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérom dohladka a podľa potreby dochuťte soľou.
11. Vráťte mäso do hladkej omáčky, nechajte ho prehriať a môžete podávať.
Poznámky
1. Tajomstvo tmavej cibuľky: Pri restovaní cibuľu pokojne nechajte na dne panvice jemne prihorieť. Keď ju potom podlejete trochou vody alebo vývaru, všetka táto chuť sa odlepí a vytvorí neuveriteľne bohatý a tmavý základ omáčky.n2. Omáčka bez mixéra: Ak nemáte tyčový mixér, nevadí. Omáčku môžete jednoducho prepasírovať cez husté sitko. Nebude taká krémová, ale stále veľmi chutná.