Search

Tento ‘lenivý’ jablkový závin je lepší ako klasická štrúdľa. Je mäkký, vláčny a neskutočne rýchly.

Rýchly jablkový závin
Rýchly jablkový závin

Obsah receptu

Publikované: 6. októbra 2025, 08:00

Ak milujete chuť domácej jablkovej štrúdle, ale odrádza vás zdĺhavé ťahanie alebo príprava kysnutého cesta, mám pre vás geniálny recept, ktorý si zamilujete. Tento ‘lenivý’ závin má fantastické cesto bez kysnutia, ktoré len rýchlo zmiešate vareškou. Je neuveriteľne mäkký, vláčny, plný šťavnatého džemu a chrumkavých orechov. A čo je najlepšie? Celá príprava vám zaberie len pár minút!

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia/pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: 2 menšie záviny
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 420 kcal/porcia
  • Trend: Rýchle pečenie / Bez kysnutia

Potrebujeme

  • 280 g hladkej múky
  • 1 ks vajce
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 ml slnečnicového oleja
  • 1 PL bieleho jogurtu
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
  • kôra z 1 bio citróna
  • cca 6-8 PL jablkového džemu
  • 40 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

  1. Príprava cesta. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise metličkou rozšľahajte celé vajce s kryštálovým a vanilkovým cukrom a čerstvo nastrúhanou citrónovou kôrou.
  3. Pridajte biely jogurt a olej a opäť všetko dobre premiešajte.
  4. V samostatnej miske zmiešajte a preosejte múku s kypriacim práškom.
  5. Sypkú zmes postupne zapracujte do tekutej zmesi a rukou rýchlo vymieste hladké, mäkké a nelepivé cesto.
  6. Tvarovanie závinov. Cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na dve rovnaké polovice.
  7. Každú polovicu rozvaľkajte na tenký obdĺžnik.
  8. Celú plochu každého obdĺžnika potrite 3-4 lyžicami jablkového džemu.
  9. Posypte polovicou nahrubo nasekaných vlašských orechov (cca 20 g na každý závin).
  10. Každý obdĺžnik pevne zrolujte do tvaru závinu a opatrne ho preneste na pripravený plech.
  11. Dokončenie a pečenie. Ak chcete, povrch oboch závinov môžete potrieť trochou džemu rozmiešaného s kvapkou vody. Vďaka tomu sa na nich udrží posýpka.
  12. Záviny posypte zvyšnými nasekanými orechmi.
  13. Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý.
  14. Po upečení nechajte vychladnúť a pred podávaním bohato posypte práškovým cukrom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Cesto bez kysnutia a bez čakania. Najväčšia výhoda tohto cesta je v jeho rýchlosti. Keďže obsahuje kypriaci prášok a nie droždie, nepotrebuje vôbec kysnúť. Po zamiesení ho môžete okamžite vaľkať, plniť a piecť. Je to ideálny recept, keď vás prepadne nečakaná chuť na sladké a nemáte čas čakať.
  2. Džemová glazúra pre extra chuť. Potretie povrchu tenkou vrstvou džemu pred pečením je skvelý, aj keď voliteľný trik. Nielenže na ňom budú skvele držať nasekané orechy, ale po upečení vytvorí jemne lepkavú a sladkú glazúru, ktorá je neodolateľná a udrží závin dlhšie vláčny.

Jednoduché variácie

  • S inou plnkou: Namiesto jablkového džemu môžete použiť akúkoľvek vašu obľúbenú hustú plnku – fantastický je slivkový lekvár, maková alebo tvarohová plnka. Vždy to bude delikatesa.
  • S čerstvými jablkami: Ak nemáte po ruke džem, rýchlo si na panvici poduste 2 nahrubo nastrúhané jablká s lyžicou cukru a škoricou, kým nezmäknú a neodparí sa prebytočná šťava. Nechajte plnku úplne vychladnúť a použite ju rovnako ako džem.

Výsledkom je neuveriteľne vláčne a voňavé pečivo, ktoré je oveľa jednoduchšie a rýchlejšie ako klasická štrúdľa, no chuťovo za ňou vôbec nezaostáva. Najlepšie chutí v deň pečenia, nakrájaný na hrubšie plátky ku káve alebo čaju.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Fatto in Casa da Alba, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty