Tiež máte recepty, ktoré varíte stále dokola, lebo sú jednoducho božské? Táto fazuľová polievka s mäsom a údeným (klobásou a slaninou) je presne taká. Je fantasticky chutná, sýta, plná zeleniny a jej aktívna príprava je naozaj rýchla a jednoduchá.
Pokiaľ premýšľate, akú polievku uvariť, vyskúšajte túto fazuľovú s mäsom, ktorá je plná rozmanitých chutí, vôní a štruktúr. Zasýti ako hlavné jedlo a je ideálna na chladnejšie dni, no pochutnáte si na nej kedykoľvek.
- Čas prípravy: cca 45-50 minút
- Čas varenia: cca 45-50 minút
- Počet porcií: 6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Základ:
- 300 g mäsa (napr. bravčové pliecko, stehno alebo hovädzie zadné), nakrájaného na kocky cca 1,5 cm
- 2 ks stredne veľkých zemiakov (varný typ B alebo C), ošúpaných a nakrájaných na kocky cca 1,5 cm
- cca 1500 ml horúcej vody (alebo mäsového/zeleninového vývaru)
- 100 g údenej slaniny, nakrájanej na malé kocky
- 1-2 polievkové lyžice rastlinného oleja (voliteľné, ak slanina pustí málo tuku)
Orestovaná zelenina s klobásou:
- 1 ks kvalitnej údenej klobásy (napr. papriková, domáca), nakrájanej na kolieska
- 1 ks stredne veľkej cibule, nakrájanej nadrobno
- 1 ks stredne veľkej mrkvy, nakrájanej na malé kocky
- 1 ks menšieho baklažánu, nakrájaného na kocky (cca 1 cm)
- 1 ks farebnej papriky (napr. červená, žltá), nakrájanej na kocky
- 1 ks menšieho póru (biela a svetlozelená časť), nakrájaného na kolieska
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané najemno alebo prelisované
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku (koncentrátu)
- Chilli paprička (čerstvá nasekaná) alebo chilli pasta podľa chuti (voliteľné)
Dochutenie a dokončenie:
- 1 konzerva/pohár bielej fazule v paradajkovom náleve (cca 300-400g celková hmotnosť)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Mletá sladká paprika podľa chuti (cca 1 ČL)
- Sušená bazalka podľa chuti (cca 1 ČL)
- Drvená alebo celá rasca podľa chuti (cca 1/2 – 1 ČL)
- Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná)
- Voliteľné na servírovanie: Kyslá smotana, strúhaný syr, čerstvý chlieb
Postup prípravy
Príprava základu (mäso a zemiaky):
- Vo väčšom hrnci (aspoň 4-5 litrovom) na strednom ohni opečte na kocky nakrájanú údenú slaninu. Keď pustí tuk a je mierne chrumkavá, môžete ju dierovanou lyžicou vybrať a odložiť bokom. Ak slanina pustila málo tuku, pridajte do hrnca lyžicu oleja.
- Do horúceho tuku pridajte na kocky nakrájané mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým sa nezatiahne.
- K mäsu pridajte na kocky nakrájané zemiaky, zalejte horúcou vodou alebo vývarom (1500 ml). Priveďte do varu, potom znížte teplotu, čiastočne prikryte a nechajte variť približne 15 minút, kým si pripravíte zeleninový základ.
Príprava restovanej zeleniny s klobásou:
- Medzitým si na väčšej panvici rozohrejte trochu oleja (ak ste všetok tuk zo slaniny nechali v hrnci, olej nepotrebujete, použite ten). Pridajte na kolieska nakrájanú klobásu a krátko ju opečte.
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju spolu s klobásou dosklovita.
- Postupne pridávajte ostatnú nakrájanú zeleninu: mrkvu, baklažán, papriku a pór. Za občasného miešania všetko spolu restujte asi 5 minút.
- Pridajte lyžičku cukru a nechajte ho mierne skaramelizovať.
- Prikryte panvicu pokrievkou a zeleninu s klobásou duste vo vlastnej šťave ešte asi 7 minút, kým zelenina mierne nezmäkne.
- Potom k zelenine pridajte nasekaný cesnak a chilli (ak používate). Pridajte paradajkový pretlak, mletú sladkú papriku, sušenú bazalku a rascu. Krátko (asi 1 minútu) všetko spolu orestujte, aby sa koreniny rozvoňali.
Dokončenie polievky:
- Celú orestovanú zeleninovo-klobásovú zmes z panvice preložte do hrnca k polievke s mäsom a zemiakmi (ktorá sa varila asi 15 minút).
- Pridajte celú konzervu (alebo pohár) bielej fazule v paradajkovom náleve. Fazuľu aj s nálevom – dodá polievke chuť a zahustí ju.
- Všetko spolu dôkladne premiešajte. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Priveďte polievku opäť do varu, potom znížte teplotu a nechajte ju pomaly variť ešte približne 15 až 20 minút, aby sa všetky chute dokonale prepojili a mäso aj zemiaky boli úplne mäkké.
Servírovanie:
- Hotovú polievku odstavte z ohňa. Vmiešajte do nej štedrú hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate. Ak ste si odložili opečenú slaninku, môžete ju teraz vrátiť do polievky alebo použiť na ozdobu.
- Podávajte horúcu. Každú porciu môžete na tanieri zjemniť lyžicou kyslej smotany alebo posypať strúhaným syrom. Výborne chutí s čerstvým chlebom.
Videorecept
Tipy
- Na túto polievku sa skvele hodí bravčové pliecko alebo stehno, prípadne aj hovädzie zadné. Mäso nakrájam na kocky a najprv ho opečiem na základe zo slaninky. Šťavnatosť je zaručená. Klobásu používam kvalitnú, údenú, ideálne paprikovú pre lepšiu chuť.
- Zeleninu restujem zvlášť na panvici. Mrkva, paprika, baklažán a pór dodajú polievke skvelú chuť a rôznorodú textúru. Krátke podusenie zeleniny pred pridaním do polievky zabezpečí, že si zachová viac chuti a nebude úplne rozvarená. Cesnak a chilli pridávam až ku koncu restovania.
- Fazuľu používam bielu, konzervovanú, a to priamo v paradajkovom náleve. Nemusím ju vopred namáčať ani dlho variť a paradajkový nálev dodá polievke ďalší chuťový rozmer a pekne ju zahustí. Pridávam ju až na záverečných 15-20 minút varenia.
- Polievka je sama o sebe veľmi hustá a sýta. Dochucujem ju soľou, korením, sladkou paprikou, rascou a bazalkou. Pred podávaním do nej zamiešam veľa čerstvej petržlenovej vňate. Na tanieri ju rada zjemňujem lyžicou kyslej smotany. Je to skvelé hlavné jedlo.
Túto božskú fazuľovú polievku s mäsom a údeným budete variť stále dokola. Rýchla príprava (aktívna) a fantastická, sýta chuť si vás získa.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Rýchle chutné