Niekedy sú tie najlepšie recepty ukryté v jednoduchosti a malom prekvapení. Presne také sú tieto tvarohové sušienky, ktorým pre ich zábavný strapatý vzhľad nepovieme inak ako “ježkovia”. Ich kúzlo spočíva v úplne netradičnej príprave – cesto sa totiž nemiesi do hladka, ale naopak, po zmrazení sa strúha na hrubom strúhadle! Práve táto technika im dodáva neuveriteľne ľahkú, krehkú a chrumkavú štruktúru, akú pri bežných sušienkach nenájdete. Vďaka tvarohu a maslu sú plné lahodnej chuti a navyše sú úplne bez vajec, takže sú skvelou voľbou pre každého.
Príprava týchto sušienok je nielen jednoduchá, ale aj veľmi zábavná. Zapojte do nej aj svoje deti – strúhanie cesta a následné tvarovanie malých “ježkov” ich bude určite baviť. Je to skvelý spôsob, ako si spoločne užiť čas v kuchyni a vytvoriť niečo naozaj chutné. Výsledkom je plech plný neodolateľne voňavých, maslovo-tvarohových sušienok s chrumkavou cukrovou kôrkou, ktoré sa perfektne hodia ku šálke čaju, kakaa alebo len tak na maškrtenie počas dňa.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas mrazenia: cca 40 minút
- Čas pečenia: 15-20 minút
- Počet porcií: cca 20-24 sušienok
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- 300 g hladkej múky
- 250 g mäkkého jemného tvarohu (nie hrudkovitého)
- 100 g zmäknutého masla
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 7 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1,5 ČL)
- 1 štipka soli
- kryštálový cukor na posypanie (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava a chladenie cesta:
- Vo väčšej mise zmiešame zmäknuté maslo s tvarohom, pridáme vanilkový cukor a štipku soli. Všetko spolu dôkladne premiešame, aby sa suroviny pekne spojili.
- Do druhej misky si preosejeme hladkú múku spolu s kypriacim práškom do pečiva.
- Múčnu zmes začneme postupne, po častiach, pridávať k tvarohovo-maslovej zmesi. Rukami rýchlo vypracujeme jemné, vláčne cesto. Ak by sa príliš lepilo, pridáme ešte trochu múky – konzistencia závisí od vodnatosti tvarohu.
- Hotové cesto vložíme do mikroténového vrecka, rukami ho vo vrecku roztlačíme na plochejší tvar (rýchlejšie zmrzne) a uložíme ho do mrazničky približne na 40 minút. Cesto musí byť poriadne tuhé, aby sa dalo strúhať.
Tvarovanie a pečenie ježkov:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a veľký plech vystelieme papierom na pečenie.
- Poriadne stuhnuté cesto vyberieme z mrazničky a priamo na pracovnú dosku alebo do väčšej misy ho nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Z kôpky nastrúhaného cesta odoberáme menšie časti a v dlaniach ich len zľahka stlačíme a vytvarujeme do tvaru malých guličiek či “ježkov”. Cesto príliš nestláčame, aby zostalo vzdušné a strapaté.
- Každú sušienku ukladáme na pripravený plech a na záver ju zľahka posypeme kryštálovým cukrom.
- Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15–20 minút, alebo kým sušienky nechytia krásnu zlatistú farbu.
- Upečené sušienky necháme na plechu mierne vychladnúť, potom ich preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Videorecept
Tipy
- Kľúčom k úspechu je naozaj studené, takmer zmrazené cesto. Ak sa mi pri strúhaní začne topiť a lepiť na ruky, neváham ho na chvíľku vrátiť späť do mrazničky, aby opäť stuhlo.
- Nastrúhané cesto sa snažím pri formovaní “ježkov” naozaj príliš nestláčať, len ho jemne spojím do guľky. Vďaka tomu si sušienky zachovajú tú úžasnú krehkú a “strapatú” štruktúru po upečení.
- Do cesta niekedy pre vôňu pridám aj najemno nastrúhanú citrónovú kôru z chemicky neošetreného citróna. Krásne sa dopĺňa s chuťou tvarohu.
- Po upečení sú “ježkovia” skvelí len tak, ale pre extra maškrtu ich niekedy po úplnom vychladnutí namočím spodnou časťou do rozpustenej horkej čokolády.
Veríme, že vás tento hravý recept poteší a jeho výsledok si zamiluje celá vaša rodina. Je to skvelý spôsob, ako si upiecť niečo netradičné a neuveriteľne chutné.
Recept vychádza z verzie od Наташа Шакинко, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.