Ak sa aj vám stáva, že máte zapekané zemiaky miestami tvrdé a nedopečené, mám pre vás geniálny recept. Obsahuje jeden jednoduchý trik, vďaka ktorému budú plátky zemiakov vždy dokonale mäkké a prepečené. V kombinácii so šunkou, syrom a smotanovou zálievkou je to absolútna delikatesa.
1. Predpečenie zemiakov. Rúru predhrejte na 200 °C. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. V mise ich zmiešajte s olivovým olejom, soľou a korením.
2. Zemiaky rozložte v jednej vrstve na plech a pečte 30 minút. Po upečení znížte teplotu v rúre na 190 °C.
3. Príprava zálievky. Kým sa zemiaky pečú, v miske rozšľahajte vajcia so smotanou, soľou a muškátovým orieškom.
4. Vrstvenie. Na dno zapekacej misy (20x30 cm) navrstvite tretinu predpečených zemiakov. Pridajte polovicu šunky a syra.
5. Postup zopakujte: vrstva zemiakov, zvyšná šunka a syr. Prikryte poslednou vrstvou zemiakov.
6. Zapekanie. Všetko rovnomerne zalejte pripravenou zálievkou a posypte zvyšným syrom.
7. Pečte pri 190 °C približne 25–30 minút dozlatista.
Poznámky
1. Prečo predpiecť zemiaky? Je to geniálny trik! Keď zemiakové plátky najprv samostatne predpečiete, máte 100% istotu, že budú po finálnom zapečení v omáčke dokonale mäkké a prepečené.2. Krájajte na tenko. Pre najlepší výsledok krájajte zemiaky na naozaj tenké a rovnomerné plátky. Najlepšie to ide na kuchynskom mandolínovom strúhadle.