Search

Točený jablkový koláč s citrónovým krémom: Tento RECEPT si zamilujete!

točený jablkový koláč
točený jablkový koláč

Obsah receptu

Ak máte chuť na niečo skutočne originálne a lahodné, tento točený jablkový koláč s citrónovým krémom je presne to, čo hľadáte. Lákavý nielen svojím jedinečným vzhľadom pripomínajúcim rozkvitnutú ružu, ale predovšetkým božskou chuťou, ktorá kombinuje krehké cesto, jemný a osviežujúci citrónový krém a sladkokyslé plátky jabĺk. Šťavnatosť dezertu dodáva práve citrónový krém a tenká vrstva skaramelizovaného cukru na povrchu vytvára neodolateľne chrumkavú kôrku. Tento RECEPT si určite zamilujete na prvé ochutnanie!

Príprava tohto točeného jablkového koláča síce vyžaduje trochu trpezlivosti a zručnosti pri aranžovaní jabĺk a prúžkov cesta, no výsledok stojí za každú námahu. Aj keď s pečením možno len začínate, nemusíte sa tohto receptu báť – s naším podrobným postupom to zvládnete. Základom je krehké cesto, ktoré sa plní lahodným citrónovým krémom uvareným z mlieka a vajíčka, a na vrch sa potom efektne ukladajú tenké plátky jabĺk prepletané s prúžkami cesta. Tento recept na jablkový koláč je skvelou voľbou na slávnostnejšie príležitosti, ale aj ako víkendové potešenie ku káve či čaju.

Základné informácie

  • Čas prípravy (aktívna práca): cca 35-45 minút
  • Čas pečenia: cca 30-35 minút
  • Čas chladnutia: minimálne 2-3 hodiny
  • Počet kusov: 1 koláč (približne 8-10 kúskov)
  • Odporúčaná veľkosť formy: okrúhla koláčová alebo tortová forma s priemerom cca 24-26 cm
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na cesto:

  • 2 celé vajcia (veľkosť M alebo L)
  • 100 g kryštálového cukru (alebo jemného kryštálového)
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 40 ml rastlinného oleja neutrálnej chuti (napr. slnečnicový)
  • 60 g rozpusteného (ale nie horúceho) masla
  • 4 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1 ČL)
  • 360 g hladkej pšeničnej múky (preosiatej), plus trochu na podsypanie
  • cca 1 PL studenej vody

Na citrónový krém:

  • 1 celé vajce
  • 60 g kryštálového cukru
  • 50 g kukuričného škrobu
  • nastrúhaná kôra z ½ BIO citróna (chemicky neošetreného)
  • 360 ml plnotučného mlieka
  • 20 g masla
  • 1 PL čerstvej citrónovej šťavy

Na jablkovú vrstvu a dokončenie:

  • 3–4 stredne veľké jablká (pevnejšej, sladkokyslej odrody, napr. Gala, Golden Delicious)
  • čerstvá citrónová šťava na pokvapkanie jabĺk (podľa potreby, cca z ½ citróna)
  • 1 PL kryštálového cukru (na posypanie povrchu koláča)
  • 1 PL marhuľového džemu (alebo tekutého medu), na potretie po upečení

Postup prípravy

Príprava krehkého cesta:

  1. V mise vyšľahajte celé vajcia (2 ks) s kryštálovým cukrom (100 g) a vanilkovým cukrom (8 g) do svetlej peny. Postupne zašľahajte rastlinný olej (40 ml) a rozpustené (vychladnuté) maslo (60 g).
  2. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (360 g) s kypriacim práškom do pečiva (4 g).
  3. Sypkú zmes postupne, po častiach, pridávajte k tekutej vaječnej zmesi a pridajte aj cca 1 PL studenej vody. Vypracujte (rukami alebo pomocou kuchynského robota s hákom na miesenie) hladké, vláčne cesto. Ak by sa cesto príliš lepilo, pridajte minimum múky. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho v chladničke odpočívať aspoň 30 minút.
  4. Pripravte si okrúhlu koláčovú formu (s priemerom cca 24-26 cm). Dno a boky formy vymažte maslom a vysypte múkou, alebo dno vysteľte papierom na pečenie.
  5. Odpočinuté cesto rozdeľte na dve približne rovnaké časti. Jednu časť cesta na jemne pomúčenej pracovnej doske rozvaľkajte na kruhový plát s hrúbkou približne 0,4 cm, o niečo väčší ako je priemer formy.
  6. Plát cesta opatrne preneste do pripravenej formy, utlačte ho na dno a vytvorte aj okraje vysoké asi 2-3 cm. Prečnievajúce okraje cesta odrežte zarovno s formou. Dno korpusu popichajte vidličkou.

Príprava citrónového krému:

  1. Kým cesto odpočíva (alebo pred jeho vaľkaním), pripravte si krém. V miske metličkou dobre vyšľahajte celé vajce (1 ks) s kryštálovým cukrom (60 g), kukuričným škrobom (50 g) a čerstvo nastrúhanou kôrou z ½ BIO citróna.
  2. K vaječnej zmesi postupne prilievajte plnotučné mlieko (360 ml) a všetko dobre premiešajte, aby neostali hrudky.
  3. Pripravenú zmes prelejte do hrnca so silnejším dnom a za stáleho miešania metličkou ju na miernom plameni zahrievajte. Varte približne 2-3 minúty od momentu, keď začne hustnúť, kým nevznikne hustý pudingový krém.
  4. Hrnec odstavte z tepla a do ešte horúceho krému ihneď vmiešajte maslo (20 g), kým sa úplne nerozpustí. Nakoniec vmiešajte čerstvú citrónovú šťavu (1 PL).
  5. Pripravený horúci citrónový krém rovnomerne nalejte a rozotrite na cesto vo forme.

Príprava jabĺk a kompletizácia koláča:

  1. Jablká (3-4 ks) umyte, ošúpte (alebo nechajte so šupkou, ak je pekná a tenká), zbavte jadrovníkov a nakrájajte na veľmi tenké mesiačiky (hrúbka cca 2-3 mm).
  2. Nakrájané jablká ihneď pokvapkajte čerstvou citrónovou šťavou (podľa potreby, aby nezhnedli) a jemne ich premiešajte.
  3. Druhú časť odloženého cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenký plát s hrúbkou približne 0,4 cm. Radielkom alebo ostrým nožom ho nakrájajte na rovnomerné prúžky široké približne 2-2,5 cm.
  4. Začnite skladať jablkovú vrstvu na citrónový krém vo forme. Plátky jabĺk ukladajte tesne vedľa seba, mierne ich prekrývajte, pozdĺž okraja formy, čím vytvoríte prvý kruh.
  5. Tento kruh z jabĺk zakryte jedným pripraveným prúžkom cesta, ktorý položíte pozdĺž jabĺk.
  6. Pokračujte v ukladaní ďalšej vrstvy (kruhu) jabĺk tesne vedľa prúžku cesta (smerom do stredu formy) a opäť ich zakryte ďalším prúžkom cesta. Tento postup (vrstva jabĺk, vrstva prúžku cesta) opakujte, kým nevyplníte celú plochu koláča smerom do stredu, čím vytvoríte efekt točeného alebo špirálovitého vzoru.

Pečenie a dokončenie:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev), ak ste tak neurobili už skôr.
  2. Povrch pripraveného koláča (jablká aj prúžky cesta) rovnomerne posypte kryštálovým cukrom (1 PL).
  3. Vložte koláč do predhriatej rúry a pečte pri teplote 180 °C po dobu približne 30–35 minút, alebo kým nie je cesto na povrchu krásne zlatohnedé a jablká mäkké.
  4. Upečený točený jablkový koláč vyberte z rúry. Ešte horúci povrch koláča (najmä prúžky cesta a jablká) potrite tenkou vrstvou marhuľového džemu (1 PL, môžete ho zľahka zohriať pre lepšiu roztierateľnosť) alebo tekutého medu. To dodá koláču krásny lesk a jemnú sladkosť.
  5. Koláč nechajte úplne vychladnúť vo forme pri izbovej teplote, potom ho ideálne vložte aspoň na 1-2 hodiny do chladničky, aby krém dobre stuhol a koláč sa dal pekne krájať.
  6. Vychladnutý a stuhnutý koláč opatrne vyberte z formy a servírujte ho nakrájaný na trojuholníky.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte krehkejšie cesto pracujte so surovinami (najmä s maslom) rýchlo a cesto príliš dlho nemiesťte. Odpočinutie cesta v chladničke tiež prispeje k jeho lepšej konzistencii.
  2. Namiesto marhuľového džemu na potretie môžete použiť aj jablkové želé alebo len zľahka poprášiť práškovým cukrom po úplnom vychladnutí (ak neposypávate kryštálovým cukrom pred pečením).
  3. Pri aranžovaní jabĺk a prúžkov cesta sa snažte pracovať systematicky od okraja do stredu. Čím tenšie budú plátky jabĺk, tým ľahšie sa budú tvarovať a ukladať.
  4. Tento točený jablkový koláč chutí výborne samotný, ale môžete ho podávať aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo lyžicou hustej kyslej smotany či šľahačky.

Tento točený jablkový koláč s citrónovým krémom je skutočným umeleckým dielom, ktoré poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Jeho príprava je síce trochu kreatívna, no výsledok v podobe lahodného a šťavnatého dezertu určite stojí za to!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Easy-recipe, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty