Tento vajíčkový šalát je môj overený recept na úspech. Robím ho na každú oslavu, na Veľkú noc, alebo len tak na večeru, a nikdy z neho nič nezostane. Je dokonale krémový, svieži a príjemne chrumkavý vďaka jednému malému, no dôležitému vylepšeniu.
Tým vylepšením je stopkový zeler a kvalitná dijonská horčica. Dodajú klasickému vajíčkovému šalátu úplne nový, svieži rozmer. Šalát vďaka nim nie je ťažký a nudný, ale naopak ľahký, zaujímavý a plný chuti.
Ako pripraviť najlepší vajíčkový šalát?
Natvrdo uvarené a vychladené vajcia nakrájajte. Zmiešajte ich s krémovým dresingom z majonézy, kyslej smotany, dijonskej horčice a citrónovej šťavy. Nakoniec zľahka vmiešajte nadrobno nasekaný chrumkavý stopkový zeler, cibuľku, pažítku a dochuťte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia: 12 minút
- Počet porcií: 4–6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 330 kcal/porcia
- Trend: Rýchly / Veľká Noc
Potrebujeme
- 8 ks vajec
- 200 g kvalitnej majonézy
- 2 PL kyslej smotany (alebo hustého bieleho jogurtu)
- 1 PL dijonskej horčice
- 2 ČL čerstvej citrónovej šťavy
- 1-2 stonky stopkového zeleru
- 1/4 menšej červenej cibule (alebo 2 PL nasekanej)
- 1 malý zväzok pažítky (cca 2-3 PL nasekanej)
- 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 štipka kryštálového cukru (voliteľné, na vyváženie chutí)
Postup prípravy
- Najprv uvarte vajcia. Vložte ich do vriacej vody a varte presne 12 minút, aby boli natvrdo.
- Medzitým si pripravte veľkú misu s ľadovou vodou (studená voda a kocky ľadu).
- Uvarené vajcia ihneď preložte dierovanou naberačkou do ľadového kúpeľa. Nechajte ich úplne vychladnúť (asi 10 minút).
- Kým vajcia chladnú, pripravte si ostatné suroviny. Stopkový zeler a cibuľu nakrájajte na veľmi malé, jemné kocky. Pažítku nasekajte nadrobno.
- Úplne vychladnuté vajcia ošúpte a nakrájajte na menšie kocky.
- Vo veľkej mise najprv zmiešajte dresing. Dokonale spojte majonézu, kyslú smotanu, dijonskú horčicu, citrónovú šťavu, soľ, korenie a štipku cukru.
- Do hotového dresingu pridajte nakrájané vajcia.
- Nakoniec zľahka vmiešajte nasekaný stopkový zeler, cibuľku a čerstvú pažítku.
- Všetko spolu jemne premiešajte, aby sa vajcia úplne nerozpadli.
- Ochutnajte a ak treba, dochuťte soľou alebo citrónovou šťavou.
- Šalát môžete podávať ihneď. Najlepší je však jemne vychladený z chladničky.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ľadový kúpeľ naozaj funguje. Prudké schladenie vajec spôsobí, že sa bielok zmrští od škrupiny. Vďaka tomu ošúpete aj veľmi čerstvé vajcia úplne bez problémov a hladko.
- Ako krájať vajcia? Ak chcete mať vajíčka nakrájané dokonale a rýchlo, použite krájač na vajíčka (mriežku). Pre rustikálnejšiu, hrubšiu textúru ich môžete v mise len zľahka popučiť pučidlom na zemiaky.
Jednoduché variácie
- S bylinkami: Okrem pažítky môžete do šalátu pridať aj nasekaný čerstvý kôpor alebo hladkolistú petržlenovú vňať.
- Šunkový: Pre ešte bohatšiu verziu pridajte do šalátu aj 100 g kvalitnej šunky nakrájanej na malé kocky.
Je to kráľ všetkých vajíčkových šalátov. Perfektný na raňajky, rýchlu večeru alebo ako hviezda slávnostnej misy.
Recept vychádza z verzie od Jessica Gavin, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
