Tento vajíčkový šalát je môj overený recept na úspech. Robím ho na každú oslavu a nikdy z neho nič nezostane. Je dokonale krémový, svieži a chrumkavý vďaka jednému malému vylepšeniu.
1štipkakryštálového cukru(voliteľné, na vyváženie chutí)
Pokyny
1. Najprv uvarte vajcia. Vložte ich do vriacej vody a varte presne 12 minút.
2. Medzitým si pripravte veľkú misu s ľadovou vodou (voda a kocky ľadu).
3. Uvarené vajcia ihneď preložte do ľadového kúpeľa. Nechajte ich úplne vychladnúť (asi 10 minút). Budú sa vám perfektne šúpať.
4. Kým vajcia chladnú, pripravte si ostatné suroviny. Stopkový zeler a cibuľu nakrájajte na veľmi malé, jemné kocky.
5. Pažítku nasekajte nadrobno.
6. Vychladnuté vajcia ošúpte a nakrájajte na menšie kocky.
7. Vo veľkej mise zmiešajte dresing. Spojte majonézu, kyslú smotanu, dijonskú horčicu, citrónovú šťavu, soľ, korenie a štipku cukru.
8. Do hotového dresingu pridajte nakrájané vajcia.
9. Nakoniec zľahka vmiešajte nasekaný stopkový zeler, cibuľku a pažítku.
10. Všetko spolu jemne premiešajte. Ochutnajte a ak treba, dochuťte soľou.
11. Šalát môžete podávať ihneď. Najlepší je však jemne vychladený z chladničky.
Poznámky
1. Ľadový kúpeľ naozaj funguje. prudké schladenie vajec spôsobí, že sa bielok zmrští od škrupiny. Vďaka tomu ošúpete aj veľmi čerstvé vajcia úplne bez problémov.2. Krájanie vajec: Ak chcete mať vajíčka nakrájané dokonale a rýchlo, použite krájač na vajíčka (mriežku). Pre rustikálnejšiu textúru ich môžete v mise popučiť pučidlom na zemiaky.Variácia (S bylinkami): Okrem pažítky môžete pridať aj nasekaný čerstvý kôpor alebo petržlenovú vňať.Variácia (Šunkový): Pre bohatšiu verziu pridajte do šalátu aj 100 g kvalitnej šunky nakrájanej na malé kocky.