Search

Tento recept na zapekané zemiaky je geniálny. Vďaka jednému triku sú vždy dokonale prepečené.

Zapekané zemiaky so šunkou a syrom
Zapekané zemiaky so šunkou a syrom

Obsah receptu

Publikované: 6. októbra 2025, 06:00

Ak sa aj vám občas stáva, že máte zapekané zemiaky miestami tvrdé, chrumkajúce a nedopečené, mám pre vás geniálny recept, ktorý tento problém navždy vyrieši. Obsahuje jeden jednoduchý, no absolútne kľúčový trik, vďaka ktorému budú plátky zemiakov vždy dokonale mäkké a rovnomerne prepečené. V kombinácii so šťavnatou šunkou, ťahavým syrom a lahodnou smotanovou zálievkou je to absolútna delikatesa.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia/pečenia: 1 hodina
  • Počet porcií: 1 pekáč (cca 4-6 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
  • Trend: Jedlo z jedného pekáča / Nedeľný obed

Potrebujeme

  • 1,5 kg zemiakov (varný typ A alebo B)
  • 200 g dusenej šunky
  • 150 g tvrdého syra (napr. Leerdammer, eidam, gouda)
  • 3 ks vajec
  • 250 ml smotany na varenie (12%)
  • olivový olej
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok

Postup prípravy

  1. Predpečenie zemiakov (kľúčový trik!). Rúru si predhrejte na 200 °C. Zemiaky ošúpte a nakrájajte alebo nastrúhajte na tenké plátky (s hrúbkou cca 2-3 mm).
  2. Vo veľkej mise dôkladne premiešajte plátky zemiakov s 3-4 lyžicami olivového oleja, soľou a čiernym korením.
  3. Ochutené zemiaky rovnomerne rozložte v jednej vrstve na veľký plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Pečte 30 minút, alebo kým nie sú zemiaky takmer úplne mäkké a na okrajoch začínajú chytať zlatistú farbu. Po upečení znížte teplotu v rúre na 190 °C.
  5. Príprava zálievky. Kým sa zemiaky pečú, v miske metličkou dobre rozšľahajte vajcia so smotanou. Dochuťte soľou a štipkou čerstvo nastrúhaného muškátového orieška.
  6. Šunku nakrájajte na pásiky alebo kocky a syr nastrúhajte nahrubo.
  7. Vrstvenie. Pripravte si zapekaciu misu alebo menší, hlbší pekáč (s rozmermi približne 20×30 cm).
  8. Na dno poukladajte tretinu predpečených zemiakov. Na ne rovnomerne rozložte polovicu šunky a posypte polovicou syra.
  9. Postup zopakujte: navrstvite druhú tretinu zemiakov, zvyšnú šunku a takmer celý zvyšný syr (trochu si nechajte na vrch).
  10. Všetko prikryte poslednou vrstvou zemiakov.
  11. Zapekanie. Celý pekáč rovnomerne zalejte pripravenou vaječno-smotanovou zálievkou. Vrch posypte zvyšným syrom.
  12. Pečte pri teplote 190 °C približne 25–30 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý a zálievka úplne stuhnutá.
  13. Pred krájaním a podávaním nechajte aspoň 10-15 minút odpočívať.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo predpiecť zemiaky? Je to ten geniálny trik! Keď zemiakové plátky najprv samostatne predpečiete na plechu, máte 100% istotu, že budú po finálnom zapečení v smotanovej zálievke dokonale mäkké a rovnomerne prepečené. Vďaka tomu sa vám už nikdy nestane, že by ste z pekáča vytiahli nedopečené a tvrdé zemiaky.
  2. Krájajte naozaj na tenko. Pre najlepší a najkrémovejší výsledok krájajte zemiaky na naozaj tenké a rovnomerné plátky. Ak máte doma kuchynské mandolínové strúhadlo, teraz je ten správny čas ho použiť. Ak nie, poslúži aj ostrý nôž a trocha trpezlivosti.

Jednoduché variácie

  • S klobásou alebo slaninou: Namiesto šunky môžete medzi vrstvy použiť na kolieska nakrájanú pikantnú klobásu alebo plátky slaniny. Jedlo tak získa ešte výraznejšiu a bohatšiu chuť.
  • Zeleninová verzia: Medzi vrstvy zemiakov môžete pridať aj na kolieska nakrájanú a vopred orestovanú cibuľu, tenké plátky cukety, ružičky brokolice alebo sparený špenát.

Výsledkom je neskutočne chutné, sýte a krémové jedlo z jedného pekáča, ktoré si zamiluje celá rodina a je ideálnym nedeľným obedom. Podávajte ho horúce, s kyslou uhorkou, cviklovým šalátom alebo šalátom z kyslej kapusty.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Ricette Fresche, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty