Ak máte chuť na niečo skutočne originálne a lahodné, tento točený jablkový koláč s citrónovým krémom je presne to, čo hľadáte. Lákavý nielen svojím jedinečným vzhľadom pripomínajúcim rozkvitnutú ružu, ale predovšetkým božskou chuťou, ktorá kombinuje krehké cesto, jemný a osviežujúci citrónový krém a sladkokyslé plátky jabĺk. Šťavnatosť dezertu dodáva práve citrónový krém a tenká vrstva skaramelizovaného cukru na povrchu vytvára neodolateľne chrumkavú kôrku. Tento RECEPT si určite zamilujete na prvé ochutnanie!
Príprava tohto točeného jablkového koláča síce vyžaduje trochu trpezlivosti a zručnosti pri aranžovaní jabĺk a prúžkov cesta, no výsledok stojí za každú námahu. Aj keď s pečením možno len začínate, nemusíte sa tohto receptu báť – s naším podrobným postupom to zvládnete. Základom je krehké cesto, ktoré sa plní lahodným citrónovým krémom uvareným z mlieka a vajíčka, a na vrch sa potom efektne ukladajú tenké plátky jabĺk prepletané s prúžkami cesta. Tento recept na jablkový koláč je skvelou voľbou na slávnostnejšie príležitosti, ale aj ako víkendové potešenie ku káve či čaju.
Základné informácie
- Čas prípravy (aktívna práca): cca 35-45 minút
- Čas pečenia: cca 30-35 minút
- Čas chladnutia: minimálne 2-3 hodiny
- Počet kusov: 1 koláč (približne 8-10 kúskov)
- Odporúčaná veľkosť formy: okrúhla koláčová alebo tortová forma s priemerom cca 24-26 cm
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na cesto:
- 2 celé vajcia (veľkosť M alebo L)
- 100 g kryštálového cukru (alebo jemného kryštálového)
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 40 ml rastlinného oleja neutrálnej chuti (napr. slnečnicový)
- 60 g rozpusteného (ale nie horúceho) masla
- 4 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1 ČL)
- 360 g hladkej pšeničnej múky (preosiatej), plus trochu na podsypanie
- cca 1 PL studenej vody
Na citrónový krém:
- 1 celé vajce
- 60 g kryštálového cukru
- 50 g kukuričného škrobu
- nastrúhaná kôra z ½ BIO citróna (chemicky neošetreného)
- 360 ml plnotučného mlieka
- 20 g masla
- 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
Na jablkovú vrstvu a dokončenie:
- 3–4 stredne veľké jablká (pevnejšej, sladkokyslej odrody, napr. Gala, Golden Delicious)
- čerstvá citrónová šťava na pokvapkanie jabĺk (podľa potreby, cca z ½ citróna)
- 1 PL kryštálového cukru (na posypanie povrchu koláča)
- 1 PL marhuľového džemu (alebo tekutého medu), na potretie po upečení
Postup prípravy
Príprava krehkého cesta:
- V mise vyšľahajte celé vajcia (2 ks) s kryštálovým cukrom (100 g) a vanilkovým cukrom (8 g) do svetlej peny. Postupne zašľahajte rastlinný olej (40 ml) a rozpustené (vychladnuté) maslo (60 g).
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (360 g) s kypriacim práškom do pečiva (4 g).
- Sypkú zmes postupne, po častiach, pridávajte k tekutej vaječnej zmesi a pridajte aj cca 1 PL studenej vody. Vypracujte (rukami alebo pomocou kuchynského robota s hákom na miesenie) hladké, vláčne cesto. Ak by sa cesto príliš lepilo, pridajte minimum múky. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho v chladničke odpočívať aspoň 30 minút.
- Pripravte si okrúhlu koláčovú formu (s priemerom cca 24-26 cm). Dno a boky formy vymažte maslom a vysypte múkou, alebo dno vysteľte papierom na pečenie.
- Odpočinuté cesto rozdeľte na dve približne rovnaké časti. Jednu časť cesta na jemne pomúčenej pracovnej doske rozvaľkajte na kruhový plát s hrúbkou približne 0,4 cm, o niečo väčší ako je priemer formy.
- Plát cesta opatrne preneste do pripravenej formy, utlačte ho na dno a vytvorte aj okraje vysoké asi 2-3 cm. Prečnievajúce okraje cesta odrežte zarovno s formou. Dno korpusu popichajte vidličkou.
Príprava citrónového krému:
- Kým cesto odpočíva (alebo pred jeho vaľkaním), pripravte si krém. V miske metličkou dobre vyšľahajte celé vajce (1 ks) s kryštálovým cukrom (60 g), kukuričným škrobom (50 g) a čerstvo nastrúhanou kôrou z ½ BIO citróna.
- K vaječnej zmesi postupne prilievajte plnotučné mlieko (360 ml) a všetko dobre premiešajte, aby neostali hrudky.
- Pripravenú zmes prelejte do hrnca so silnejším dnom a za stáleho miešania metličkou ju na miernom plameni zahrievajte. Varte približne 2-3 minúty od momentu, keď začne hustnúť, kým nevznikne hustý pudingový krém.
- Hrnec odstavte z tepla a do ešte horúceho krému ihneď vmiešajte maslo (20 g), kým sa úplne nerozpustí. Nakoniec vmiešajte čerstvú citrónovú šťavu (1 PL).
- Pripravený horúci citrónový krém rovnomerne nalejte a rozotrite na cesto vo forme.
Príprava jabĺk a kompletizácia koláča:
- Jablká (3-4 ks) umyte, ošúpte (alebo nechajte so šupkou, ak je pekná a tenká), zbavte jadrovníkov a nakrájajte na veľmi tenké mesiačiky (hrúbka cca 2-3 mm).
- Nakrájané jablká ihneď pokvapkajte čerstvou citrónovou šťavou (podľa potreby, aby nezhnedli) a jemne ich premiešajte.
- Druhú časť odloženého cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenký plát s hrúbkou približne 0,4 cm. Radielkom alebo ostrým nožom ho nakrájajte na rovnomerné prúžky široké približne 2-2,5 cm.
- Začnite skladať jablkovú vrstvu na citrónový krém vo forme. Plátky jabĺk ukladajte tesne vedľa seba, mierne ich prekrývajte, pozdĺž okraja formy, čím vytvoríte prvý kruh.
- Tento kruh z jabĺk zakryte jedným pripraveným prúžkom cesta, ktorý položíte pozdĺž jabĺk.
- Pokračujte v ukladaní ďalšej vrstvy (kruhu) jabĺk tesne vedľa prúžku cesta (smerom do stredu formy) a opäť ich zakryte ďalším prúžkom cesta. Tento postup (vrstva jabĺk, vrstva prúžku cesta) opakujte, kým nevyplníte celú plochu koláča smerom do stredu, čím vytvoríte efekt točeného alebo špirálovitého vzoru.
Pečenie a dokončenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev), ak ste tak neurobili už skôr.
- Povrch pripraveného koláča (jablká aj prúžky cesta) rovnomerne posypte kryštálovým cukrom (1 PL).
- Vložte koláč do predhriatej rúry a pečte pri teplote 180 °C po dobu približne 30–35 minút, alebo kým nie je cesto na povrchu krásne zlatohnedé a jablká mäkké.
- Upečený točený jablkový koláč vyberte z rúry. Ešte horúci povrch koláča (najmä prúžky cesta a jablká) potrite tenkou vrstvou marhuľového džemu (1 PL, môžete ho zľahka zohriať pre lepšiu roztierateľnosť) alebo tekutého medu. To dodá koláču krásny lesk a jemnú sladkosť.
- Koláč nechajte úplne vychladnúť vo forme pri izbovej teplote, potom ho ideálne vložte aspoň na 1-2 hodiny do chladničky, aby krém dobre stuhol a koláč sa dal pekne krájať.
- Vychladnutý a stuhnutý koláč opatrne vyberte z formy a servírujte ho nakrájaný na trojuholníky.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte krehkejšie cesto pracujte so surovinami (najmä s maslom) rýchlo a cesto príliš dlho nemiesťte. Odpočinutie cesta v chladničke tiež prispeje k jeho lepšej konzistencii.
- Namiesto marhuľového džemu na potretie môžete použiť aj jablkové želé alebo len zľahka poprášiť práškovým cukrom po úplnom vychladnutí (ak neposypávate kryštálovým cukrom pred pečením).
- Pri aranžovaní jabĺk a prúžkov cesta sa snažte pracovať systematicky od okraja do stredu. Čím tenšie budú plátky jabĺk, tým ľahšie sa budú tvarovať a ukladať.
- Tento točený jablkový koláč chutí výborne samotný, ale môžete ho podávať aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo lyžicou hustej kyslej smotany či šľahačky.
Tento točený jablkový koláč s citrónovým krémom je skutočným umeleckým dielom, ktoré poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Jeho príprava je síce trochu kreatívna, no výsledok v podobe lahodného a šťavnatého dezertu určite stojí za to!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Easy-recipe, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.