Search

Varím ju stále dokola: Božská fazuľová polievka s mäsom a údeným (Rýchla príprava)

fazuľová polievka s mäsom
Fazuľová polievka s mäsom

Obsah receptu

Tiež máte recepty, ktoré varíte stále dokola, lebo sú jednoducho božské? Táto fazuľová polievka s mäsom a údeným (klobásou a slaninou) je presne taká. Je fantasticky chutná, sýta, plná zeleniny a jej aktívna príprava je naozaj rýchla a jednoduchá.

Pokiaľ premýšľate, akú polievku uvariť, vyskúšajte túto fazuľovú s mäsom, ktorá je plná rozmanitých chutí, vôní a štruktúr. Zasýti ako hlavné jedlo a je ideálna na chladnejšie dni, no pochutnáte si na nej kedykoľvek.

  • Čas prípravy: cca 45-50 minút
  • Čas varenia: cca 45-50 minút
  • Počet porcií: 6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Základ:

  • 300 g mäsa (napr. bravčové pliecko, stehno alebo hovädzie zadné), nakrájaného na kocky cca 1,5 cm
  • 2 ks stredne veľkých zemiakov (varný typ B alebo C), ošúpaných a nakrájaných na kocky cca 1,5 cm
  • cca 1500 ml horúcej vody (alebo mäsového/zeleninového vývaru)
  • 100 g údenej slaniny, nakrájanej na malé kocky
  • 1-2 polievkové lyžice rastlinného oleja (voliteľné, ak slanina pustí málo tuku)

Orestovaná zelenina s klobásou:

  • 1 ks kvalitnej údenej klobásy (napr. papriková, domáca), nakrájanej na kolieska
  • 1 ks stredne veľkej cibule, nakrájanej nadrobno
  • 1 ks stredne veľkej mrkvy, nakrájanej na malé kocky
  • 1 ks menšieho baklažánu, nakrájaného na kocky (cca 1 cm)
  • 1 ks farebnej papriky (napr. červená, žltá), nakrájanej na kocky
  • 1 ks menšieho póru (biela a svetlozelená časť), nakrájaného na kolieska
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané najemno alebo prelisované
  • 1 čajová lyžička kryštálového cukru
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku (koncentrátu)
  • Chilli paprička (čerstvá nasekaná) alebo chilli pasta podľa chuti (voliteľné)

Dochutenie a dokončenie:

  • 1 konzerva/pohár bielej fazule v paradajkovom náleve (cca 300-400g celková hmotnosť)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Mletá sladká paprika podľa chuti (cca 1 ČL)
  • Sušená bazalka podľa chuti (cca 1 ČL)
  • Drvená alebo celá rasca podľa chuti (cca 1/2 – 1 ČL)
  • Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná)
  • Voliteľné na servírovanie: Kyslá smotana, strúhaný syr, čerstvý chlieb

Postup prípravy

Príprava základu (mäso a zemiaky):

  1. Vo väčšom hrnci (aspoň 4-5 litrovom) na strednom ohni opečte na kocky nakrájanú údenú slaninu. Keď pustí tuk a je mierne chrumkavá, môžete ju dierovanou lyžicou vybrať a odložiť bokom. Ak slanina pustila málo tuku, pridajte do hrnca lyžicu oleja.
  2. Do horúceho tuku pridajte na kocky nakrájané mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým sa nezatiahne.
  3. K mäsu pridajte na kocky nakrájané zemiaky, zalejte horúcou vodou alebo vývarom (1500 ml). Priveďte do varu, potom znížte teplotu, čiastočne prikryte a nechajte variť približne 15 minút, kým si pripravíte zeleninový základ.

Príprava restovanej zeleniny s klobásou:

  1. Medzitým si na väčšej panvici rozohrejte trochu oleja (ak ste všetok tuk zo slaniny nechali v hrnci, olej nepotrebujete, použite ten). Pridajte na kolieska nakrájanú klobásu a krátko ju opečte.
  2. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju spolu s klobásou dosklovita.
  3. Postupne pridávajte ostatnú nakrájanú zeleninu: mrkvu, baklažán, papriku a pór. Za občasného miešania všetko spolu restujte asi 5 minút.
  4. Pridajte lyžičku cukru a nechajte ho mierne skaramelizovať.
  5. Prikryte panvicu pokrievkou a zeleninu s klobásou duste vo vlastnej šťave ešte asi 7 minút, kým zelenina mierne nezmäkne.
  6. Potom k zelenine pridajte nasekaný cesnak a chilli (ak používate). Pridajte paradajkový pretlak, mletú sladkú papriku, sušenú bazalku a rascu. Krátko (asi 1 minútu) všetko spolu orestujte, aby sa koreniny rozvoňali.

Dokončenie polievky:

  1. Celú orestovanú zeleninovo-klobásovú zmes z panvice preložte do hrnca k polievke s mäsom a zemiakmi (ktorá sa varila asi 15 minút).
  2. Pridajte celú konzervu (alebo pohár) bielej fazule v paradajkovom náleve. Fazuľu aj s nálevom – dodá polievke chuť a zahustí ju.
  3. Všetko spolu dôkladne premiešajte. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  4. Priveďte polievku opäť do varu, potom znížte teplotu a nechajte ju pomaly variť ešte približne 15 až 20 minút, aby sa všetky chute dokonale prepojili a mäso aj zemiaky boli úplne mäkké.

Servírovanie:

  1. Hotovú polievku odstavte z ohňa. Vmiešajte do nej štedrú hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate. Ak ste si odložili opečenú slaninku, môžete ju teraz vrátiť do polievky alebo použiť na ozdobu.
  2. Podávajte horúcu. Každú porciu môžete na tanieri zjemniť lyžicou kyslej smotany alebo posypať strúhaným syrom. Výborne chutí s čerstvým chlebom.

Videorecept

Tipy

  1. Na túto polievku sa skvele hodí bravčové pliecko alebo stehno, prípadne aj hovädzie zadné. Mäso nakrájam na kocky a najprv ho opečiem na základe zo slaninky. Šťavnatosť je zaručená. Klobásu používam kvalitnú, údenú, ideálne paprikovú pre lepšiu chuť.
  2. Zeleninu restujem zvlášť na panvici. Mrkva, paprika, baklažán a pór dodajú polievke skvelú chuť a rôznorodú textúru. Krátke podusenie zeleniny pred pridaním do polievky zabezpečí, že si zachová viac chuti a nebude úplne rozvarená. Cesnak a chilli pridávam až ku koncu restovania.
  3. Fazuľu používam bielu, konzervovanú, a to priamo v paradajkovom náleve. Nemusím ju vopred namáčať ani dlho variť a paradajkový nálev dodá polievke ďalší chuťový rozmer a pekne ju zahustí. Pridávam ju až na záverečných 15-20 minút varenia.
  4. Polievka je sama o sebe veľmi hustá a sýta. Dochucujem ju soľou, korením, sladkou paprikou, rascou a bazalkou. Pred podávaním do nej zamiešam veľa čerstvej petržlenovej vňate. Na tanieri ju rada zjemňujem lyžicou kyslej smotany. Je to skvelé hlavné jedlo.

Túto božskú fazuľovú polievku s mäsom a údeným budete variť stále dokola. Rýchla príprava (aktívna) a fantastická, sýta chuť si vás získa.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Rýchle chutné

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty