Sú dni, kedy nestačí len tak niečo ľahké. Keď mám chuť na poriadne, poctivé a sýte jedlo plné chuti, voľba je jasná – Katov šľah. Je to presne ten typ jedla, ktorý ocení každý poriadny jedák. Pikantné, šťavnaté mäso v bohatej omáčke a k tomu chrumkavé, voňavé domáce zemiakové placky.
Táto hospodská klasika má svoju povesť oprávnene, no jej domáca verzia je ešte o triedu lepšia. A vôbec sa jej nemusíte báť, príprava je jednoduchšia, ako sa zdá. Uvidíte, že po tomto obede alebo večeri zostanú len spokojné úsmevy a prázdne taniere.
Ako sa robí najlepší Katov šľah?
Bravčové mäso nakrájané na rezance sprudka opečte. Pridajte nakrájanú cibuľu, kapiu a uhorky, pridajte kečup a omáčky, zalejte vývarom a pomaly duste domäkka. Podávajte s čerstvo usmaženými domácimi zemiakovými plackami.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas varenia/pečenia: 1 hod 30 min
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 750 kcal/porcia
- Trend: Domáca klasika
Potrebujeme
Katov šľah
- 750 g bravčového stehna
- 1 ks väčšia cibuľa
- 1 ks červená kapia
- 2 ks sterilizované uhorky
- 3 ks feferónky (kozie rohy)
- 1–2 PL oleja
- 4 PL kečupu
- 2 PL sójovej omáčky
- 2 PL worcestrovej omáčky
- 300 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 ks jarná cibuľka (len zelená časť)
Zemiakové placky
- 1 kg zemiakov
- 2 ks vajec
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 ČL sušenej majoránky
- 1 ČL soli
- 1 PL hladkej múky
- mleté čierne korenie
- olej na smaženie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy
- Príprava mäsa a zeleniny. Bravčové stehno umyte, osušte a nakrájajte na tenké rezance. Cibuľu, kapiu, uhorky a kozie rohy nakrájajte na malé kocky alebo tenké pásiky. Jarnú cibuľku nasekajte nadrobno.
- Opečenie mäsa. Vo väčšej, hlbšej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej. Sprudka na ňom opečte mäsové rezance zo všetkých strán, aby sa zatiahli. Trvá to asi 3-4 minúty.
- Pridajte cibuľu, kapiu, uhorky a kozie rohy. Všetko spolu restujte za občasného miešania ďalšie 4 minúty, kým zelenina mierne nezmäkne.
- K zmesi vmiešajte kečup, sójovú a worcestrovú omáčku. Krátko premiešajte a zalejte vývarom.
- Ochuťte čiernym korením a len veľmi opatrne soľou (sójová omáčka je slaná). Priveďte do varu, potom stíšte plameň na minimum, prikryte pokrievkou a pomaly duste 60–90 minút, kým nebude mäso úplne mäkké a omáčka hustá.
- Príprava placiek. Kým sa mäso dusí, pripravte si cesto na placky. Zemiaky ošúpte a najemno nastrúhajte. Rukami z nich vytlačte čo najviac prebytočnej vody.
- K vyžmýkaným zemiakom pridajte vajcia, prelisovaný cesnak, majoránku, soľ, korenie a hladkú múku. Všetko spolu dôkladne premiešajte.
- Smaženie placiek. Na panvici rozohrejte väčšiu vrstvu oleja. Lyžicou tvarujte zo zmesi menšie placky a smažte ich na strednom plameni 3–4 minúty z každej strany dozlatista a dochrumkava.
- Hotové zemiakové placky odkladajte na papierovú utierku, ktorá odsaje prebytočný tuk.
- Dokončenie. Do hotového, mäkkého mäsa v omáčke vmiešajte nasekanú jarnú cibuľku. Podľa potreby finálne dochuťte.
- Katov šľah podávajte horúci s čerstvo usmaženými zemiakovými plackami, ozdobený nasekanou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ešte lepšie zemiakové placky. Aby boli placky extra chrumkavé a držali tvar, pridajte do cesta okrem hladkej múky aj jednu polievkovú lyžicu zemiakového škrobu. A na oleji pri smažení naozaj nešetrite.
- Odležaná chuť. Katov šľah je jedno z tých jedál, ktorým deň v chladničke len prospeje. Pokojne si ho uvarte deň vopred, chute sa krásne prepoja a na druhý deň ho len zohrejte. Placky však vždy smažte čerstvé.
Jednoduché variácie
- Kuracia verzia: Namiesto bravčového stehna použite kuracie prsia alebo stehná nakrájané na rezance. Čas dusenia sa v takom prípade skráti na 20–25 minút.
- Extra pikantná: Ak máte radi naozaj ostré jedlá, pridajte do základu spolu s kečupom aj lyžičku mletej pálivej papriky alebo nasekanú čerstvú čili papričku.
Výsledkom je sýta a poctivá pochúťka, ktorá zaručene zaženie aj ten najväčší hlad. K dokonalosti už chýba len dobre vychladené pivo.
Recept vychádza z verzie z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.