Patrí tatársky biftek medzi vaše obľúbené delikatesy, ktoré si radi doprajete pri špeciálnych príležitostiach v dobrej reštaurácii? S týmto TOP receptom si môžete pripraviť pravý tatarák z kvalitnej hovädzej sviečkovej aj v pohodlí domova a výsledok bude naozaj ako od profesionála. Základom je absolútne čerstvé mäso najvyššej kvality, ideálne jemne naškrabané alebo nasekané, ktoré sa dochutí tradičnou zmesou korenia, omáčok, cibuľky, cesnaku a čerstvého žĺtka. Je to jedlo, ktoré si vyžaduje rešpekt k surovinám a dodržanie hygienických pravidiel, no odmenou je nezameniteľný chuťový zážitok.
Podávaný klasicky s chrumkavými hriankami potretými cesnakom, prípadne s jemnou zeleninovou oblohou, predstavuje tatársky biftek skutočný gurmánsky zážitok. Či už ho hosťom naservírujete už zamiešaný, alebo im umožníte dochutiť si ho podľa vlastných preferencií priamo na tanieri, tento recept je stávkou na istotu pre všetkých milovníkov tejto ikonickej špeciality. Pamätajte však na prvoradú dôležitosť čerstvosti a kvality všetkých surovín, najmä mäsa a vajec.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas varenia/pečenia: 0 minút
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Stredná (kvôli manipulácii so surovým mäsom a vajcami)
Potrebujeme
Na tatársky biftek:
- 500 g čerstvej hovädzej sviečkovej najvyššej kvality (informujte mäsiara, že bude na tatarák)
- 2 ks čerstvých žĺtkov (+ 1 ks na podávanie na vrch)
- ½ čajovej lyžičky mletej sladkej papriky
- ¼ čajovej lyžičky mletej rasce
- ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- ½ čajovej lyžičky soli (alebo podľa chuti)
- 1 ks menšej cibule (veľmi najemno nasekanej)
- 2 lyžice worcestrovej omáčky
- 1 vrchovatá lyžica kvalitného kečupu
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaného)
Na podávanie:
- Čerstvé hrianky (topinky) z chleba alebo bieleho pečiva
- Strúčiky cesnaku (na potretie hrianok)
- Zeleninová obloha (voliteľné – napr. cibuľové krúžky, nakladané uhorky, kapary)
Postup prípravy
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ UPOZORNENIE:
- Surové mäso: Konzumácia surového mäsa predstavuje zdravotné riziko (bakteriálna kontaminácia napr. E. coli, Salmonella). Používajte výhradne absolútne čerstvú hovädziu sviečkovú najvyššej kvality z overeného a dôveryhodného zdroja, ideálne priamo určenú na prípravu tatárskeho bifteku. Vždy informujte svojho mäsiara o účele použitia. Tento pokrm nie je vhodný pre tehotné ženy, malé deti, starších ľudí a osoby s oslabenou imunitou. Konzumácia je na vlastné riziko.
- Surové vajcia: Použitie surových žĺtkov predstavuje riziko nákazy Salmonellou. Používajte len absolútne čerstvé vajcia z dôveryhodného zdroja s neporušenou škrupinou. Pre zníženie rizika môžete zvážiť použitie pasterizovaných žĺtkov.
- Príprava mäsa: Hovädziu sviečkovú najprv očistíme od prípadných blán. Pre najlepšiu textúru mäso ostrým nožom najprv nakrájame na tenké plátky a potom na veľmi jemné rezančeky, ktoré následne nasekáme nadrobno. Alternatívne môžeme mäso naškrabať hranou noža. Ako menej ideálnu možnosť môžeme mäso dvakrát pomlieť na mäsovom mlynčeku na najjemnejšom nástavci (textúra však bude menej preferovaná – kašovitejšia).
- Miešanie základných ingrediencií: Pripravené mäso dáme do vychladenej misy. Pridáme mletú sladkú papriku, mletú rascu, mleté čierne korenie, soľ, jeden čerstvý žĺtok, worcestrovú omáčku, kečup a horčicu. Zmes zľahka, ale dôkladne premiešame vidličkou alebo rukami.
- Pridanie cibule a cesnaku: Do mäsovej zmesi pridáme veľmi najemno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Opäť zľahka premiešame, len aby sa ingrediencie spojili. Mäso príliš nemiešame, aby nestratilo štruktúru.
- Servírovanie: Hotový tatársky biftek ihneď podávame. Zmes môžeme rozdeliť na 4 porcie a na tanieroch vytvarovať do tvaru bochníka. Uprostred každého bochníka urobíme malú jamku a opatrne do nej vložíme zvyšný čerstvý žĺtok.
- Podávanie s prílohou: Podávame s čerstvo pripravenými hriankami (topinkami), ktoré si každý môže potrieť strúčikom cesnaku podľa chuti. Môžeme doplniť zeleninovou oblohou.
Videorecept
Tipy
- Základom úspechu je bezpochyby kvalita mäsa. Nikdy nerobím kompromisy a používam len absolútne čerstvú sviečkovú od môjho overeného mäsiara, ktorého vždy informujem, že mäso bude na tatarák.
- Osobne preferujem mäso jemne naškrabané alebo nasekané nožom. Textúra je potom oveľa lepšia ako pri mletom mäse, ktoré má tendenciu byť trochu kašovité.
- Tatársky biftek odporúčam miešať až tesne pred podávaním. Suroviny si pripravím vopred, ale finálne spojenie nechávam na poslednú chvíľu, aby mäso zostalo čo najčerstvejšie.
- Niekedy nechávam hostí, aby si tatarák dochutili sami. Na tanier naservírujem kopček mäsa so žĺtkom a okolo rozložím jednotlivé dochucovadlá (nasekanú cibuľu, horčicu, kečup, worcester, soľ, korenie…). Je to interaktívnejšie a každý si ho môže prispôsobiť.

Dúfame, že si tento recept na tatarák ako z najlepšej reštaurácie vychutnáte. Je to skutočná klasika a delikatesa pre odvážnych gurmánov!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.