Hľadáte inšpiráciu na originálne a chutné pohostenie pre návštevu alebo len ľahkú a zdravú večeru? Tieto zapekané cuketové kolieska sú absolútnou trefou do čierneho! Sú presne tým typom jedla, ktoré vyzerá efektne, chutí božsky a jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Predstavte si jemne pikantné, v rúre do chrumkava upečené kolieska cukety, na ktorých sa rozteká šťavnatá zmes z dusenej papriky a lahodnej, ťahavej mozzarelly. Každé sústo je dokonalou harmóniou chutí a textúr – chrumkavé, jemné a plné zeleninovej sviežosti.
Tento recept je skvelým spôsobom, ako spracovať prebytky cukety z vašej záhradky, no garantujem vám, že si ho tak zamilujete, že budete cuketu kupovať špeciálne kvôli nemu. Je to ideálne predjedlo, originálne jednohubky na párty alebo len tak, ako ľahký bezmäsitý obed. Poďme si spolu ukázať, ako vykúzliť túto neodolateľnú pochúťku, ktorá sa stane okamžitým hitom.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas pečenia (celkovo): 30–35 minút
- Počet porcií/kusov: 1 veľký plech (cca 20-24 ks)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na marinovanú cuketu:
- 2 ks stredne veľkej cukety
- 100 g strúhanky
- Marináda:
- 50 ml olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL chilli vločiek (alebo menej, podľa chuti)
- 1 štipka soli
Na paprikovo-syrovú zmes:
- 4 PL rastlinného oleja
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 1 ks červenej papriky (kápie)
- 125 g mozzarelly (vcelku alebo strúhanej)
- 2 PL strúhanky
- soľ podľa chuti
Postup prípravy
Príprava a prvé pečenie cukety:
- Rúru si predhrejeme na 200 °C (horný/dolný ohrev). Cukety dôkladne umyjeme, osušíme a odkrojíme z nich konce. Následne ich nakrájame na kolieska s hrúbkou približne 1 cm.
- Pripravíme si marinádu: V malej miske zmiešame olivový olej, prelisovaný strúčik cesnaku, chilli vločky a štipku soli.
- Nakrájané cuketové kolieska vložíme do väčšej misy, prelejeme ich pripravenou marinádou a rukami ich dôkladne premiešame, aby sa každé koliesko obalilo.
- Do misy k marinovaným cuketám prisypeme 100 g strúhanky a opäť všetko dobre premiešame, aby sa strúhanka nalepila na kolieska.
- Obalené kolieska vyskladáme v jednej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme ich do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 °C po dobu 15–20 minút, kým nezačnú chytať zlatistú farbu.
Príprava zmesi a finálne zapečenie:
- Kým sa cuketa pečie, pripravíme si paprikovo-syrovú zmes. Cibuľu a červenú papriku (vopred zbavenú jadrovníka) nakrájame na veľmi malé, jemné kocky.
- Na panvici rozpálime olej a opečieme na ňom cibuľu dosklovita (asi 2-3 minúty). Pridáme štipku soli a nakrájanú papriku. Zmes premiešame, panvicu prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni duste približne 15 minút, kým paprika úplne nezmäkne.
- Udusenú zmes preložíme do čistej misky a necháme ju chvíľu vychladnúť. Medzitým si nakrájame mozzarellu na malé kocky (alebo použijeme strúhanú).
- K vychladnutej paprikovej zmesi pridáme mozzarellu a 2 lyžice strúhanky. Všetko spolu dobre zamiešame.
- Predpečené cuketové kolieska vyberieme z rúry a na každé koliesko navrstvíme lyžičku pripravenej zmesi.
- Plech vrátime do rúry, ktorej teplotu znížime na 180 °C, a zapekáme ďalších 15 minút, alebo kým sa mozzarella krásne neroztopí a nezačne chytať zlatistú farbu.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte výraznejšiu chuť rada pridávam do paprikovo-syrovej zmesi aj najemno nasekané čerstvé bylinky, napríklad oregano alebo bazalku.
- Ak chcete jedlo ozvláštniť, môžete pod syrovú zmes na každé koliesko cukety pridať malé koliesko kvalitnej šunky alebo pikantnej salámy.
- Tieto kolieska sú fantastické s jednoduchým jogurtovým alebo cesnakovým dipom. Stačí zmiešať biely jogurt, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a bylinky.
- Namiesto klasickej strúhanky môžete na obalenie použiť aj najemno pomleté kukuričné lupienky alebo parmezánovú strúhanku pre extra chrumkavosť a chuť.
Dúfam, že vás tento recept poteší a že si na ňom pochutnáte rovnako ako my. Je to skvelý dôkaz toho, že aj z obyčajnej cukety sa dajú vykúzliť neobyčajné veci. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Ricette di Casa Mia, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.