Keď sa dni začnú skracovať a vonku sa ochladí, nie je nič lepšie ako miska horúceho a hustého bigosu. Toto jedlo vás dokonale zasýti a zahreje. Tento recept na tradičný bigos je poctivý, plný chuti a vďaka postupu krok za krokom ho zvládne každý.
Základom je pomalé dusenie, počas ktorého mäso krásne zmäkne a kapusta získa tú správnu sladkastú chuť. Pripravíme si spolu toto voňavé jedlo z jedného hrnca?
Ako uvariť jednoduchý domáci bigos?
Na oleji opečte na kocky nakrájané bravčové mäso. Vyberte ho a vo výpeku orestujte cibuľu s mrkvou. Vráťte mäso, pridajte nakrájanú kapustu, koreniny, podlejte a pomaly duste pod pokrievkou aspoň 1,5 hodiny domäkka.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: 1 hodina 45 minút
- Počet porcií: 4–6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 600 kcal/porcia
- Trend: Jedlo z jedného hrnca
Potrebujeme
- 1 kg bravčového pliecka alebo stehna
- 1 menšia hlávka bielej kapusty (cca 1,2 kg)
- 1 veľká cibuľa
- 1 stredne veľká mrkva
- 2–3 strúčiky cesnaku
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 2 PL rastlinného oleja
- 200 ml horúcej vody (alebo vývaru)
- 2 ks bobkového listu
- 1 ČL sušeného rozmarínu
- 1 ČL korenia na mäso (voliteľné)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
Príprava surovín
- Najprv si pripravte mäso. Umyte ho, osušte a nakrájajte na väčšie kocky (asi 3×3 cm).
- Kapustu prekrojte na štvrtiny, vyrežte tvrdý hlúb a kapustu nakrájajte na tenké prúžky.
- Nakrájanú kapustu vložte do veľkej misy, posoľte ju (asi 1 ČL), a rukami ju poriadne postláčajte a premiešajte. Nechajte ju aspoň 15 minút odpočívať, pustí tak šťavu a trochu zmäkne.
- Cibuľu nasekajte nadrobno a mrkvu nastrúhajte nahrubo.
Varenie bigosu krok za krokom
- Vo veľkom, hrubostennom hrnci rozohrejte olej. Na oleji zprudka opečte kocky mäsa zo všetkých strán dozlatista. Je lepšie to robiť na viackrát, aby sa mäso opekalo a nie dusilo.
- Opečené mäso vyberte dierovanou naberačkou z hrnca a odložte bokom na tanier.
- Do výpeku v hrnci dajte cibuľu a restujte ju do sklovita, asi 5 minút. Potom pridajte nastrúhanú mrkvu a restujte ďalšie 2-3 minúty.
- Do hrnca vráťte mäso. Pridajte paradajkový pretlak, osoľte, okoreňte a prípadne pridajte korenie na mäso. Všetko minútu restujte, aby sa chute prepojili.
- Na mäsový základ teraz navrstvite vyžmýkanú kapustu (šťavu, ktorú pustila, zatiaľ odložte). Prikryte pokrievkou a nechajte na miernom ohni dusiť 10 minút. Kapusta sa sparí a výrazne zmenší svoj objem.
- Po 10 minútach všetko dobre premiešajte. Pridajte bobkový list a rozmarín. Podlejte 200 ml horúcej vody (alebo vývaru) a šťavou z kapusty.
- Hrniec prikryte pokrievkou, stíšte plameň na úplné minimum a pomaly duste aspoň 1,5 hodiny. Počas dusenia občas premiešajte a podľa potreby podlejte trochou horúcej vody.
- Asi 10 minút pred koncom varenia vmiešajte do bigosu prelisovaný cesnak. Už len krátko prevarte, dochuťte a odstavte.
Videorecept
Tipy
- Trpezlivosť prináša mäkké mäso: Tajomstvo dokonalého bigosu je v naozaj pomalom a dlhom dusení. Neponáhľajte sa. Mäso potrebuje čas, aby skrehko a pustilo všetku chuť do kapusty. Tých 90 minút je absolútne minimum.
- Použite vývar namiesto vody: Ak chcete chuť posunúť na ešte vyššiu úroveň, nahraďte vodu kvalitným hovädzím alebo zeleninovým vývarom. Rozdiel v plnosti chuti je naozaj poznať.
- Najlepší je na druhý deň: Rovnako ako pri guláši alebo kapustnici, aj bigos chutí najlepšie na druhý, či dokonca tretí deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja a rozležia. Nebojte sa ho uvariť plný hrniec!
Variácie
- Pravý poľský bigos: Pre autentickejšiu verziu nahraďte polovicu čerstvej kapusty kyslou kapustou a počas dusenia pridajte hrsť sušených sliviek a sušených húb (predtým namočených vo vode).
- S klobásou: Spolu s mäsom môžete na začiatku opiecť aj 150 g na kolieska nakrájanej kvalitnej domácej klobásy pre ešte lepšiu dymovú chuť.
- Pikantná verzia: Pridajte do základu pol lyžičky pálivej alebo údenej papriky, prípadne na začiatku orestujte s cibuľou jednu nasekanú čili papričku.
Záver
Podávajte s čerstvým chlebom na vytieranie šťavy. Je to poctivé jedlo, ktoré zahreje na tele aj na duši.
Tento recept je inšpirovaný od Цветкова Наталья, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
