Search

Tento recept na vyprážané filé si zamilujete: Chutí ako z anglického ‘fish and chips’

Rybie filé v cestíčku
Rybie filé v cestíčku

Obsah receptu

Publikované: 16. augusta 2025, 10:40

Ak patríte k milovníkom klasiky v podobe chrumkavej ryby so zlatistou kôrkou, tento recept je presne pre vás. Zabudnite na suché a nudné filé. Vďaka jednoduchému paprikovému cestíčku bude ryba na povrchu dokonale chrumkavá a vnútri neuveriteľne šťavnatá. Milujem túto úpravu, pretože je rýchla a výsledok je vždy ako z dobrej reštaurácie.

Je to ideálny rýchly obed alebo ľahká večera, ktorá poteší celú rodinu. S pár jednoduchými trikmi dosiahnete výsledok, ktorý sa vyrovná pravému anglickému „fish and chips“. Prečo si teda nedopriať túto celosvetovo obľúbenú pochúťku priamo u vás doma?

Ako správne pripraviť vyprážané filé v cestíčku?

Tajomstvo spočíva v dvoch krokoch. Najprv osušené a osolené filé zľahka poprášite múkou. Tento krok zabezpečí, že sa na rybu následne dokonale prichytí nadýchané cestíčko. Potom ho už len obalíte a krátko vypražíte v horúcom oleji z oboch strán.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min (+ 15 min odležanie ryby)
  • Čas vyprážania: 10 min
  • Počet porcií: 3 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 420 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly obed

Potrebujeme

Na rybie filé:

  • 320 g filiet z tresky (alebo inej bielej ryby)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • hladká múka na poprášenie

Na cestíčko:

  • 50 g hladkej múky
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ lyžičky mletej sladkej papriky
  • ½ lyžičky soli
  • 70 ml studenej vody
  • ½ lyžičky rastlinného oleja
  • rastlinný olej na vyprážanie

Postup prípravy

  1. Rybie filety najprv dôkladne osušte papierovou utierkou. Z oboch strán ich osoľte, okoreňte a nechajte na tanieri odpočívať približne 15 minút.
  2. Medzitým si pripravte cestíčko. V miske zmiešajte preosiatu hladkú múku, soľ, čierne korenie, mletú papriku a kypriaci prášok.
  3. Do sypkej zmesi postupne metličkou vmiešajte studenú vodu a olej, aby vám vzniklo hladké cestíčko bez hrudiek.
  4. Odpočinuté filety z oboch strán zľahka poprášte hladkou múkou a prebytočnú múku oklepte.
  5. Na hlbšej panvici si rozpáľte dostatočnú vrstvu oleja (asi 1–2 cm).
  6. Každý kúsok pomúčenej ryby ponorte do pripraveného cestíčka tak, aby bol rovnomerne pokrytý.
  7. Opatrne vkladajte obalené filé do horúceho oleja. Vyprážajte na stredne silnom ohni približne 5 minút z jednej strany dozlatista.
  8. Potom filé opatrne obráťte a vyprážajte ďalšie 3–5 minút z druhej strany.
  9. Hotové kúsky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby odkvapkal prebytočný tuk.

Videorecept

Tipy

  1. Poprášenie ryby múkou pred namočením do cestíčka je kľúčové – cestíčko tak bude na nej lepšie držať.
  2. Pre extra nadýchané cestíčko môžete použiť dobre vychladenú perlivú vodu namiesto obyčajnej.
  3. Olej musí byť dostatočne horúci, inak cestíčko nasiakne tukom a nebude chrumkavé.

Variácie

  • Pivné cestíčko: Namiesto vody použite v recepte rovnaké množstvo dobre vychladeného svetlého piva pre autentickejšiu chuť.
  • Bylinkové cestíčko: Do hotového cestíčka pridajte lyžicu nasekaných čerstvých byliniek, napríklad petržlenovej vňate alebo pažítky.
  • Pikantná verzia: Pre jemne pikantný nádych pridajte do cestíčka štipku kajenského korenia.

Záver

Podávajte horúce s chrumkavými hranolčekmi a domácou tatárskou omáčkou pre dokonalý zážitok ako z pravého „fish and chips“.

Recept vychádza z verzie od Meat & Veggies, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty