Search

Tento Katov šľah varím vždy, keď chcem poriadne chlapské jedlo. Zmizne z tanierov za pár minút.

Katov šľah
Katov šľah

Obsah receptu

Publikované: 21. septembra 2025, 06:30

Sú dni, kedy nestačí len tak niečo ľahké. Keď mám chuť na poriadne, poctivé a sýte jedlo plné chuti, voľba je jasná – Katov šľah. Je to presne ten typ jedla, ktorý ocení každý poriadny jedák. Pikantné, šťavnaté mäso v bohatej omáčke a k tomu chrumkavé, voňavé domáce zemiakové placky.

Táto hospodská klasika má svoju povesť oprávnene, no jej domáca verzia je ešte o triedu lepšia. A vôbec sa jej nemusíte báť, príprava je jednoduchšia, ako sa zdá. Uvidíte, že po tomto obede alebo večeri zostanú len spokojné úsmevy a prázdne taniere.

Ako sa robí najlepší Katov šľah?

Bravčové mäso nakrájané na rezance sprudka opečte. Pridajte nakrájanú cibuľu, kapiu a uhorky, pridajte kečup a omáčky, zalejte vývarom a pomaly duste domäkka. Podávajte s čerstvo usmaženými domácimi zemiakovými plackami.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas varenia/pečenia: 1 hod 30 min
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 750 kcal/porcia
  • Trend: Domáca klasika

Potrebujeme

Katov šľah

  • 750 g bravčového stehna
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • 1 ks červená kapia
  • 2 ks sterilizované uhorky
  • 3 ks feferónky (kozie rohy)
  • 1–2 PL oleja
  • 4 PL kečupu
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL worcestrovej omáčky
  • 300 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 ks jarná cibuľka (len zelená časť)

Zemiakové placky

  • 1 kg zemiakov
  • 2 ks vajec
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 ČL sušenej majoránky
  • 1 ČL soli
  • 1 PL hladkej múky
  • mleté čierne korenie
  • olej na smaženie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup prípravy

  1. Príprava mäsa a zeleniny. Bravčové stehno umyte, osušte a nakrájajte na tenké rezance. Cibuľu, kapiu, uhorky a kozie rohy nakrájajte na malé kocky alebo tenké pásiky. Jarnú cibuľku nasekajte nadrobno.
  2. Opečenie mäsa. Vo väčšej, hlbšej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej. Sprudka na ňom opečte mäsové rezance zo všetkých strán, aby sa zatiahli. Trvá to asi 3-4 minúty.
  3. Pridajte cibuľu, kapiu, uhorky a kozie rohy. Všetko spolu restujte za občasného miešania ďalšie 4 minúty, kým zelenina mierne nezmäkne.
  4. K zmesi vmiešajte kečup, sójovú a worcestrovú omáčku. Krátko premiešajte a zalejte vývarom.
  5. Ochuťte čiernym korením a len veľmi opatrne soľou (sójová omáčka je slaná). Priveďte do varu, potom stíšte plameň na minimum, prikryte pokrievkou a pomaly duste 60–90 minút, kým nebude mäso úplne mäkké a omáčka hustá.
  6. Príprava placiek. Kým sa mäso dusí, pripravte si cesto na placky. Zemiaky ošúpte a najemno nastrúhajte. Rukami z nich vytlačte čo najviac prebytočnej vody.
  7. K vyžmýkaným zemiakom pridajte vajcia, prelisovaný cesnak, majoránku, soľ, korenie a hladkú múku. Všetko spolu dôkladne premiešajte.
  8. Smaženie placiek. Na panvici rozohrejte väčšiu vrstvu oleja. Lyžicou tvarujte zo zmesi menšie placky a smažte ich na strednom plameni 3–4 minúty z každej strany dozlatista a dochrumkava.
  9. Hotové zemiakové placky odkladajte na papierovú utierku, ktorá odsaje prebytočný tuk.
  10. Dokončenie. Do hotového, mäkkého mäsa v omáčke vmiešajte nasekanú jarnú cibuľku. Podľa potreby finálne dochuťte.
  11. Katov šľah podávajte horúci s čerstvo usmaženými zemiakovými plackami, ozdobený nasekanou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ešte lepšie zemiakové placky. Aby boli placky extra chrumkavé a držali tvar, pridajte do cesta okrem hladkej múky aj jednu polievkovú lyžicu zemiakového škrobu. A na oleji pri smažení naozaj nešetrite.
  2. Odležaná chuť. Katov šľah je jedno z tých jedál, ktorým deň v chladničke len prospeje. Pokojne si ho uvarte deň vopred, chute sa krásne prepoja a na druhý deň ho len zohrejte. Placky však vždy smažte čerstvé.

Jednoduché variácie

  • Kuracia verzia: Namiesto bravčového stehna použite kuracie prsia alebo stehná nakrájané na rezance. Čas dusenia sa v takom prípade skráti na 20–25 minút.
  • Extra pikantná: Ak máte radi naozaj ostré jedlá, pridajte do základu spolu s kečupom aj lyžičku mletej pálivej papriky alebo nasekanú čerstvú čili papričku.

Výsledkom je sýta a poctivá pochúťka, ktorá zaručene zaženie aj ten najväčší hlad. K dokonalosti už chýba len dobre vychladené pivo.

Recept vychádza z verzie z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty