Ak hľadáte recept, ktorý má maximálny efekt pri minimálnej námahe, práve ste ho našli. Tento dvojfarebný koláč je neuveriteľne jednoduchý. Cesto zamiešate v jednej miske a jogurtové ostrovčeky mu dodajú vzhľad aj chuť luxusného dezertu. Nikto vám neuverí, aký je ľahký.
Vláčne kakaové cesto, jemné vanilkové a k tomu krémové jogurtové „prekvapenia“ na vrchu. Tento koláč je pastvou pre oči aj pre chuťové poháriky. Tak čo, ideme na to?
Ako upiecť dvojfarebný koláč?
Z jednoduchého liateho cesta oddeľte polovicu a zafarbite ju kakaom. Cestá striedavo nalejte do formy a špajdľou vytvorte mramorový vzor. Na vrch pridajte kôpky jogurtového krému a upečte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: 40 min
- Počet porcií: 12
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 275 kcal/porcia
- Trend: Rýchly koláč / Jednoduché pečenie
Potrebujeme
Mramorové cesto
- 3 ks vajec
- 1 štipka soli
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 150 g kryštálového cukru
- 110 ml slnečnicového oleja
- 110 ml mlieka
- 250 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (15 g)
- 20 g kakaa
- 2 PL mlieka (do kakaového cesta)
Jogurtové ostrovčeky
- 1 ks vajca
- 100 g hustého bieleho jogurtu
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1/2 balíčka vanilkového cukru
- 50 g čokoládových kúskov (na posypanie)
Postup prípravy
- Najprv si pripravte okrúhlu tortovú formu (s priemerom 22-24 cm). Dno vysteľte papierom na pečenie a boky vymastite maslom.
- Rúru predhrejte na 175 °C.
- Vo veľkej mise vyšľahajte celé 3 vajcia so štipkou soli a oboma druhmi cukru do svetlej, nadýchanej peny.
- Za stáleho šľahania na nízkych otáčkach pomaly prilievajte olej a následne 110 ml mlieka.
- Preosejte polohrubú múku s kypriacim práškom a už len zľahka stierkou alebo na najnižších otáčkach vmiešajte do tekutej zmesi.
- Približne polovicu cesta odlejte do druhej misky. Vmiešajte do nej preosiate kakao a 2 lyžice mlieka, aby cesto nebolo príliš husté.
- Do pripravenej formy teraz striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto. Vytvorte tak nepravidelné škvrny.
- Špajdľou alebo rúčkou lyžičky opatrne prejdite cestom na 3-4 miestach, aby ste vytvorili pekný mramorový vzor.
- V malej miske metličkou zmiešajte všetky suroviny na jogurtovú zmes (1 vajce, jogurt, cukre, škrob).
- Lyžicou robte na povrch mramorového cesta kôpky jogurtovej zmesi – vytvoria sa tak „ostrovčeky“.
- Všetko na záver posypte čokoládovými kúskami.
- Pečte v predhriatej rúre 35–40 minút. Upečenosť skontrolujte špajdľou.
- Koláč nechajte po upečení úplne vychladnúť vo forme.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na dokonalé mramorovanie: Pri vytváraní vzoru platí, že menej je viac. Naozaj stačí špajdľou prejsť cestom len 3-4 krát. Ak by ste miešali príliš dlho, farby by sa zliali do jednej a pekný mramorový efekt by zanikol.
- Jogurt je kľúčový: Pre najlepší výsledok použite hustý, plnotučný biely jogurt, ideálne gréckeho typu. Dodá krémovým ostrovčekom lepšiu konzistenciu a bohatšiu chuť. Riedené nízkotučné jogurty by mohli byť príliš vodnaté.
Jednoduché variácie
- Ovocná verzia: Namiesto čokoládových kúskov môžete na vrch koláča, medzi jogurtové ostrovčeky, poukladať čerstvé alebo mrazené ovocie, napríklad maliny, čerešne alebo ríbezle.
- Oriešková verzia: Do svetlej časti cesta vmiešajte 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo mandlí pre príjemné chrumknutie.
Záver
A koláč, ktorý klame telom a vyzerá zložito, je na svete. Podávajte ho len tak, posypaný práškovým cukrom, ku káve alebo čaju.
Recept vychádza z verzie od Einfache leckere kuchen, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
