Hľadáte recept na koláč, ktorý je super rýchly a zaručene vláčny? Vyskúšajte tento fantastický tvarohový koláč s karamelom! Vďaka tvarohu je cesto úžasne jemné a šťavnaté a sladké karamelové prekvapenie vnútri si zamiluje každý. Hotový raz-dva a bez námahy!
Celé kúzlo spočíva v jednoduchom triku – do cesta len urobíte dierky a naplníte ich skaramelizovaným kondenzovaným mliekom. V rúre sa tak vytvoria neodolateľné karamelové „jazerá“.
Ako upiecť jednoduchý a vláčny tvarohový koláč?
Z masla a cukru vyšľahajte penu, pridajte tvaroh, vajcia a nakoniec múku s kypriacim práškom. Cesto vylejte na plech, urobte doň dierky, naplňte ich karamelom a pečte pri 170 °C dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 45–50 minút
- Počet porcií: 1 menší plech (cca 15 kúskov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 310 kcal/kúsok
- Trend: Rýchly koláč, Jednoduché pečenie
Potrebujeme
- 250 g polohrubej múky
- 250 g jemného mäkkého tvarohu
- 200 g zmäknutého masla
- 200 g skaramelizovaného kondenzovaného mlieka (Salko karamel)
- 130 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 1 lyžica kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- maslo a hrubá múka na prípravu plechu
Postup prípravy
Príprava cesta
- Rúru si predhrejte na 170 °C. Menší plech (približne 20×30 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou.
- Do veľkej misy dajte zmäknuté maslo, kryštálový cukor a štipku soli. Elektrickým šľahačom šľahajte do svetlej a nadýchanej peny.
- Do maslovej peny zašľahajte tvaroh. Potom po jednom pridávajte a zašľahávajte celé vajcia.
- Nakoniec do zmesi preosejte polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a už len zľahka stierkou alebo na najnižších otáčkach premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
Plnenie a pečenie
- Hotové cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech.
- Karamelizované kondenzované mlieko si môžete dať do cukrárskeho vrecka pre ľahšiu aplikáciu.
- Koncom varešky alebo prstom urobte do cesta v pravidelných rozostupoch niekoľko dierok.
- Do každej dierky vstreknite alebo lyžičkou vložte karamel.
- Plech vložte do predhriatej rúry a pečte 45–50 minút. Či je koláč hotový, otestujte špajdľou – po zapichnutí do cesta (mimo karamelu) musí vyjsť suchá.
- Upečený koláč nechajte úplne vychladnúť priamo na plechu a až potom ho krájajte na kúsky.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chuť môžete do cesta pridať aj nastrúhanú citrónovú kôru.
- Namiesto karamelu môžete do dierok vložiť hustý slivkový lekvár.
- Koláč je výborný aj na druhý deň, keď sa chute dokonale prepoja.
Variácie
- Kakaová verzia: Nahraďte 30 g múky kvalitným kakaom pre tmavé cesto.
- Ovocný koláč: Namiesto karamelu poukladajte na vrch cesta čerstvé ovocie (marhule, slivky).
- Orechový posyp: Pred pečením posypte vrch koláča nasekanými vlašskými orechmi.
Tento vláčny koláčik je dôkazom, že aj z pár bežných surovín sa dá vykúzliť veľká dobrota. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od AZIZA GOTOVIT, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.