Hľadáte recept na dezert, ktorý je nielen pastvou pre oči, ale aj absolútnou lahôdkou pre chuťové poháriky? Táto domáca krtková torta je presne tým pravým! Spája v sebe nadýchaný kakaový korpus, sladké banány a úžasne ľahký smotanový krém, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Aj keď jej príprava môže vyzerať zložito, s naším podrobným návodom ju zvládnete hravo a výsledok bude stáť za to. Ideálna na detské oslavy, rodinné stretnutia alebo len tak, pre radosť z domáceho pečenia.
Kúzlo tejto torty spočíva v kontraste tmavého, rozdrobeného korpusu, ktorý pripomína krtinec, a svetlého, nadýchaného vnútra. Banány dodávajú príjemnú sladkosť a ovocnú sviežosť, zatiaľ čo smotanový krém všetko krásne spája. A čo je najlepšie? Väčšinu práce za vás urobí chladnička! Pripravte sa na vlnu komplimentov, pretože táto krtková torta je skutočne neodolateľná.
Základné informácie:
- Čas prípravy: cca 40 minút (aktívna práca)
- Čas pečenia korpusu: 20-25 minút
- Čas chladenia: cca 40 minút (chladnutie korpusu) + 3-4 hodiny (finálne tuhnutie torty)
- Počet porcií: 1 torta (cca 12-16 porcií z formy Ø 24-26 cm)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na nadýchaný kakaový korpus:
- 4 ks vajec (veľkosť M)
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 150 g kryštálového cukru
- 100 ml plnotučného mlieka
- 120 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
- 2 PL kvalitného kakaa (holandského typu, preosiateho)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva (preosiateho)
- 170 g hladkej múky (preosiatej)
Smotanovo-banánová náplň:
- 3 balíčky smotany na šľahanie v prášku (každý cca 40-45 g)
- 400 ml studeného plnotučného mlieka
- 4–5 ks stredne veľkých zrelých banánov
Na zdobenie (voliteľné):
- želé cukríky (napr. dážďovky, podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava kakaového korpusu:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev). Dno tortovej formy alebo ráfika s priemerom cca 24-26 cm vysteľte papierom na pečenie. Boky formy môžete zľahka potrieť maslom a vysypať múkou, alebo tiež vystlať pásom papiera na pečenie.
- Vo väčšej mise vyšľahajte elektrickým šľahačom celé vajcia s vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom do svetlej, nadýchanej peny (šľahajte aspoň 3-5 minút).
- Za stáleho šľahania na nižších otáčkach postupne tenkým prúdom prilievajte vlažné mlieko a rozpustené (ale nie horúce) maslo.
- V samostatnej miske dôkladne zmiešajte preosiatu hladkú múku, preosiate kakao a preosiaty kypriaci prášok do pečiva.
- Túto sypkú zmes postupne (na dvakrát alebo natrikrát) a zľahka vmiešajte vareškou alebo stierkou do tekutej vaječnej zmesi. Miešajte len dovtedy, kým sa ingrediencie nespoja a nevznikne hladké cesto bez hrudiek. Nepremiešajte príliš, aby korpus ostal nadýchaný.
- Hladké cesto vylejte do pripravenej tortovej formy/ráfika a povrch zarovnajte stierkou.
- Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 20-25 minút. Či je korpus upečený, otestujte zapichnutím drevenej špajdle do jeho stredu – ak ju vytiahnete čistú, bez nalepeného cesta, korpus je hotový. Ak sa cesto na špajdľu lepí, pečte ešte pár minút a test zopakujte.
- Upečený korpus nechajte krátko (cca 10 minút) chladnúť vo forme, potom ho opatrne vyberte z formy/ráfika a nechajte úplne vychladnúť na mriežke (aspoň 30-40 minút).
Príprava smotanovej náplne:
- Kým korpus chladne, pripravte si krém. Do vyššej misy nalejte 400 ml dobre vychladeného plnotučného mlieka. Prisypte obsah 3 balíčkov smotany na šľahanie v prášku.
- Elektrickým šľahačom šľahajte na najvyšších otáčkach podľa návodu na obale (zvyčajne 3-5 minút), kým nevznikne hustý a pevný smotanový krém. Dávajte pozor, aby ste ho neprešľahali.
Skladanie a chladenie krtkovej torty:
- Úplne vychladnutý korpus položte na servírovací tanier alebo podnos. Z vrchu korpusu odkrojte tenkú “pokrievku” (špičku), približne 1-1,5 cm hrubú. Odložte ju bokom.
- Lyžicou opatrne vydlabte stred zvyšného korpusu tak, aby po obvode a na dne zostal pevný okraj a dno hrubé asi 1,5-2 cm. Vydlabávajte opatrne, aby ste neporušili dno.
- Vydlabané vnútro korpusu a odrezanú pokrievku rozdrobte v miske rukami na menšie kúsky (mrveničku) – túto mrveničku budete neskôr potrebovať na posypanie torty.
- Polovicu pripraveného smotanového krému rovnomerne rozotrite do vydlabaného vnútra korpusu.
- Banány ošúpte. Môžete ich poukladať do krému celé (ak sa zmestia a vytvoria peknú kupolu), alebo ich pre lepšie rozloženie a stabilitu pozdĺžne prekrojte na polovice a tie tesne vedľa seba naukladajte na vrstvu krému. Jemne ich do krému vtlačte.
- Celé banány (alebo ich vrstvu) zakryte zvyšnou polovicou smotanového krému. Krémom vytvarujte peknú kupolu, ktorá bude pripomínať krtinec.
- Povrch krému (celú kupolu aj boky, ak krém presahuje) husto posypte pripravenou mrveničkou z rozdrobeného korpusu. Jemne ju pritlačte, aby na kréme dobre držala.
- Hotovú krtkovú tortu vložte do chladničky a nechajte ju dôkladne stuhnúť a prepojiť chute aspoň na 3–4 hodiny, ideálne aj dlhšie.
- Pred podávaním môžete tortu podľa fantázie dozdobiť želé cukríkmi (napr. v tvare dážďoviek, aby to pripomínalo krtinec). Servírujte dobre vychladenú, nakrájanú na úhľadné rezy.
Videorecept
Tipy
- Pre extra nadýchaný korpus je naozaj dôležité dôkladne vyšľahať vajcia s cukrom do bohatej peny a všetky sypké suroviny (múku, kakao, kypriaci prášok) pred pridaním do cesta preosiať.
- Pri vydlabávaní korpusu postupujte opatrne, aby ste neprederavili dno alebo príliš nestenčili okraje. Ponechaný okraj by mal byť dostatočne pevný, aby udržal náplň.
- Ak chcete krém ešte ozvláštniť, môžete do vyšľahanej smotany pridať malé kúsky kvalitnej čokolády alebo pár lyžíc mascarpone pre ešte bohatšiu textúru.
- Krtkovú tortu skladujte v chladničke. Najlepšie chutí na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja a korpus od krému príjemne zvláčnie.
Veríme, že s týmto receptom vykúzlite tú najlepšiu domácu krtkovú tortu, ktorá poteší každého maškrtníka. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Silvana’s Kitchen, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.