Search

Tento recept musíte skúsiť: Šťavnaté cuketové rolky s mäsom pečené v paradajkovej omáčke

Šťavnaté cuketové rolky s mäsom
Šťavnaté cuketové rolky s mäsom

Obsah receptu

Publikované: 16. júla 2025, 12:00

Hľadáte originálny recept, ktorým ohúrite celú rodinu? Tieto fantastické cuketové rolky plnené mletým mäsom, napichnuté na špajli a zapečené v bohatej paradajkovej omáčke, sú absolútny kulinársky zážitok. Sú neuveriteľne šťavnaté, plné chuti a príprava je jednoduchšia, ako sa zdá. Zabudnite na klasické fašírky, toto je nová úroveň!

Kúzlo tohto jedla spočíva vo vrstvení chutí – od ochuteného mäsa, cez jemnú cuketu až po pikantnú omáčku a roztopený syr na vrchu. Všetko sa dokonale prepojí počas pečenia v jednom pekáči.

Ako sa robia najlepšie cuketové rolky s mäsom?

Tenké plátky cukety nechajte zmäknúť so soľou. Medzitým zmiešajte mleté mäso s cibuľou, cesnakom a koreninami. Zmesou naplňte plátky cukety, zrolujte ich a napichnite na špajle. Vložte do pekáča, zalejte paradajkovou omáčkou a pečte pri 200°C asi 35 minút. Nakoniec posypte syrom a krátko dopečte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas pečenia: 40-45 minút
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia

Potrebujeme

Na mäsové rolky

  • 3 stredne veľké cukety
  • 200 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového)
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL hladkej múky
  • 6-7 vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 ČL olivového oleja
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • 1/4 ČL mletej rasce
  • štipka mletého čili
  • 6 drevených špajlí (namočených vo vode)

Na omáčku a zapekanie

  • 1 paradajka
  • 4 zelené papriky (menšie)
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 3 PL rastlinného oleja
  • 400 ml horúcej vody
  • 50 g strúhaného syra čedar (alebo iného)
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy

Príprava roliek

  1. Cukety umyte a škrabkou na zemiaky alebo mandolínou nakrájajte na tenké pozdĺžne plátky. Jemne ich posoľte a nechajte 10 minút odstáť, aby zmäkli a dali sa ľahko rolovať.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso s nadrobno nasekanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, nasekanou petržlenovou vňaťou, múkou a olivovým olejom.
  3. Mäsovú zmes dochuťte soľou, čiernym korením, rascou a štipkou čili. Dôkladne premiešajte.
  4. Zmäknuté plátky cukety jemne osušte papierovou utierkou. Na každý plátok rovnomerne rozotrite tenkú vrstvu mäsovej plnky.
  5. Plátky opatrne zrolujte a napichujte na vopred namočené drevené špajle (cca 4-6 roliek na jednu špajľu, podľa veľkosti).

Príprava omáčky a pečenie

  1. Rúru si predhrejte na 200 °C. Dno zapekacej misy alebo pekáča potrite olejom.
  2. Na dno misy poukladajte na väčšie kusy nakrájanú papriku a paradajku. Na zeleninu položte pripravené špajle s rolkami.
  3. V samostatnej nádobe zmiešajte paradajkový pretlak, rastlinný olej, mletú sladkú papriku, soľ a korenie. Zalejte horúcou vodou a dobre rozmiešajte.
  4. Pripravenou omáčkou rovnomerne zalejte rolky a zeleninu v pekáči.
  5. Pekáč prikryte navlhčeným papierom na pečenie alebo alobalom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 35-40 minút.
  6. Po uplynutí tejto doby pekáč vyberte, odstráňte papier a rolky posypte nastrúhaným syrom.
  7. Vráťte do rúry a pečte odokryté ešte 5-10 minút, kým sa syr krásne neroztopí a nezozlatne. Pred podávaním môžete špajle opatrne vytiahnuť.

Videorecept

Tipy

  1. Mleté mäso môžete nahradiť zmesou húb a ryže pre vegetariánsku verziu.
  2. Do paradajkovej omáčky pridajte štipku cukru na zjemnenie kyslosti paradajok.
  3. Podávajte s ryžou, kuskusom alebo len s čerstvým chlebom na namáčanie do omáčky.



Toto jedlo je skvelým dôkazom toho, aké lahodné a kreatívne môžu byť recepty z cukety. Prajeme vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od köyden lezzetler, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty