Keď sa dni začnú skracovať a vonku sa ochladí, nie je nič lepšie ako miska horúceho a hustého bigosu. Toto jedlo vás dokonale zasýti a zahreje. Tento recept na tradičný bigos je poctivý, plný chuti a vďaka postupu krok za krokom ho zvládne každý.
1. Mäso umyte, osušte a nakrájajte na väčšie kocky (asi 3x3 cm). Cibuľu nasekajte nadrobno a mrkvu nastrúhajte nahrubo.
2. Kapustu prekrojte, vyrežte hlúb a nakrájajte ju na tenké prúžky. Vložte ju do veľkej misy, posoľte (asi 1 ČL), a rukami ju poriadne postláčajte. Nechajte ju 15 minút odpočívať, pustí tak šťavu a zmäkne.
Varenie bigosu krok za krokom:
3. Vo veľkom, hrubostennom hrnci rozohrejte olej. Na oleji zprudka opečte mäso zo všetkých strán dozlatista. Robte to na viackrát, aby sa mäso opekalo a nie dusilo.
4. Opečené mäso vyberte z hrnca a odložte bokom.
5. Do výpeku v hrnci dajte cibuľu a restujte ju do sklovita. Pridajte mrkvu a restujte ďalšie 2-3 minúty.
6. Do hrnca vráťte mäso. Pridajte paradajkový pretlak a minútu ho restujte. Ochuťte soľou, korením a korením na mäso.
7. Na mäsový základ teraz navrstvite vyžmýkanú kapustu. Prikryte pokrievkou a nechajte na miernom ohni dusiť 10 minút. Kapusta sa sparí a zmenší svoj objem.
8. Po 10 minútach všetko dobre premiešajte. Pridajte bobkový list a rozmarín. Podlejte 200 ml vody (alebo vývaru).
9. Hrniec prikryte pokrievkou, stíšte plameň na minimum a pomaly duste aspoň 1,5 hodiny. Občas premiešajte a podľa potreby podlejte.
10. Asi 10 minút pred koncom vmiešajte do bigosu prelisovaný cesnak. Už len krátko prevarte a odstavte.
Poznámky
1. Trpezlivosť prináša mäkké mäso: Tajomstvo dokonalého bigosu je v naozaj pomalom a dlhom dusení. Neponáhľajte sa. Mäso potrebuje čas, aby skrehko a pustilo všetku chuť do kapusty. Tých 90 minút je minimum.2. Použite vývar namiesto vody: Ak chcete chuť posunúť na ešte vyššiu úroveň, nahraďte vodu kvalitným hovädzím alebo zeleninovým vývarom. Rozdiel v plnosti chuti je naozaj poznať.3. Bigos na druhý deň: Rovnako ako pri guláši, aj bigos chutí najlepšie na druhý, či dokonca tretí deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja a rozležia. Nebojte sa ho uvariť viac!Variácie:• Pravý poľský bigos: Pre autentickejšiu verziu nahraďte polovicu čerstvej kapusty kyslou kapustou a pridajte hrsť sušených sliviek a sušených húb (predtým namočených).• S klobásou: Spolu s mäsom môžete na začiatku opiecť aj 150 g na kolieska nakrájanej kvalitnej klobásy pre dymovú chuť.• Pikantná verzia: Pridajte do základu pol lyžičky pálivej alebo údenej papriky, prípadne nasekanú čili papričku.