Hľadáte inšpiráciu na rýchlu, lacnú a prekvapivo chutnú večeru alebo obed? Tieto jednoduché kapustové placky pripravené na panvici sú skvelou voľbou. Zlatistá kôrka a šťavnaté vnútro si vás určite získajú.
Lahodnú večeru zvládnete pripraviť aj z finančne nenáročných surovín. Voňavé kapustové placky so sezamom a chutnou vypečenou kôrkou potešia každého stravníka, dokonca aj deti. Podávajte ich s kyslou smotanou.
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií: 2 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
- 300 g čerstvej bielej kapusty (mladej alebo klasickej)
- 2 celé vajcia
- 2–3 polievkové lyžice hladkej múky (podľa potreby)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Sezamové semienka na posypanie (podľa chuti)
- Rastlinný olej (napr. slnečnicový, repkový) na vyprážanie/pečenie
- Kyslá smotana (na servírovanie)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Hlávku bielej kapusty očistite od prípadných vrchných poškodených listov a vyrežte tvrdý hlúb. Kapustu potom nakrájajte alebo nastrúhajte na čo najtenšie možné rezančeky – ideálne pomocou ostrého noža, škrabky na kapustu alebo na mandolíne. Čím jemnejšie bude kapusta nakrájaná, tým bude výsledná placka jemnejšia a lepšie sa prepečie.
- Nakrájanú kapustu vložte do väčšej misy. Môžete ju jemne osoliť a rukami trochu postláčať alebo “pomačkať”, aby mierne zmäkla a pustila trochu šťavy (tento krok nie je nevyhnutný, ale môže pomôcť).
- K pripravenej kapuste pridajte 2 celé vajcia a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vašej chuti. Vidličkou alebo vareškou všetko dobre premiešajte.
- Postupne (po lyžiciach) začnite pridávať preosiatu hladkú múku. Začnite s dvoma lyžicami a dobre premiešajte. Množstvo múky závisí od šťavnatosti kapusty a veľkosti vajec. Pridajte len toľko múky, aby vzniklo cesto, ktoré drží pohromade a obalí kapustu, ale nemalo by byť príliš husté ani príliš riedke. Malo by pripomínať hustejšie cestíčko na lievance alebo zemiakové placky.
Pečenie placiek:
- Pripravte si väčšiu panvicu, ideálne s priemerom 24-28 cm, ktorá má nepriľnavý povrch a dobre priliehajúcu pokrievku.
- Na panvici na strednom ohni rozpáľte tenkú vrstvu rastlinného oleja (stačí asi 1-2 polievkové lyžice). Olej by mal pokrývať dno panvice.
- Keď je olej dostatočne horúci (môžete otestovať kúskom cesta – mal by začať syčať), rovnomerne naň rozprestrite pripravené kapustové cesto. Použite lyžicu alebo stierku a snažte sa vytvoriť jednu veľkú placku v čo najtenšej možnej vrstve po celej ploche dna panvice. Povrch placky uhlaďte.
- Povrch cesta ihneď posypte sezamovými semienkami podľa vašej chuti.
- Teplotu pod panvicou znížte na mierny až nízky stupeň. Panvicu pevne prikryte pokrievkou a nechajte placku pomaly piecť približne 10 minút. Počas tejto doby by sa spodná strana mala pekne opiecť dozlatista a spevnieť, a kapusta vo vnútri by mala vďaka pare zmäknúť.
- Po 10 minútach opatrne skontrolujte spodnú stranu. Ak je zlatohnedá, placku obráťte. Najjednoduchší spôsob je prikryť panvicu veľkým plochým tanierom, ktorý je o niečo väčší ako priemer panvice, pevne ich spolu chytiť (pozor na horúcu panvicu) a rýchlo preklopiť hore dnom, aby placka zostala na tanieri. Potom placku z taniera opatrne zošuchnite späť do panvice neopečenou stranou nadol. Ak je panvica suchá, môžete pred vrátením placky pridať ešte trochu oleja.
- Panvicu opäť prikryte pokrievkou a pokračujte v pečení na miernom ohni ďalších približne 10 minút, kým nie je aj druhá strana pekne zlatohnedá a placka nie je prepečená aj vo vnútri (mala by byť pevná na dotyk).
Servírovanie:
- Hotovú veľkú kapustovú placku opatrne vyberte z panvice na tanier alebo drevenú dosku. Nechajte ju pár minút mierne vychladnúť.
- Mierne vychladnutú placku nakrájajte ostrým nožom alebo radielkom na pizzu na menšie kúsky – napríklad trojuholníky (ako pizzu) alebo štvorce.
- Podávajte teplé. Tradične sa tieto placky jedia s kopčekom hustej kyslej smotany, do ktorej si jednotlivé kúsky môžete namáčať. Môžete ich tiež posypať čerstvo nasekanou pažítkou alebo kôprom.
Videorecept
Tipy
- Kľúčom k jemnej placke je nakrájať kapustu naozaj na čo najtenšie rezančeky. Ak mám čas, používam na to mandolínu, ide to rýchlo a výsledok je perfektný. Pred zmiešaním s ostatnými surovinami kapustu niekedy ešte v mise rukami poriadne postláčam, aby zmäkla a pustila trochu šťavy.
- Pečenie pod pokrievkou na miernom až nízkom ohni je naozaj dôležité. Para, ktorá sa pod pokrievkou vytvorí, pomôže kapuste zmäknúť a placka sa pekne prepečie aj zvnútra bez toho, aby sa zvonku spálila. Preto neodporúčam piecť bez pokrievky alebo na príliš silnom ohni.
- Do cesta na placky niekedy pre obmenu pridávam aj iné dochucovadlá. Skvele sa hodí napríklad štipka drvenej rasce, trochu údenej mletej papriky pre farbu a chuť, alebo najemno nasekaná jarná cibuľka či čerstvý kôpor priamo do cesta.
- Namiesto jednej veľkej placky môžem z cesta na panvici vytvoriť aj niekoľko menších placiek, podobne ako lievance alebo zemiakové placky. Pečú sa o niečo kratšie (stačí možno 5-7 minút z každej strany pod pokrievkou) a ľahšie sa s nimi manipuluje pri otáčaní. Podávam ich rovnako, s kyslou smotanou.
Vyskúšajte tieto jednoduché a lacné kapustové placky ako rýchlu večeru alebo netradičnú prílohu.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Usmievajte sa a skúšajte