Máte chuť na kuracie stehná, ale chcete vyskúšať niečo úplne nové a originálne? Zabudnite na klasické pečenie! Tento recept na stehná zapečené priamo na panvici s vajíčkom je fantastická rýchlovka plná šťavy a chuti. Toto musíte ochutnať!
Celé jedlo sa pripraví v jedinej panvici a finálny krok – zaliatie rozšľahanými vajíčkami – vytvorí úžasne krémovú a sýtu bodku. Je to kompletné nízkosacharidové jedlo za pár minút!
Ako pripraviť šťavnaté kuracie stehná na panvici?
Opečte kuracie stehná z oboch strán. Pridajte cibuľu a paradajky a pod pokrievkou duste aspoň 20 minút domäkka. Nakoniec všetko zalejte rozšľahanými vajíčkami a nechajte ich stuhnúť. Podávajte posypané bylinkami.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia: 40 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia
- Trend: Jedlo z jednej panvice, Low-carb, Fit recept
Potrebujeme
- 4 kuracie stehná (horné, s kožou a kosťou)
- 5 vajec
- 3 veľké paradajky
- 1 veľká cibuľa
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- ½ lyžičky mletého koriandru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- hrsť nasekaného čerstvého koriandru
Postup prípravy
Príprava mäsa
- Kožu na kuracích stehnách na niekoľkých miestach narežte ostrým nožom až k mäsu. Vďaka tomu sa lepšie prepečú a nasiaknu chuť korenia.
- Na veľkej, hlbšej panvici (ktorá má pokrievku) rozohrejte olej. Stehná osoľte, okoreňte a posypte mletým koriandrom.
- Vložte ich na rozpálený olej kožou nadol a opekajte na stredne silnom plameni asi 5 minút do zlatista. Potom ich otočte a opekajte ďalších 5 minút z druhej strany.
Dusenie
- Mäso opäť otočte kožou nahor. K stehnám pridajte na hrubšie pásiky nakrájanú cibuľu. Panvicu prikryte pokrievkou a na miernom ohni duste 5 minút.
- Pridajte na mesiačiky nakrájané paradajky, opäť jemne osoľte a okoreňte. Prikryte a pokračujte v dusení ďalších 20-25 minút, kým nie je mäso mäkké a úplne prepečené aj pri kosti.
Dokončenie s vajíčkom
- Kým sa mäso dusí, v miske si rozšľahajte 5 vajec so štipkou soli.
- Keď je mäso hotové, odokryte panvicu. Celý obsah panvice rovnomerne zalejte rozšľahanými vajíčkami.
- Opäť prikryte pokrievkou a na miernom ohni nechajte vajíčka stuhnúť, trvá to asi 2–3 minúty.
- Nakoniec vrch posypte zmesou nasekanej petržlenovej vňate a čerstvého koriandru, ešte na minútku prikryte a odstavte z tepla.
- Podávajte ihneď, napríklad so zeleninovým šalátom.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou pridať aj na plátky nakrájaný cesnak.
- Ak nemáte radi čerstvý koriander, jednoducho použite dvojnásobné množstvo petržlenovej vňate.
- Jedlo je skvelé ako nízkosacharidová večera, ale hodí sa k nemu aj ryža alebo kus chleba na vytretie šťavy.
Variácie
- Pikantná verzia: Pridajte k paradajkám aj na kolieska nakrájanú chilli papričku.
- Syrová obmena: Pred zaliatím vajíčkami posypte mäso a zeleninu 50 g strúhaného syra feta alebo čedar.
- S inou zeleninou: Namiesto paradajok môžete použiť na kocky nakrájanú cuketu alebo papriku.
Tento originálny recept je dôkazom, že aj z pár bežných surovín sa dá vykúzliť niečo nové a vzrušujúce. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Essen Rezepte, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.