Publikované: 9. októbra 2025, 05:00
Máte chuť na niečo svieže a originálne? Tento recept je môj tajný tromf na každú návštevu. Susedy ho milujú pre dokonalú kombináciu krehkého cesta, intenzívnej pomarančovej plnky a prekvapivo ľahkého smotanového krému. Pečiem ho stále a nikdy nesklame.
Celé kúzlo spočíva v troch lahodných vrstvách. A vďaka jednoduchému fígľu s nastrúhaným cestom na vrchu bude koláčik aj nádherne chrumkavý. Pridáte sa ku klubu jeho fanúšikov aj vy?
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas pečenia: 55 min
- Čas chladenia: 60 min
- Počet porcií: 12
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 310 kcal/porcia
- Trend: Nedeľný koláč
Potrebujeme
pre okrúhlu formu s priemerom 24 cm
Cesto:
- 250 g hladkej múky (preosiatej)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 90 g masla (studeného, nakrájaného na kocky)
- 40 g kryštálového cukru
- 2 ks vaječných žĺtkov
- 1 štipka soli
Pomarančová náplň:
- 2 ks veľkých pomarančov (ideálne v bio kvalite)
- 100 g kryštálového cukru
- 30 g kukuričného škrobu
Smotanový krém:
- 2 ks vaječných bielkov
- 90 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 400 g kyslej smotany (aspoň 16 %)
- 30 g kukuričného škrobu
Postup prípravy
Príprava krehkého cesta:
- V miske zmiešajte preosiatu múku, kypriaci prášok, cukor a štipku soli.
- Pridajte na kocky nakrájané studené maslo. Prstami alebo mixérom rýchlo spracujte suroviny na drobivú zmes pripomínajúcu vlhký piesok.
- Pridajte žĺtky a vypracujte hladké, kompaktné cesto. Dlho ho nemieste, aby zostalo krehké.
- Cesto rozdeľte na dve časti v pomere 2:1. Väčšiu časť (⅔) roztlačte na dno a boky okrúhlej formy (s priemerom 24 cm) vystlanej papierom na pečenie. Menšiu časť (⅓) zabaľte do fólie. Obe časti cesta dajte aspoň na 20 minút do chladničky.
Príprava náplne a krému:
- Pomaranče dôkladne umyte. Z oboch nastrúhajte kôru. Potom ich ošúpte a snažte sa odstrániť čo najviac bielej horkej časti. Dužinu nakrájajte na menšie kúsky.
- Kúsky pomarančov aj s kôrou vložte do menšieho hrnca a ponorným mixérom rozmixujte na kašu. Pridajte cukor a kukuričný škrob a dobre premiešajte.
- Zmes za stáleho miešania varte na miernom ohni 2–3 minúty, kým nezhustne do podoby pudingu. Nechajte ju mierne vychladnúť.
- V čistej miske vyšľahajte bielky s kryštálovým a vanilkovým cukrom do pevného, lesklého snehu. V inej miske metličkou rozmiešajte kyslú smotanu s kukuričným škrobom.
- Smotanovú zmes opatrne a po častiach vmiešajte stierkou do bielkového snehu, aby krém zostal nadýchaný.
Kompletizácia a pečenie:
- Rúru predhrejte na 170 °C. Z chladničky vyberte formu s cestom. Na korpus rovnomerne rozotrite mierne vychladnutú pomarančovú náplň.
- Na náplň navrstvite nadýchaný smotanový krém.
- Nakoniec vyberte z chladničky menšiu časť cesta a na hrubom strúhadle ho nastrúhajte rovnomerne na povrch krému.
- Koláč pečte v predhriatej rúre približne 50–55 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý.
- Upečený koláč nechajte úplne vychladnúť vo forme, ideálne aspoň hodinu. Krém tak stuhne a koláč sa bude lepšie krájať.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ak sa cesto lepí: Krehké cesto môže byť niekedy lepivé. Ak sa vám to stane, jemne si pomúčte ruky alebo pracovnú dosku. Pri vtláčaní do formy si môžete pomôcť dnom pohára.
- Zimná vôňa: Skúste do pomarančovej plnky pridať štipku mletej škorice alebo kardamónu. Dodáte koláču zaujímavý a hrejivý zimný nádych.
Jednoduché variácie
- Citrónová verzia: Namiesto pomarančov použite 3–4 šťavnaté citróny. Získate tak osviežujúci a pikantnejší koláč v štýle lemon tart.
- S mandľami: Do cesta alebo do vrchnej posýpky pridajte 50 g najemno mletých mandlí. Koláč získa lahodnú orieškovú chuť a bude ešte chrumkavejší.
Výsledkom je koláč, ktorý je svieži, krémový a chrumkavý zároveň. Pred podávaním ho zľahka posypte práškovým cukrom.
Recept vychádza z verzie od Ellen’s Kitchen, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.