Publikované: 6. októbra 2025, 06:00
Ak sa aj vám občas stáva, že máte zapekané zemiaky miestami tvrdé, chrumkajúce a nedopečené, mám pre vás geniálny recept, ktorý tento problém navždy vyrieši. Obsahuje jeden jednoduchý, no absolútne kľúčový trik, vďaka ktorému budú plátky zemiakov vždy dokonale mäkké a rovnomerne prepečené. V kombinácii so šťavnatou šunkou, ťahavým syrom a lahodnou smotanovou zálievkou je to absolútna delikatesa.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 1 hodina
- Počet porcií: 1 pekáč (cca 4-6 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
- Trend: Jedlo z jedného pekáča / Nedeľný obed
Potrebujeme
- 1,5 kg zemiakov (varný typ A alebo B)
- 200 g dusenej šunky
- 150 g tvrdého syra (napr. Leerdammer, eidam, gouda)
- 3 ks vajec
- 250 ml smotany na varenie (12%)
- olivový olej
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
Postup prípravy
- Predpečenie zemiakov (kľúčový trik!). Rúru si predhrejte na 200 °C. Zemiaky ošúpte a nakrájajte alebo nastrúhajte na tenké plátky (s hrúbkou cca 2-3 mm).
- Vo veľkej mise dôkladne premiešajte plátky zemiakov s 3-4 lyžicami olivového oleja, soľou a čiernym korením.
- Ochutené zemiaky rovnomerne rozložte v jednej vrstve na veľký plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečte 30 minút, alebo kým nie sú zemiaky takmer úplne mäkké a na okrajoch začínajú chytať zlatistú farbu. Po upečení znížte teplotu v rúre na 190 °C.
- Príprava zálievky. Kým sa zemiaky pečú, v miske metličkou dobre rozšľahajte vajcia so smotanou. Dochuťte soľou a štipkou čerstvo nastrúhaného muškátového orieška.
- Šunku nakrájajte na pásiky alebo kocky a syr nastrúhajte nahrubo.
- Vrstvenie. Pripravte si zapekaciu misu alebo menší, hlbší pekáč (s rozmermi približne 20×30 cm).
- Na dno poukladajte tretinu predpečených zemiakov. Na ne rovnomerne rozložte polovicu šunky a posypte polovicou syra.
- Postup zopakujte: navrstvite druhú tretinu zemiakov, zvyšnú šunku a takmer celý zvyšný syr (trochu si nechajte na vrch).
- Všetko prikryte poslednou vrstvou zemiakov.
- Zapekanie. Celý pekáč rovnomerne zalejte pripravenou vaječno-smotanovou zálievkou. Vrch posypte zvyšným syrom.
- Pečte pri teplote 190 °C približne 25–30 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý a zálievka úplne stuhnutá.
- Pred krájaním a podávaním nechajte aspoň 10-15 minút odpočívať.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo predpiecť zemiaky? Je to ten geniálny trik! Keď zemiakové plátky najprv samostatne predpečiete na plechu, máte 100% istotu, že budú po finálnom zapečení v smotanovej zálievke dokonale mäkké a rovnomerne prepečené. Vďaka tomu sa vám už nikdy nestane, že by ste z pekáča vytiahli nedopečené a tvrdé zemiaky.
- Krájajte naozaj na tenko. Pre najlepší a najkrémovejší výsledok krájajte zemiaky na naozaj tenké a rovnomerné plátky. Ak máte doma kuchynské mandolínové strúhadlo, teraz je ten správny čas ho použiť. Ak nie, poslúži aj ostrý nôž a trocha trpezlivosti.
Jednoduché variácie
- S klobásou alebo slaninou: Namiesto šunky môžete medzi vrstvy použiť na kolieska nakrájanú pikantnú klobásu alebo plátky slaniny. Jedlo tak získa ešte výraznejšiu a bohatšiu chuť.
- Zeleninová verzia: Medzi vrstvy zemiakov môžete pridať aj na kolieska nakrájanú a vopred orestovanú cibuľu, tenké plátky cukety, ružičky brokolice alebo sparený špenát.
Výsledkom je neskutočne chutné, sýte a krémové jedlo z jedného pekáča, ktoré si zamiluje celá rodina a je ideálnym nedeľným obedom. Podávajte ho horúce, s kyslou uhorkou, cviklovým šalátom alebo šalátom z kyslej kapusty.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Ricette Fresche, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.