Hľadáte recept na dezert, ktorý je nielen pastvou pre oči, ale aj absolútnou lahôdkou pre chuťové poháriky? Táto domáca krtková torta je presne tým pravým! Spája v sebe nadýchaný kakaový korpus, sladké banány a úžasne ľahký smotanový krém, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Aj keď jej príprava môže vyzerať zložito, s naším podrobným návodom ju zvládnete hravo a výsledok bude stáť za to. Ideálna na detské oslavy, rodinné stretnutia alebo len tak, pre radosť z domáceho pečenia.
3balíčkysmotany na šľahanie v prášku(každý cca 40-45 g)
400mlstudeného plnotučného mlieka
4–5ksstredne veľkých zrelých banánov
Na zdobenie (voliteľné):
želé cukríky(napr. dážďovky, podľa chuti)
Pokyny
Príprava kakaového korpusu:
1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev). Dno tortovej formy alebo ráfika s priemerom cca 24-26 cm vysteľte papierom na pečenie. Boky formy môžete zľahka potrieť maslom a vysypať múkou, alebo tiež vystlať pásom papiera na pečenie.
2. Vo väčšej mise vyšľahajte elektrickým šľahačom celé vajcia s vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom do svetlej, nadýchanej peny (šľahajte aspoň 3-5 minút).
3. Za stáleho šľahania na nižších otáčkach postupne tenkým prúdom prilievajte vlažné mlieko a rozpustené (ale nie horúce) maslo.
4. V samostatnej miske dôkladne zmiešajte preosiatu hladkú múku, preosiate kakao a preosiaty kypriaci prášok do pečiva.
5. Túto sypkú zmes postupne (na dvakrát alebo natrikrát) a zľahka vmiešajte vareškou alebo stierkou do tekutej vaječnej zmesi. Miešajte len dovtedy, kým sa ingrediencie nespoja a nevznikne hladké cesto bez hrudiek. Nepremiešajte príliš, aby korpus ostal nadýchaný.
6. Hladké cesto vylejte do pripravenej tortovej formy/ráfika a povrch zarovnajte stierkou.
7. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 20-25 minút. Či je korpus upečený, otestujte zapichnutím drevenej špajdle do jeho stredu – ak ju vytiahnete čistú, bez nalepeného cesta, korpus je hotový. Ak sa cesto na špajdľu lepí, pečte ešte pár minút a test zopakujte.
8. Upečený korpus nechajte krátko (cca 10 minút) chladnúť vo forme, potom ho opatrne vyberte z formy/ráfika a nechajte úplne vychladnúť na mriežke (aspoň 30-40 minút).
Príprava smotanovej náplne:
9. Kým korpus chladne, pripravte si krém. Do vyššej misy nalejte 400 ml dobre vychladeného plnotučného mlieka. Prisypte obsah 3 balíčkov smotany na šľahanie v prášku.
10. Elektrickým šľahačom šľahajte na najvyšších otáčkach podľa návodu na obale (zvyčajne 3-5 minút), kým nevznikne hustý a pevný smotanový krém. Dávajte pozor, aby ste ho neprešľahali.
Skladanie a chladenie krtkovej torty:
11. Úplne vychladnutý korpus položte na servírovací tanier alebo podnos. Z vrchu korpusu odkrojte tenkú "pokrievku" (špičku), približne 1-1,5 cm hrubú. Odložte ju bokom.
12. Lyžicou opatrne vydlabte stred zvyšného korpusu tak, aby po obvode a na dne zostal pevný okraj a dno hrubé asi 1,5-2 cm. Vydlabávajte opatrne, aby ste neporušili dno.
13. Vydlabané vnútro korpusu a odrezanú pokrievku rozdrobte v miske rukami na menšie kúsky (mrveničku) – túto mrveničku budete neskôr potrebovať na posypanie torty.
14. Polovicu pripraveného smotanového krému rovnomerne rozotrite do vydlabaného vnútra korpusu.
15. Banány ošúpte. Môžete ich poukladať do krému celé (ak sa zmestia a vytvoria peknú kupolu), alebo ich pre lepšie rozloženie a stabilitu pozdĺžne prekrojte na polovice a tie tesne vedľa seba naukladajte na vrstvu krému. Jemne ich do krému vtlačte.
16. Celé banány (alebo ich vrstvu) zakryte zvyšnou polovicou smotanového krému. Krémom vytvarujte peknú kupolu, ktorá bude pripomínať krtinec.
17. Povrch krému (celú kupolu aj boky, ak krém presahuje) husto posypte pripravenou mrveničkou z rozdrobeného korpusu. Jemne ju pritlačte, aby na kréme dobre držala.
18. Hotovú krtkovú tortu vložte do chladničky a nechajte ju dôkladne stuhnúť a prepojiť chute aspoň na 3–4 hodiny, ideálne aj dlhšie.
19. Pred podávaním môžete tortu podľa fantázie dozdobiť želé cukríkmi (napr. v tvare dážďoviek, aby to pripomínalo krtinec). Servírujte dobre vychladenú, nakrájanú na úhľadné rezy.
Poznámky
1. Pre extra nadýchaný korpus je naozaj dôležité dôkladne vyšľahať vajcia s cukrom do bohatej peny a všetky sypké suroviny (múku, kakao, kypriaci prášok) pred pridaním do cesta preosiať.2. Pri vydlabávaní korpusu postupujte opatrne, aby ste neprederavili dno alebo príliš nestenčili okraje. Ponechaný okraj by mal byť dostatočne pevný, aby udržal náplň.3. Ak chcete krém ešte ozvláštniť, môžete do vyšľahanej smotany pridať malé kúsky kvalitnej čokolády alebo pár lyžíc mascarpone pre ešte bohatšiu textúru.4. Krtkovú tortu skladujte v chladničke. Najlepšie chutí na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja a korpus od krému príjemne zvláčnie.