Ak patríte k milovníkom legendárnych Oreo sušienok a zároveň si radi pochutnáte na sladkých lievancoch, tento recept je pre vás ako stvorený! Zabudnite na klasické lievance a pripravte sa na chuťovú explóziu v podobe týchto plnených Oreo lievancov. Sú jedným z najzaujímavejších a najchutnejších dezertov, aké ste kedy jedli, a garantujeme vám, že nimi ohromíte všetkých svojich hostí. Tento recept je jednoducho absolútny hit, ktorý musíte vyskúšať!
Kúzlo spočíva v ceste pripravenom z rozmixovaných kakaových Oreo sušienok, ktoré dodajú lievancom nezameniteľnú čokoládovú chuť. Tieto jemné placky sú potom naplnené lahodným krémom, ktorý vznikne spojením pôvodnej bielej Oreo náplne s jednoduchým maslovým krémom. Výsledkom je dezert, ktorý je hravý, originálny a neuveriteľne chutný – ideálny na víkendové raňajky, desiatu alebo ako sladká bodka po obede.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20-25 minút
- Čas odpočívania cesta: 10 minút
- Čas smaženia: cca 15-20 minút (podľa počtu lievancov)
- Počet porcií: 5-6 plnených lievancov
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na Oreo cesto (na cca 10-12 placiek):
- 14 ks sušienok Oreo (kakaová časť, náplň odložíme na krém)
- 80 ml plnotučného mlieka
- 1 ks vajce (veľkosť M, izbovej teploty)
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- Olej alebo maslo na potretie panvice (ak je potrebné)
Na krémovú náplň:
- Biela náplň zo 14 ks Oreo sušienok (oddelená v kroku prípravy cesta)
- cca 50 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
- cca 20-30 g práškového cukru (preosiateho, alebo podľa chuti – Oreo náplň je už sladká)
Postup prípravy
Príprava Oreo cesta:
- Rozdelenie Oreo sušienok: Najprv si pripravte dve misky. Opatrne oddeľte kakaové časti Oreo sušienok od ich bielej náplne. Bielu náplň odkladajte do jednej misky (tú použijete neskôr na prípravu krému) a kakaové sušienky (bez náplne) do druhej misky.
- Mixovanie cesta: Kakaové časti Oreo sušienok (bez náplne) vložte do mixéra (food processora alebo smoothie makera). Prilejte k nim plnotučné mlieko (80 ml) a pridajte jedno celé vajce. Všetky tieto ingrediencie spolu dôkladne rozmixujte dohladka, kým nevznikne hladká, tekutejšia zmes.
- Dokončenie cesta: Rozmixovanú zmes prelejte do stredne veľkej misy. K zmesi opatrne vmiešajte jednu čajovú lyžičku kypriaceho prášku do pečiva. Dobre premiešajte, aby sa kypriaci prášok rovnomerne rozptýlil v ceste.
- Odpočívanie cesta: Misu s pripraveným cestom prikryte potravinárskou fóliou alebo tanierikom a nechajte hmotu odpočívať pri izbovej teplote približne 10 minút. Počas tejto doby cesto mierne zhustne.
Smaženie Oreo lievancov:
- Príprava panvice: Po odpočinutí cesto ešte raz zľahka premiešajte. Pripravte si panvicu na lievance alebo klasickú panvicu s kvalitným nepriľnavým povrchom. Ak je to potrebné (ak vaša panvica nie je vyslovene nepriľnavá), zľahka ju potrite tenkou vrstvou oleja alebo kúska masla. Panvicu rozohrejte na stredne nízku až strednú teplotu.
- Smaženie placiek: Na rozohriatu panvicu pomocou polievkovej lyžice alebo malej naberačky nalievajte menšie porcie pripraveného Oreo cesta (použite približne 2-3 polievkové lyžice cesta na jeden lievanec), aby ste vytvorili okrúhle placky (lievance) s priemerom približne 7-8 cm. Nechajte ich smažiť (alebo skôr piecť na suchej panvici, ak je nepriľnavá) na jednej strane približne 1-2 minúty. Správny čas spoznáte tak, že sa na povrchu lievanca začnú tvoriť malé bublinky a jeho okraje budú viditeľne pevnejšie.
- Otočenie a dosmaženie: Keď sú okraje pevné a povrch bublinkatý, lievanec opatrne otočte pomocou tenkej lopatky a smažte (pečte) ho z druhej strany ďalšiu 1-2 minúty, kým nie je pekne prepečený a mierne zlatistý. Postup opakujte, kým nespotrebujete všetko pripravené cesto. Z tohto množstva by ste mali získať približne 10-12 jednotlivých placiek, čo vám vystačí na 5-6 finálnych plnených lievancov. Upečené placky odkladajte na tanier a nechajte ich mierne vychladnúť.

Príprava krému a plnenie lievancov:
- Príprava krému: Kým sa lievance chladia, pripravte si krémovú náplň. Do misky s oddelenou bielou Oreo náplňou (ktorú ste si odložili na začiatku zo 14 sušienok) pridajte zmäknuté maslo (cca 50 g, musí mať izbovú teplotu) a preosiaty práškový cukor (cca 20-30 g, alebo podľa vašej chuti – pamätajte, že Oreo náplň je už sama o sebe dosť sladká). Všetky tieto ingrediencie spolu dôkladne vymiešajte vidličkou do hladkej pasty, alebo ich môžete krátko prešľahať ručným elektrickým mixérom na nízkych otáčkach, kým nevznikne jednotný, hladký krém.
- Plnenie lievancov: Na polovicu upečených a vychladnutých Oreo placiek rovnomerne natrite pripravený maslovo-Oreo krém. Následne každú natretú placku prikryte druhou polovicou pripravených placiek, čím vytvoríte lákavé plnené Oreo lievance.
- Spojenie okrajov: Okraje každého naplneného Oreo lievanca môžete zľahka prstami stlačiť k sebe. Tým sa lievance lepšie spoja, krém nebude príliš vytekať a budú pripravené na servírovanie.
Servírovanie:
- Podávanie: Hotové plnené Oreo lievance môžete podávať ihneď. Sú vynikajúce samotné, alebo ich môžete dozdobiť šľahačkou, čokoládovou polevou, čerstvým ovocím alebo posypať práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu čokoládovú chuť cesta môžem do rozmixovaných Oreo sušienok pridať aj lyžičku kvalitného kakaa.
- Ak chcem krémovú náplň ozvláštniť, môžem do nej pridať pár kvapiek vanilkového extraktu alebo štipku soli na vyváženie sladkosti.
- Pri smažení lievancov je dôležité udržiavať správnu, nie príliš vysokú teplotu panvice, aby sa lievance nepripálili na povrchu a stihli sa prepiecť aj vo vnútri.
- Tieto Oreo lievance sú skvelé aj ako súčasť “pancake bar” na detskej oslave – pripravte si rôzne posýpky, ovocie, sirupy a nechajte každého, aby si svoj lievanec dozdobil podľa vlastnej fantázie.
Zabudnite na klasické lievance a vyskúšajte tento ABSOLÚTNY HIT! Tieto plnené Oreo lievance sú skutočnou delikatesou, ktorá poteší každého milovníka sladkých a originálnych chutí.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Delmira Cooking, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.