Search

Zabudnite na mäso – táto cuketa s hubami a parmezánom je stokrát chutnejšia a rýchlejšia

Cuketa s hubami a parmezánom servírovaná na tanieri.
Rýchla cuketa s hubami na panvici

Obsah receptu

Publikované: 15. júla 2025, 12:00

Hľadáte bleskový recept na cuketu s hubami, ktorý chutí absolútne fantasticky? Táto kombinácia s parmezánom a sójovou omáčkou je dokonalou voľbou. Pripravíte ju na jedinej panvici za menej ako 25 minút. Vyskúšajte ju a presvedčte sa, prečo na mäso úplne zabudnete.

Tajomstvo dokonalej chuti spočíva v spojení slaného parmezánu a bohatej sójovej omáčky. Dáte tomuto jednoduchému triku šancu aj vy?

Ako správne pripraviť cuketu s hubami?

Cuketu najskôr opečte samostatne dozlatista a odložte bokom. Následne na tej istej panvici orestujte cibuľu s hubami, pridajte cesnak a koreniny. Na záver vráťte cuketu do panvice, pridajte parmezán a sójovú omáčku, všetko spolu premiešajte a môžete podávať.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia: 15 minút
  • Počet porcií: 3
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 220 kcal/porcia

Potrebujeme

  • 1 veľká cuketa
  • rastlinný olej na smaženie
  • 300 g čerstvých šampiňónov
  • 1 veľká cibuľa
  • 20 g masla
  • 1/2 ČL soli (na ochutenie cukety)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipka soli (na dochutenie zmesi)
  • 1/2 ČL sušeného čili (alebo podľa chuti)
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup prípravy

Príprava a smaženie cukety

  1. Cuketu umyte, osušte a odrežte jej konce. Následne ju pozdĺžne rozdeľte na štyri časti a tie potom nakrájajte na plátky s hrúbkou asi pol centimetra.
  2. Na veľkej panvici zohrejte dostatočné množstvo rastlinného oleja. Pridajte nakrájanú cuketu a za občasného miešania ju smažte dozlatista.
  3. Opečenú cuketu v panvici osoľte (približne 1/2 ČL) a premiešajte. Potom ju preložte do samostatnej misky a odložte bokom.

Príprava hubovej zmesi

  1. Šampiňóny očistite a nakrájajte na plátky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nasekajte nadrobno.
  2. Do tej istej panvice po cukete vlejte v prípade potreby trochu oleja a pridajte nakrájanú cibuľu. Restujte ju asi 2 minúty domäkka.
  3. K cibuli pridajte plátky šampiňónov, premiešajte a následne vložte aj kúsok masla. Smažte približne 5 minút, kým huby nepustia šťavu a nezačnú hnednúť.
  4. Pridajte nasekaný cesnak a zmes dochuťte štipkou soli a čili. Všetko spolu dobre premiešajte a restujte ešte asi minútu.

Finalizácia a servírovanie

  1. Do panvice k hubovej zmesi vráťte opečenú cuketu. Jemne premiešajte, aby sa všetky chute spojili.
  2. Zmes posypte mletou sladkou paprikou, polejte sójovou omáčkou a opäť všetko spolu zmiešajte.
  3. Nakoniec pridajte nastrúhaný parmezán. Miešajte, kým sa syr mierne neroztopí a neobalí zeleninu.
  4. Jedlo odstavte z ohňa, posypte ho čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a môžete ihneď podávať.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte bohatšiu chuť použite zmes lesných húb namiesto šampiňónov.
  2. Namiesto parmezánu môžete vyskúšať syr pecorino alebo údenú parenicu.
  3. Podávajte s čerstvým chlebom, hriankami alebo ako prílohu ku grilovanému tofu.



Výsledkom je šťavnaté a voňavé jedlo plné umami chuti. Prajeme vám, aby sa stalo aj vaším favoritom na rýchlu večeru.

Recept vychádza z verzie od Kúzlo chuti, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty