Pripravte sa na recept, ktorý zmení váš pohľad na klasickú hovädziu roštenku. Toto nie je len obyčajné dusené mäso. Toto je gastronomický zážitok, absolútny klenot nedeľného obeda a jedlo, ktoré vás svojou chuťou vráti do detstva. Sľubujeme vám mäso tak krehké a mäkučké, že ho budete môcť krájať vidličkou, a omáčku tak bohatú, tmavú a poctivú, že je sama o sebe dôvodom na oslavu. Zabudnite na všetky tvrdé roštenky a bledé, vodové šťavy. Dnes si spolu uvaríme tú pravú, ktorej sa nič nevyrovná. Je to skrátka sen každého milovníka poctivej domácej kuchyne.
Tajomstvo tej najlepšej chuti nespočíva v žiadnych zložitých ingredienciách, ale v správnom, klasickom postupe, ktorý rešpektuje suroviny. Kľúčom je poctivý cibuľový základ a dôkladné opekanie mäsa, ktoré vytvorí základ pre božskú omáčku. S naším podrobným návodom krok za krokom to zvládnete ako profesionál a výsledok bude ohromujúci. Pripravte si prílohu, pretože z tejto omáčky budete chcieť vytrieť tanier do poslednej kvapky!
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas pečenia/dusenia: cca 2 hodiny
- Počet porcií: 6-8 porcií
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na roštenku a omáčku:
- 1,5 kg hovädzej roštenky (alebo z hovädzieho stehna)
- 500 g cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 PL bravčovej masti alebo rastlinného oleja
- 2 PL plnotučnej horčice
- 3 PL hladkej múky (na poprášenie mäsa)
- 1-2 ČL soli (alebo podľa chuti)
- 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 kocka kvalitného hovädzieho bujónu (voliteľné)
- cca 1 l horúcej vody alebo vývaru
Postup prípravy
Príprava a opekanie mäsa (základ dokonalej chuti):
- Hovädzie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm. Okraje plátkov na viacerých miestach narežeme nožom, aby sa pri opekaní nekrútili.
- Plátky mäsa zľahka naklepeme hánkami dlane (ideálne cez potravinársku fóliu). Z oboch strán ich dôkladne osolíme a okoreníme.
- Na tanier si nasypeme hladkú múku a každý plátok mäsa v nej zľahka obalíme z oboch strán. Prebytočnú múku oklepeme.
- Vo väčšom hrnci, ktorý je vhodný aj do rúry, rozohrejeme masť alebo olej. Na silnejšom plameni postupne opečieme všetky plátky mäsa z oboch strán do krásnej zlatohnedej farby. Dôležité: Mäso nepreplňte v hrnci, opekajte ho radšej na viackrát, aby sa naozaj opieklo a nie dusilo. Opečené plátky vyberieme a odložíme bokom na tanier.
Príprava omáčky a dusenie v rúre:
- Do toho istého hrnca a výpeku z mäsa pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Znížime plameň a za občasného miešania ju restujeme dozlatista až dohneda. Zoškrabujeme pritom všetky chutné pripečené časti z dna hrnca.
- Do hrnca vrátime všetko opečené mäso. Pridáme prelisovaný cesnak a horčicu a všetko spolu minútku restujeme, aby sa chute prepojili.
- Mäso zalejeme horúcou vodou alebo vývarom tak, aby bolo takmer celé ponorené. Pridáme bujón (ak používame) a privedieme k varu.
- Hrniec prikryjeme pokrievkou vhodnou do rúry a vložíme ho do rúry predhriatej na 170 °C. Pomaly dusíme 1,5 až 2 hodiny, alebo kým nie je mäso dokonale mäkké a nerozpadáva sa.
Dokončenie:
- Opatrne vyberieme hrniec z rúry. Mäkké plátky mäsa vyberieme a odložíme na teplé miesto.
- Omáčka v hrnci by mala byť vďaka múke na mäse prirodzene hustá. Ak ju preferujete hladšiu, môžete ju prepasírovať cez sitko alebo rozmixovať tyčovým mixérom. Ak sa vám zdá príliš riedka, môžete ju zahustiť trochou studenej vody rozmiešanej s lyžičkou múky a nechať prevariť ešte 10 minút.
- Omáčku ochutnáme a podľa potreby dosolíme či dokoreníme. Do hotovej omáčky vrátime plátky mäsa, aby sa prehriali. Podávame s ryžou alebo knedľou.
Videorecept
Tipy
- Opekaniu mäsa venujte dostatok času a pozornosti. Nepreplňte hrniec a opekajte na silnejšom plameni. Práve táto hnedá kôrka na mäse a cibuľke je zdrojom tej najlepšej chuti.
- Pre ešte hlbšiu a komplexnejšiu chuť omáčky niekedy na záver pridám aj plátok studeného masla na zjemnenie a lyžičku slivkového lekváru na zvýraznenie chuti.
- Hoci je ryža klasika, táto božská omáčka si priam pýta domácu parenú knedľu alebo tarhoňu, ktorá do seba dokonale nasaje každú kvapku.
- Okrem roštenky môžete použiť aj iné kvalitné hovädzie mäso na dusenie, napríklad vrchný alebo spodný šál zo stehna. Vždy krájajte mäso kolmo na svalové vlákna.
Toto jedlo je skutočnou oslavou poctivej domácej kuchyne a lásky k vareniu. Veríme, že po jeho ochutnaní sa stane trvalou súčasťou aj vášho rodinného jedálnička.
Recept je inšpirovaný verziou od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.