Search

Tento koláč vyzerá ako od majstra cukrára. Nikto nemusí vedieť, že ste ho len zamiešali v jednej miske za 15 minút.

dvojfarebný jogurtový koláč
dvojfarebný jogurtový koláč

Obsah receptu

Publikované: 11. septembra 2025, 09:30

Ak hľadáte recept, ktorý má maximálny efekt pri minimálnej námahe, práve ste ho našli. Tento dvojfarebný koláč je neuveriteľne jednoduchý. Cesto zamiešate v jednej miske a jogurtové ostrovčeky mu dodajú vzhľad aj chuť luxusného dezertu. Nikto vám neuverí, aký je ľahký.

Vláčne kakaové cesto, jemné vanilkové a k tomu krémové jogurtové „prekvapenia“ na vrchu. Tento koláč je pastvou pre oči aj pre chuťové poháriky. Tak čo, ideme na to?

Ako upiecť dvojfarebný koláč?

Z jednoduchého liateho cesta oddeľte polovicu a zafarbite ju kakaom. Cestá striedavo nalejte do formy a špajdľou vytvorte mramorový vzor. Na vrch pridajte kôpky jogurtového krému a upečte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas pečenia: 40 min
  • Počet porcií: 12
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 275 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly koláč / Jednoduché pečenie

Potrebujeme

Mramorové cesto

  • 3 ks vajec
  • 1 štipka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 110 ml slnečnicového oleja
  • 110 ml mlieka
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (15 g)
  • 20 g kakaa
  • 2 PL mlieka (do kakaového cesta)

Jogurtové ostrovčeky

  • 1 ks vajca
  • 100 g hustého bieleho jogurtu
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1/2 balíčka vanilkového cukru
  • 50 g čokoládových kúskov (na posypanie)

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte okrúhlu tortovú formu (s priemerom 22-24 cm). Dno vysteľte papierom na pečenie a boky vymastite maslom.
  2. Rúru predhrejte na 175 °C.
  3. Vo veľkej mise vyšľahajte celé 3 vajcia so štipkou soli a oboma druhmi cukru do svetlej, nadýchanej peny.
  4. Za stáleho šľahania na nízkych otáčkach pomaly prilievajte olej a následne 110 ml mlieka.
  5. Preosejte polohrubú múku s kypriacim práškom a už len zľahka stierkou alebo na najnižších otáčkach vmiešajte do tekutej zmesi.
  6. Približne polovicu cesta odlejte do druhej misky. Vmiešajte do nej preosiate kakao a 2 lyžice mlieka, aby cesto nebolo príliš husté.
  7. Do pripravenej formy teraz striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto. Vytvorte tak nepravidelné škvrny.
  8. Špajdľou alebo rúčkou lyžičky opatrne prejdite cestom na 3-4 miestach, aby ste vytvorili pekný mramorový vzor.
  9. V malej miske metličkou zmiešajte všetky suroviny na jogurtovú zmes (1 vajce, jogurt, cukre, škrob).
  10. Lyžicou robte na povrch mramorového cesta kôpky jogurtovej zmesi – vytvoria sa tak „ostrovčeky“.
  11. Všetko na záver posypte čokoládovými kúskami.
  12. Pečte v predhriatej rúre 35–40 minút. Upečenosť skontrolujte špajdľou.
  13. Koláč nechajte po upečení úplne vychladnúť vo forme.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na dokonalé mramorovanie: Pri vytváraní vzoru platí, že menej je viac. Naozaj stačí špajdľou prejsť cestom len 3-4 krát. Ak by ste miešali príliš dlho, farby by sa zliali do jednej a pekný mramorový efekt by zanikol.
  2. Jogurt je kľúčový: Pre najlepší výsledok použite hustý, plnotučný biely jogurt, ideálne gréckeho typu. Dodá krémovým ostrovčekom lepšiu konzistenciu a bohatšiu chuť. Riedené nízkotučné jogurty by mohli byť príliš vodnaté.

Jednoduché variácie

  • Ovocná verzia: Namiesto čokoládových kúskov môžete na vrch koláča, medzi jogurtové ostrovčeky, poukladať čerstvé alebo mrazené ovocie, napríklad maliny, čerešne alebo ríbezle.
  • Oriešková verzia: Do svetlej časti cesta vmiešajte 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo mandlí pre príjemné chrumknutie.

Záver

A koláč, ktorý klame telom a vyzerá zložito, je na svete. Podávajte ho len tak, posypaný práškovým cukrom, ku káve alebo čaju.

Recept vychádza z verzie od Einfache leckere kuchen, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty