Ak hľadáte recept, ktorý má maximálny efekt pri minimálnej námahe, práve ste ho našli. Tento dvojfarebný koláč je neuveriteľne jednoduchý. Cesto zamiešate v jednej miske a jogurtové ostrovčeky mu dodajú vzhľad aj chuť luxusného dezertu. Nikto vám neuverí, aký je ľahký.
1. Najprv si pripravte okrúhlu tortovú formu (s priemerom 22-24 cm). Dno vysteľte papierom na pečenie a boky vymastite maslom.
2. Rúru predhrejte na 175 °C.
3. Vo veľkej mise vyšľahajte celé 3 vajcia so štipkou soli a oboma druhmi cukru do svetlej, nadýchanej peny.
4. Za stáleho šľahania na nízkych otáčkach pomaly prilievajte olej a následne 110 ml mlieka.
5. Preosejte polohrubú múku s kypriacim práškom a už len zľahka stierkou alebo na najnižších otáčkach vmiešajte do tekutej zmesi.
6. Približne polovicu cesta odlejte do druhej misky. Vmiešajte do nej preosiate kakao a 2 lyžice mlieka, aby cesto nebolo príliš husté.
7. Do pripravenej formy teraz striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto. Vytvorte tak nepravidelné škvrny.
8. Špajdľou alebo rúčkou lyžičky opatrne prejdite cestom na 3-4 miestach, aby ste vytvorili pekný mramorový vzor.
9. V malej miske metličkou zmiešajte všetky suroviny na jogurtovú zmes (1 vajce, jogurt, cukre, škrob).
10. Lyžicou robte na povrch mramorového cesta kôpky jogurtovej zmesi – vytvoria sa tak „ostrovčeky“.
11. Všetko na záver posypte čokoládovými kúskami.
12. Pečte v predhriatej rúre 35–40 minút. Upečenosť skontrolujte špajdľou.
13. Koláč nechajte po upečení úplne vychladnúť vo forme.
Poznámky
1. Ako na dokonalé mramorovanie: Pri vytváraní vzoru platí, že menej je viac. Naozaj stačí špajdľou prejsť cestom len 3-4 krát. Ak by ste miešali príliš dlho, farby by sa zliali do jednej a pekný mramorový efekt by zanikol.n2. Jogurt je kľúčový: Pre najlepší výsledok použite hustý, plnotučný biely jogurt, ideálne gréckeho typu. Dodá krémovým ostrovčekom lepšiu konzistenciu a bohatšiu chuť. Riedené nízkotučné jogurty by mohli byť príliš vodnaté.