Hľadáte bleskový recept na cuketu s hubami, ktorý chutí absolútne fantasticky? Táto kombinácia s parmezánom a sójovou omáčkou je dokonalou voľbou. Pripravíte ju na jedinej panvici za menej ako 25 minút. Vyskúšajte ju a presvedčte sa, prečo na mäso úplne zabudnete.
1. Cuketu umyte, osušte a odrežte jej konce. Následne ju pozdĺžne rozdeľte na štyri časti a tie potom nakrájajte na plátky s hrúbkou asi pol centimetra.
2. Na veľkej panvici zohrejte dostatočné množstvo rastlinného oleja. Pridajte nakrájanú cuketu a za občasného miešania ju smažte dozlatista.
3. Opečenú cuketu v panvici osoľte (približne 1/2 ČL) a premiešajte. Potom ju preložte do samostatnej misky a odložte bokom.
Príprava hubovej zmesi:
4. Šampiňóny očistite a nakrájajte na plátky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nasekajte nadrobno.
5. Do tej istej panvice po cukete vlejte v prípade potreby trochu oleja a pridajte nakrájanú cibuľu. Restujte ju asi 2 minúty domäkka.
6. K cibuli pridajte plátky šampiňónov, premiešajte a následne vložte aj kúsok masla. Smažte približne 5 minút, kým huby nepustia šťavu a nezačnú hnednúť.
7. Pridajte nasekaný cesnak a zmes dochuťte štipkou soli a čili. Všetko spolu dobre premiešajte a restujte ešte asi minútu.
Finalizácia a servírovanie:
8. Do panvice k hubovej zmesi vráťte opečenú cuketu. Jemne premiešajte, aby sa všetky chute spojili.
9. Zmes posypte mletou sladkou paprikou, polejte sójovou omáčkou a opäť všetko spolu zmiešajte.
10. Nakoniec pridajte nastrúhaný parmezán. Miešajte, kým sa syr mierne neroztopí a neobalí zeleninu.
11. Jedlo odstavte z ohňa, posypte ho čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a môžete ihneď podávať.
Poznámky
1. Pre ešte bohatšiu chuť použite zmes lesných húb namiesto šampiňónov.2. Namiesto parmezánu môžete vyskúšať syr pecorino alebo údenú parenicu.3. Podávajte s čerstvým chlebom, hriankami alebo ako prílohu ku grilovanému tofu.