Ak patríte k milovníkom klasiky v podobe chrumkavej ryby so zlatistou kôrkou, tento recept je presne pre vás. Zabudnite na suché a nudné filé. Vďaka jednoduchému paprikovému cestíčku bude ryba na povrchu dokonale chrumkavá a vnútri neuveriteľne šťavnatá. Milujem túto úpravu, pretože je rýchla a výsledok je vždy ako z dobrej reštaurácie.
Je to ideálny rýchly obed alebo ľahká večera, ktorá poteší celú rodinu. S pár jednoduchými trikmi dosiahnete výsledok, ktorý sa vyrovná pravému anglickému „fish and chips“. Prečo si teda nedopriať túto celosvetovo obľúbenú pochúťku priamo u vás doma?
Ako správne pripraviť vyprážané filé v cestíčku?
Tajomstvo spočíva v dvoch krokoch. Najprv osušené a osolené filé zľahka poprášite múkou. Tento krok zabezpečí, že sa na rybu následne dokonale prichytí nadýchané cestíčko. Potom ho už len obalíte a krátko vypražíte v horúcom oleji z oboch strán.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min (+ 15 min odležanie ryby)
- Čas vyprážania: 10 min
- Počet porcií: 3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 420 kcal/porcia
- Trend: Rýchly obed
Potrebujeme
Na rybie filé:
- 320 g filiet z tresky (alebo inej bielej ryby)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- hladká múka na poprášenie
Na cestíčko:
- 50 g hladkej múky
- ½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- ½ lyžičky mletej sladkej papriky
- ½ lyžičky soli
- 70 ml studenej vody
- ½ lyžičky rastlinného oleja
- rastlinný olej na vyprážanie
Postup prípravy
- Rybie filety najprv dôkladne osušte papierovou utierkou. Z oboch strán ich osoľte, okoreňte a nechajte na tanieri odpočívať približne 15 minút.
- Medzitým si pripravte cestíčko. V miske zmiešajte preosiatu hladkú múku, soľ, čierne korenie, mletú papriku a kypriaci prášok.
- Do sypkej zmesi postupne metličkou vmiešajte studenú vodu a olej, aby vám vzniklo hladké cestíčko bez hrudiek.
- Odpočinuté filety z oboch strán zľahka poprášte hladkou múkou a prebytočnú múku oklepte.
- Na hlbšej panvici si rozpáľte dostatočnú vrstvu oleja (asi 1–2 cm).
- Každý kúsok pomúčenej ryby ponorte do pripraveného cestíčka tak, aby bol rovnomerne pokrytý.
- Opatrne vkladajte obalené filé do horúceho oleja. Vyprážajte na stredne silnom ohni približne 5 minút z jednej strany dozlatista.
- Potom filé opatrne obráťte a vyprážajte ďalšie 3–5 minút z druhej strany.
- Hotové kúsky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby odkvapkal prebytočný tuk.
Videorecept
Tipy
- Poprášenie ryby múkou pred namočením do cestíčka je kľúčové – cestíčko tak bude na nej lepšie držať.
- Pre extra nadýchané cestíčko môžete použiť dobre vychladenú perlivú vodu namiesto obyčajnej.
- Olej musí byť dostatočne horúci, inak cestíčko nasiakne tukom a nebude chrumkavé.
Variácie
- Pivné cestíčko: Namiesto vody použite v recepte rovnaké množstvo dobre vychladeného svetlého piva pre autentickejšiu chuť.
- Bylinkové cestíčko: Do hotového cestíčka pridajte lyžicu nasekaných čerstvých byliniek, napríklad petržlenovej vňate alebo pažítky.
- Pikantná verzia: Pre jemne pikantný nádych pridajte do cestíčka štipku kajenského korenia.
Záver
Podávajte horúce s chrumkavými hranolčekmi a domácou tatárskou omáčkou pre dokonalý zážitok ako z pravého „fish and chips“.
Recept vychádza z verzie od Meat & Veggies, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
