Publikované: 3. októbra 2025, 07:30
Keď mám chuť na niečo slané na chrumkanie k večernému filmu alebo pre návštevu, namiesto kupovaných čipsov a krekrov robím tieto domáce cuketové kvietky. Musím vás varovať, sú extrémne návykové! Krehké maslové cesto je vďaka cukete úžasne vláčne a cesnak mu dodáva fantastickú, pikantnú chuť. Sú oveľa lepšie ako čokoľvek z obchodu a pritom tak jednoduché.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút (+ 30 minút chladenie)
- Čas varenia/pečenia: 12 minút
- Počet porcií: cca 2 plechy
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 50 kcal/kus
- Trend: Slané pečivo / Zero-waste
Potrebujeme
- 150 g cukety (očistenej)
- 200 g hladkej špaldovej múky (alebo klasickej hladkej)
- 100 g studeného masla
- 3-6 strúčikov cesnaku (podľa toho, ako veľmi máte radi cesnak)
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL soli
- 1 ks vajce (na potretie)
- sezamové semienka (na posypanie)
Postup prípravy
- Príprava cukety (dôležitý krok!). Cuketu umyte a nahrubo nastrúhajte. V mise ju zmiešajte s polovicou lyžičky soli a nechajte postáť 10 minút, aby pustila prebytočnú vodu.
- Po 10 minútach cuketu rukami alebo cez čistú utierku dôkladne vyžmýkajte. Musí byť čo najsuchšia.
- Príprava cesta. Vo väčšej mise zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom a soľou.
- Pridajte na kocky nakrájané studené maslo a prstami rýchlo vytvorte drobivú zmes (mrveničku).
- Do zmesi pridajte vyžmýkanú cuketu a prelisovaný cesnak. Rukami rýchlo spracujte na hladké, kompaktné cesto.
- Chladenie (kľúčový krok!). Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte aspoň na 30 minút do chladničky. Musí byť poriadne stuhnuté, aby sa s ním dobre pracovalo.
- Tvarovanie a pečenie. Rúru si predhrejte na 200 °C. Dva plechy vysteľte papierom na pečenie.
- Vychladené cesto rozvaľkajte na jemne pomúčenej doske na tenký plát s hrúbkou asi 3 mm.
- Formičkou v tvare kvietku (alebo iným tvarom) vykrajujte jednotlivé kúsky a ukladajte ich na pripravený plech.
- V malej miske rozšľahajte vajíčko s lyžicou vody a touto zmesou každý kvietok dôkladne potrite.
- Bohato posypte sezamovými semienkami.
- Pečte vo vyhriatej rúre 10–12 minút, alebo kým nie sú okraje krásne zlatisté. Sledujte ich, pečú sa naozaj rýchlo.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo odvodniť cuketu a chladiť cesto? Tieto dva kroky sú tajomstvom úspechu. Vyžmýkaním cukety zabránite tomu, aby bolo cesto príliš mokré a lepivé. A vychladenie cesta je kľúčové pre krehké maslové pečivo – maslo v ceste stuhne, bude sa s ním perfektne pracovať a po upečení budú chrumkáče krásne krehké a “lístkové”.
- Množstvo cesnaku je na vás. V pôvodnom recepte je až 6 strúčikov cesnaku, čo je pre naozajstných milovníkov. Ak preferujete jemnejšiu chuť, úplne postačia 2-3 strúčiky. Cesnaková chuť je v nich naozaj intenzívna.
Jednoduché variácie
- Syrová verzia: Do cesta spolu s múkou pridajte 50 g najemno nastrúhaného parmezánu alebo iného výrazného tvrdého syra. Budú ešte návykovejšie.
- Bylinkové chrumkáče: Pre stredomorský nádych pridajte do cesta aj lyžičku sušeného oregana alebo nasekaného čerstvého rozmarínu. Namiesto sezamu ich môžete posypať hrubozrnnou soľou.
Výsledkom je slaná maškrta, ktorá je taká dobrá, že zabudnete na všetky kupované krekry. Sú fantastické len tak samotné, ešte teplé, alebo na druhý deň ako chrumkavé pohostenie k poháru vína či piva.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Var a peč s Martinkou, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.