Práve je krásne nedeľné popoludnie, a ak existuje jedlo, ktorého vôňa ma okamžite vráti do detstva a k babičkinmu stolu, je to práve toto. Poctivé, pomaly dusené hovädzie na cibuľke. Žiadne zbytočné suroviny, len základná a dokonalá chuť mäsa a cibule, ktorá sa dlhým dusením premení na hustú, tmavú a neskutočne dobrú šťavu. Je to absolútna klasika, ktorá pohladí na duši.
Zabudnite na všetky skratky. Tajomstvo dokonalej chuti je v poctivom opečení mäsa a cibuľky a v pomalom, trpezlivom dusení. Prevediem vás týmto tradičným postupom, ktorého výsledkom je mäso tak mäkké, že ho budete môcť krájať lyžicou.
Ako pripraviť najlepšie hovädzie na cibuľke?
Kocky hovädzieho mäsa sprudka opečiete. Vo výpeku potom pomaly dohneda orestujete veľké množstvo cibule. Všetko spolu zalejete vývarom a na miernom ohni pomaly dusíte pod pokrievkou 2 až 3 hodiny, kým sa mäso úplne nerozpadáva.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia/varenia: 2,5 – 3 hodiny
- Počet porcií: 5 porcií
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
- Trend: Pomalé varenie / Tradičná kuchyňa
Potrebujeme
- 1 kg hovädzieho mäsa (ideálne glejovka, nožina alebo pliecko)
- 500 g cibule
- 100 g bravčovej masti alebo oleja
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- Cca 500 ml horúceho hovädzieho vývaru (alebo vody)
- Na prílohu: zemiaky, maslo, mlieko
Postup prípravy
- Najprv si pripravte mäso. Očistite ho a nakrájajte na väčšie kocky (asi 4×4 cm). Dôkladne ho osušte papierovou utierkou.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno, cesnak na plátky.
- Vo väčšom hrnci so hrubším dnom rozpáľte masť alebo olej. Na silnom ohni sprudka opečte kocky mäsa zo všetkých strán dohneda. Robte to postupne, v menších dávkach, aby sa mäso opekalo, nie dusilo.
- Opečené mäso vyberte z hrnca a odložte bokom na tanier.
- Stíšte plameň na strednú úroveň a do výpeku v hrnci dajte cibuľu. Restujte ju pomaly a za občasného miešania aspoň 15-20 minút, kým nie je úplne mäkká a tmavohnedá. Toto je kľúč k chuti omáčky.
- K cibuľke pridajte cukor a nechajte ho minútku skaramelizovať. Pridajte cesnak a restujte už len asi minútu, kým sa nerozvonia.
- Do hrnca vráťte opečené mäso aj so šťavou, ktorú pustilo. Všetko osoľte a okoreňte.
- Zalejte horúcim vývarom tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Priveďte do varu.
- Potom hrniec prikryte pokrievkou, stiahnite plameň na úplné minimum a pomaly duste 2,5 až 3 hodiny. Mäso musí byť úplne mäkké.
- Počas dusenia občas skontrolujte a premiešajte. Ak sa tekutina príliš odparuje, podlejte trochou horúceho vývaru.
- Kým sa mäso dusí, uvarte si zemiaky na kašu.
- Hotové mäso by sa malo rozpadať pod vidličkou a šťava by mala byť prirodzene hustá od cibule. Podľa chuti ju ešte dosoľte.
Videorecept
Tipy
- Základom je poctivé opečenie: Nepodceňujte tento krok! Mäso opekajte v menších dávkach, aby sa naozaj opieklo. A cibuľu restujte pomaly a dlho, až kým nie je tmavohnedá a sladká. Práve to vytvorí základ tej najlepšej šťavy.
- Správne mäso na dusenie: Na tento recept je ideálne mäso s trochou kolagénu. Pýtajte si u mäsiara hovädzie zadné, pliecko alebo najlepšie glejovku (nožinu).
- Trpezlivosť, trpezlivosť, trpezlivosť: Kľúčom k mäsu, ktoré sa rozpadá vidličkou, je naozaj pomalé dusenie na nízkej teplote. Mäso by malo v šťave len jemne bublať, nikdy sa nesmie variť prudko.
Variácie
- Pre gulášovú chuť pridajte spolu s cesnakom aj lyžičku drvenej rasce a sladkej papriky. Papriku restujte len pár sekúnd.
- Na záver môžete do hotovej šťavy vmiešať lyžicu kvalitnej horčice alebo pár kvapiek worcestrovej omáčky pre ešte komplexnejšiu chuť.
Časté otázky
Moje mäso je aj po 2 hodinách stále tuhé. Čo s tým? Pravdepodobne potrebuje viac času. Každý kus mäsa je iný. Jednoducho pridajte trochu horúceho vývaru, prikryte a pokračujte v dusení na nízkom plameni, kým úplne nezmäkne.
Musím mäso a cibuľu opekať? To je najčastejšia chyba. Bez opekania bude mať mäso aj omáčka len slabú, “varenú” chuť. Práve opekanie (karamelizácia) vytvára bohatý a tmavý základ celého jedla.
Záver
Výsledkom je neuveriteľne poctivé a chutné jedlo, ktoré vás zahreje na tele aj na duši. Podávajte ho s maslovou zemiakovou kašou alebo s čerstvým chlebom, ktorý si môžete namáčať do fantastickej šťavy.
Recept vychádza z verzie od Natalia Klever recepty, bol však kompletne prepracovaný a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.