Search

Toto je najlepší vajíčkový šalát, aký som kedy jedla. Robím ho roky a každý pýta recept

Vajíčkový šalát
Vajíčkový šalát

Obsah receptu

Publikované: 19. septembra 2025, 08:30

Tento vajíčkový šalát je môj overený recept na úspech. Robím ho na každú oslavu, na Veľkú noc, alebo len tak na večeru, a nikdy z neho nič nezostane. Je dokonale krémový, svieži a príjemne chrumkavý vďaka jednému malému, no dôležitému vylepšeniu.

Tým vylepšením je stopkový zeler a kvalitná dijonská horčica. Dodajú klasickému vajíčkovému šalátu úplne nový, svieži rozmer. Šalát vďaka nim nie je ťažký a nudný, ale naopak ľahký, zaujímavý a plný chuti.

Ako pripraviť najlepší vajíčkový šalát?

Natvrdo uvarené a vychladené vajcia nakrájajte. Zmiešajte ich s krémovým dresingom z majonézy, kyslej smotany, dijonskej horčice a citrónovej šťavy. Nakoniec zľahka vmiešajte nadrobno nasekaný chrumkavý stopkový zeler, cibuľku, pažítku a dochuťte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia: 12 minút
  • Počet porcií: 4–6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 330 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly / Veľká Noc

Potrebujeme

  • 8 ks vajec
  • 200 g kvalitnej majonézy
  • 2 PL kyslej smotany (alebo hustého bieleho jogurtu)
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 2 ČL čerstvej citrónovej šťavy
  • 1-2 stonky stopkového zeleru
  • 1/4 menšej červenej cibule (alebo 2 PL nasekanej)
  • 1 malý zväzok pažítky (cca 2-3 PL nasekanej)
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 štipka kryštálového cukru (voliteľné, na vyváženie chutí)

Postup prípravy

  1. Najprv uvarte vajcia. Vložte ich do vriacej vody a varte presne 12 minút, aby boli natvrdo.
  2. Medzitým si pripravte veľkú misu s ľadovou vodou (studená voda a kocky ľadu).
  3. Uvarené vajcia ihneď preložte dierovanou naberačkou do ľadového kúpeľa. Nechajte ich úplne vychladnúť (asi 10 minút).
  4. Kým vajcia chladnú, pripravte si ostatné suroviny. Stopkový zeler a cibuľu nakrájajte na veľmi malé, jemné kocky. Pažítku nasekajte nadrobno.
  5. Úplne vychladnuté vajcia ošúpte a nakrájajte na menšie kocky.
  6. Vo veľkej mise najprv zmiešajte dresing. Dokonale spojte majonézu, kyslú smotanu, dijonskú horčicu, citrónovú šťavu, soľ, korenie a štipku cukru.
  7. Do hotového dresingu pridajte nakrájané vajcia.
  8. Nakoniec zľahka vmiešajte nasekaný stopkový zeler, cibuľku a čerstvú pažítku.
  9. Všetko spolu jemne premiešajte, aby sa vajcia úplne nerozpadli.
  10. Ochutnajte a ak treba, dochuťte soľou alebo citrónovou šťavou.
  11. Šalát môžete podávať ihneď. Najlepší je však jemne vychladený z chladničky.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ľadový kúpeľ naozaj funguje. Prudké schladenie vajec spôsobí, že sa bielok zmrští od škrupiny. Vďaka tomu ošúpete aj veľmi čerstvé vajcia úplne bez problémov a hladko.
  2. Ako krájať vajcia? Ak chcete mať vajíčka nakrájané dokonale a rýchlo, použite krájač na vajíčka (mriežku). Pre rustikálnejšiu, hrubšiu textúru ich môžete v mise len zľahka popučiť pučidlom na zemiaky.

Jednoduché variácie

  • S bylinkami: Okrem pažítky môžete do šalátu pridať aj nasekaný čerstvý kôpor alebo hladkolistú petržlenovú vňať.
  • Šunkový: Pre ešte bohatšiu verziu pridajte do šalátu aj 100 g kvalitnej šunky nakrájanej na malé kocky.

Je to kráľ všetkých vajíčkových šalátov. Perfektný na raňajky, rýchlu večeru alebo ako hviezda slávnostnej misy.

Recept vychádza z verzie od Jessica Gavin, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty