Search

Tento pomarančový koláč pečiem stále dokola: Susedy si nevedia vynachváliť jeho sviežu chuť a jemný krém

Krehký pomarančový koláč
Krehký pomarančový koláč

Obsah receptu

Publikované: 9. októbra 2025, 05:00

Máte chuť na niečo svieže a originálne? Tento recept je môj tajný tromf na každú návštevu. Susedy ho milujú pre dokonalú kombináciu krehkého cesta, intenzívnej pomarančovej plnky a prekvapivo ľahkého smotanového krému. Pečiem ho stále a nikdy nesklame.

Celé kúzlo spočíva v troch lahodných vrstvách. A vďaka jednoduchému fígľu s nastrúhaným cestom na vrchu bude koláčik aj nádherne chrumkavý. Pridáte sa ku klubu jeho fanúšikov aj vy?

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas pečenia: 55 min
  • Čas chladenia: 60 min
  • Počet porcií: 12
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 310 kcal/porcia
  • Trend: Nedeľný koláč

Potrebujeme

pre okrúhlu formu s priemerom 24 cm

Cesto:

  • 250 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 90 g masla (studeného, nakrájaného na kocky)
  • 40 g kryštálového cukru
  • 2 ks vaječných žĺtkov
  • 1 štipka soli

Pomarančová náplň:

  • 2 ks veľkých pomarančov (ideálne v bio kvalite)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 30 g kukuričného škrobu

Smotanový krém:

  • 2 ks vaječných bielkov
  • 90 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 400 g kyslej smotany (aspoň 16 %)
  • 30 g kukuričného škrobu

Postup prípravy

Príprava krehkého cesta:

  1. V miske zmiešajte preosiatu múku, kypriaci prášok, cukor a štipku soli.
  2. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo. Prstami alebo mixérom rýchlo spracujte suroviny na drobivú zmes pripomínajúcu vlhký piesok.
  3. Pridajte žĺtky a vypracujte hladké, kompaktné cesto. Dlho ho nemieste, aby zostalo krehké.
  4. Cesto rozdeľte na dve časti v pomere 2:1. Väčšiu časť (⅔) roztlačte na dno a boky okrúhlej formy (s priemerom 24 cm) vystlanej papierom na pečenie. Menšiu časť (⅓) zabaľte do fólie. Obe časti cesta dajte aspoň na 20 minút do chladničky.

Príprava náplne a krému:

  1. Pomaranče dôkladne umyte. Z oboch nastrúhajte kôru. Potom ich ošúpte a snažte sa odstrániť čo najviac bielej horkej časti. Dužinu nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Kúsky pomarančov aj s kôrou vložte do menšieho hrnca a ponorným mixérom rozmixujte na kašu. Pridajte cukor a kukuričný škrob a dobre premiešajte.
  3. Zmes za stáleho miešania varte na miernom ohni 2–3 minúty, kým nezhustne do podoby pudingu. Nechajte ju mierne vychladnúť.
  4. V čistej miske vyšľahajte bielky s kryštálovým a vanilkovým cukrom do pevného, lesklého snehu. V inej miske metličkou rozmiešajte kyslú smotanu s kukuričným škrobom.
  5. Smotanovú zmes opatrne a po častiach vmiešajte stierkou do bielkového snehu, aby krém zostal nadýchaný.

Kompletizácia a pečenie:

  1. Rúru predhrejte na 170 °C. Z chladničky vyberte formu s cestom. Na korpus rovnomerne rozotrite mierne vychladnutú pomarančovú náplň.
  2. Na náplň navrstvite nadýchaný smotanový krém.
  3. Nakoniec vyberte z chladničky menšiu časť cesta a na hrubom strúhadle ho nastrúhajte rovnomerne na povrch krému.
  4. Koláč pečte v predhriatej rúre približne 50–55 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý.
  5. Upečený koláč nechajte úplne vychladnúť vo forme, ideálne aspoň hodinu. Krém tak stuhne a koláč sa bude lepšie krájať.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ak sa cesto lepí: Krehké cesto môže byť niekedy lepivé. Ak sa vám to stane, jemne si pomúčte ruky alebo pracovnú dosku. Pri vtláčaní do formy si môžete pomôcť dnom pohára.
  2. Zimná vôňa: Skúste do pomarančovej plnky pridať štipku mletej škorice alebo kardamónu. Dodáte koláču zaujímavý a hrejivý zimný nádych.

Jednoduché variácie

  • Citrónová verzia: Namiesto pomarančov použite 3–4 šťavnaté citróny. Získate tak osviežujúci a pikantnejší koláč v štýle lemon tart.
  • S mandľami: Do cesta alebo do vrchnej posýpky pridajte 50 g najemno mletých mandlí. Koláč získa lahodnú orieškovú chuť a bude ešte chrumkavejší.

Výsledkom je koláč, ktorý je svieži, krémový a chrumkavý zároveň. Pred podávaním ho zľahka posypte práškovým cukrom.

Recept vychádza z verzie od Ellen’s Kitchen, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty