Hľadáte originálny recept, ktorým ohúrite celú rodinu? Tieto fantastické cuketové rolky plnené mletým mäsom, napichnuté na špajli a zapečené v bohatej paradajkovej omáčke, sú absolútny kulinársky zážitok. Sú neuveriteľne šťavnaté, plné chuti a príprava je jednoduchšia, ako sa zdá. Zabudnite na klasické fašírky, toto je nová úroveň!
Kúzlo tohto jedla spočíva vo vrstvení chutí – od ochuteného mäsa, cez jemnú cuketu až po pikantnú omáčku a roztopený syr na vrchu. Všetko sa dokonale prepojí počas pečenia v jednom pekáči.
Ako sa robia najlepšie cuketové rolky s mäsom?
Tenké plátky cukety nechajte zmäknúť so soľou. Medzitým zmiešajte mleté mäso s cibuľou, cesnakom a koreninami. Zmesou naplňte plátky cukety, zrolujte ich a napichnite na špajle. Vložte do pekáča, zalejte paradajkovou omáčkou a pečte pri 200°C asi 35 minút. Nakoniec posypte syrom a krátko dopečte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas pečenia: 40-45 minút
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia
Potrebujeme
Na mäsové rolky
- 3 stredne veľké cukety
- 200 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového)
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL hladkej múky
- 6-7 vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate
- 1 ČL olivového oleja
- 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- 1/4 ČL mletej rasce
- štipka mletého čili
- 6 drevených špajlí (namočených vo vode)
Na omáčku a zapekanie
- 1 paradajka
- 4 zelené papriky (menšie)
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 3 PL rastlinného oleja
- 400 ml horúcej vody
- 50 g strúhaného syra čedar (alebo iného)
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy
Príprava roliek
- Cukety umyte a škrabkou na zemiaky alebo mandolínou nakrájajte na tenké pozdĺžne plátky. Jemne ich posoľte a nechajte 10 minút odstáť, aby zmäkli a dali sa ľahko rolovať.
- Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso s nadrobno nasekanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, nasekanou petržlenovou vňaťou, múkou a olivovým olejom.
- Mäsovú zmes dochuťte soľou, čiernym korením, rascou a štipkou čili. Dôkladne premiešajte.
- Zmäknuté plátky cukety jemne osušte papierovou utierkou. Na každý plátok rovnomerne rozotrite tenkú vrstvu mäsovej plnky.
- Plátky opatrne zrolujte a napichujte na vopred namočené drevené špajle (cca 4-6 roliek na jednu špajľu, podľa veľkosti).
Príprava omáčky a pečenie
- Rúru si predhrejte na 200 °C. Dno zapekacej misy alebo pekáča potrite olejom.
- Na dno misy poukladajte na väčšie kusy nakrájanú papriku a paradajku. Na zeleninu položte pripravené špajle s rolkami.
- V samostatnej nádobe zmiešajte paradajkový pretlak, rastlinný olej, mletú sladkú papriku, soľ a korenie. Zalejte horúcou vodou a dobre rozmiešajte.
- Pripravenou omáčkou rovnomerne zalejte rolky a zeleninu v pekáči.
- Pekáč prikryte navlhčeným papierom na pečenie alebo alobalom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 35-40 minút.
- Po uplynutí tejto doby pekáč vyberte, odstráňte papier a rolky posypte nastrúhaným syrom.
- Vráťte do rúry a pečte odokryté ešte 5-10 minút, kým sa syr krásne neroztopí a nezozlatne. Pred podávaním môžete špajle opatrne vytiahnuť.
Videorecept
Tipy
- Mleté mäso môžete nahradiť zmesou húb a ryže pre vegetariánsku verziu.
- Do paradajkovej omáčky pridajte štipku cukru na zjemnenie kyslosti paradajok.
- Podávajte s ryžou, kuskusom alebo len s čerstvým chlebom na namáčanie do omáčky.
Toto jedlo je skvelým dôkazom toho, aké lahodné a kreatívne môžu byť recepty z cukety. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od köyden lezzetler, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
