Search

Vôňa domova, ktorú si upečiete: Recept na najmäkšie makovky ako od babičky

domáce makovky
domáce makovky

Obsah receptu

Publikované: 21. augusta 2025, 22:44

Práve je neskoro večer a ja už snívam o víkendových raňajkách. A nič mi nepripomína vôňu domova a detstva viac, ako čerstvo upečené domáce makovky. Tento recept je presne taký, ako si ho pamätám od babičky – sú neskutočne mäkké, vláčne a husto posypané chrumkavým makom. Je to poctivé domáce pečivo, ktoré pohladí na duši a chutí fantasticky s maslom a medom.

Príprava kysnutého cesta si žiada trochu času a lásky, ale výsledok naozaj stojí za to. Prevediem vás celým postupom krok za krokom, od prípravy kvásku až po upečené zlatisté rožky. Uvidíte, že to vôbec nie je zložité.

Ako pripraviť najmäkšie domáce makovky?

Z vlažného mlieka a droždia pripravíte kvások. Ten potom spolu s dvoma druhmi múky a ostatnými surovinami vymiesite na hladké cesto. Po vykysnutí cesto rozdelíte, vytvarujete rožky, necháte ich podkysnúť, potriete vajíčkom, posypete makom a upečiete dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas kysnutia: 1 hodina 20 minút
  • Čas pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: 12 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 320 kcal/kus
  • Trend: Domáce pečenie / Tradičný recept

Potrebujeme

Na kvások

  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL hladkej múky

Cesto

  • 360 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 40 g bravčovej masti (alebo zmäknutého masla)
  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 1 štipka soli

Na dokončenie

  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 1 PL mlieka
  • Celý mak na posypanie

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte kvások. Do misky rozdrobte droždie, pridajte cukor a zalejte ho vlažným (nie horúcim!) mliekom. Zľahka premiešajte.
  2. Povrch zasypte lyžičkou hladkej múky. Misu prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste postáť asi 15 – 20 minút, kým kvások nevyjde a nevytvorí “čiapku”.
  3. Do veľkej misy preosejte oba druhy múky. Pridajte cukor a štipku soli.
  4. V strede urobte jamku. Do nej pridajte vaječný žĺtok, rozpustenú (ale nie horúcu) masť alebo zmäknuté maslo a aktívny kvások.
  5. Vymieste hladké, vláčne a nelepivé cesto. Najlepšie to ide v kuchynskom robote (cca 10 minút).
  6. Vymiesené cesto prikryte utierkou. Nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým krásne nezdvojnásobí svoj objem.
  7. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku. Zľahka ho prehneste a rozdeľte na dva rovnaké bochníky.
  8. Každý bochník vyvaľkajte do tvaru kruhu s hrúbkou asi 0,5 cm. Radielkom alebo nožom rozkrájajte každý kruh na 6 rovnakých trojuholníkov, ako keby ste krájali pizzu.
  9. Každý trojuholník zrolujte smerom od širšej strany k špicu. Vytvoríte tak pekný rožtek.
  10. Rožky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Jemne ich zahnite do tvaru polmesiaca.
  11. Prikryte ich utierkou a nechajte ich na plechu finálne podkysnúť ešte ďalších 20 minút. Viditeľne zväčšia svoj objem.
  12. Rúru si predhrejte na 180 °C.
  13. V malej miske rozšľahajte žĺtok s lyžicou mlieka. Touto zmesou opatrne potrite podkysnuté makovky.
  14. Nakoniec ich husto posypte celým makom.
  15. Pečte v predhriatej rúre približne 20 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.

Videorecept

Tipy

  1. Prečo dva druhy múky? Hladká múka dodá cestu pružnosť a dobre sa s ním pracuje. Polohrubá múka zase zaručí, že výsledné pečivo bude krásne nadýchané a bude mať tú správnu “babičkovskú” štruktúru.
  2. Masť alebo maslo? Bravčová masť je tradičná surovina, ktorá udrží makovky neuveriteľne vláčne aj na druhý deň. Ak ju nemáte, pokojne použite zmäknuté maslo, výsledok bude rovnako lahodný.
  3. Lesk ako z pekárne: Pre krásnu lesklú a zlatistú farbu je kľúčové potretie rozšľahaným žĺtkom s mliekom. Potierajte ich však veľmi opatrne, aby ste ich pred pečením nestlačili a “nesfúkli”.

Variácie

  • Okrem maku môžete rožky pred pečením posypať aj sezamom, ľanovými semienkami alebo nasekanými orechmi.
  • Do cesta môžete pridať najemno nastrúhanú citrónovú kôru, ktorá pečivo krásne prevonia a dodá mu sviežosť.

Časté otázky

Moje cesto poriadne nevykyslo. Kde je chyba? Najčastejšie je problém v starom droždí alebo v teplote mlieka (príliš horúce alebo studené). Mlieko na kvások musí byť len príjemne vlažné, aby sa kvasinky “zobudili”, ale nespálili.

Ako makovky najlepšie skladovať? Najlepšie sú, samozrejme, čerstvé. Ak vám nejaké zostanú, skladujte ich v plátennom vrecku alebo zabalené v utierke pri izbovej teplote. Takto si najdlhšie udržia svoju mäkkosť.

Záver

Výsledkom je poctivé domáce pečivo, ktoré rozvonia celý byt a poteší každého. Niet nad to, zahryznúť sa do ešte teplej, mäkkej makovky s pohárom mlieka alebo kakaa.

Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty